Dramatično u Kini: U Pekingu nova masovna testiranja na kovid, Šangaj zbog alarmantne situacije odlaže maturu

07.05.2022

11:58

0

Najgori talas u gradu stavljen pod efektivnu kontrolu nakon jednomesečnog zatvaranja skoro 25 miliona ljudi

Dramatično u Kini: U Pekingu nova masovna testiranja na kovid, Šangaj zbog alarmantne situacije odlaže maturu
Tan2022-4-27_93948375_8 - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Prestonica Kine, Peking, započeo je danas novi krug masovnog testiranja na kovid 19 i zatvorio više autobuskih linija i stanica metroa u pokušaju da izbegne scenario iz Šangaja, gde su milioni stanovnika zatvoreni zbog epidemije više od mesec dana, prenosi Rojters.

Peking pokušava da izbegne eksplozivni rast novozaraženih, kao što je slučaj u Šangaju, tako što sprovodi fazna masovna testiranja, a u ovom trenutku zabranjeno je pružanje ugostiteljskih usluga u više okruga, uz zatvaranje više od 60 stanica metroa, što je oko 15 odsto mreže, navodi britanska agencija.

Danas je započeo prvi od tri nova kruga svakodnevnih testiranja u najvećem gradskom okrugu, Čaojangu, u kome se nalaze ambasade i veliki broj kancelarija, a vlasti su saopštile da i stanovnici drugih oblasti u kojima su prijavljeni slučajevi moraju da budu testirani tokom vikenda.

U Šangaju su vlasti saopštile da je najgori talas koronavirusa u gradu stavljen pod efektivnu kontrolu nakon jednomesečnog zatvaranja skoro 25 miliona ljudi i obećale da će ostati pri svojoj strategiji nulte tolerancije na kovid 19 uprkos rastćim ekonomskim troškovima.

U današnjem saopštenju zvaničnici Šangaja naveli su da se polaganje mature za učenike odlaže za početak jula.

Broj infekcija u Šangaju izvan područja pod karantinom, što je pokazatelj da li se grad može ponovo otvoriti, pao je na 18 u petak, sa 23 dan ranije, a ukupan broj novih slučajeva je blago opao na oko 4.000, prema današnjim podacima, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike