Nož u leđa Rusiji: Nemačka prelomila, šalje Ukrajini ono što nedeljama traži

06.05.2022

12:26

0

Kijev je ranije protestovao što iz Berlina ne stiže konkretna pomoć u naoružanju, a sada će Moskva morati da preispita da li i dalje može da računa na to da u Nemačkoj ima partnera

Nož u leđa Rusiji: Nemačka prelomila, šalje Ukrajini ono što nedeljama traži
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht saopštila je danas da će Nemačka Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica.

Teško naoružanje će biti izbrisano iz inventara Bundesvera i isporučeno Ukrajini čim bude osposobljeno tokom narednih nedelja, naveli su Lambreht i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač, prenosi Rojters.

Očekuje se da će obuka prve grupe od oko 20 ukrajinskih vojnika na „Pancer haubici 2000“ početi sledeće nedelje u nemačkom gradu Idar-Oberštajn, izjavio je Zorn.

Lambrehtova će se sastati sa svojom holandskom koleginicom Kajsom Olongren kasnije tokom dana u Sliaču, gde su obe zemlje rasporedile protivvazdušnu odbranu Patriot čim je počeo sukob u Ukrajini, navodi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Kristin Lambreht

Holandija je ranije obećala Ukrajini pet ovakvih haubica.

„Pancer haubica 2000“ je jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, a može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Berlin će takođe isporučiti prvi paket municije za haubice koje je napravila nemačka odbrambena kompanija KMV, saopštio je Zorn, a dalja nabavka municije će se obavljati direktno između Kijeva i kompanije.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File
 

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu Gepard.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini jeste oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, a Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici su počeli da snabdevaju Kijev zapadnim haubicama, prenosi britanska agencija.

Bonus video

RINA

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti