Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske neonacističke snage postavile uporište u dečjoj bolnici

05.05.2022

20:42

0

Autor: 24sedam

U Lisičansku, koji kontroliše Kijev, na teritoriji dečje bolnice, opremljeno je uporište pripadnika neonacističkog bataljona

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske neonacističke snage postavile uporište u dečjoj bolnici
AP18320462293665 - Copyright Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP

U Lisičansku, koji kontroliše Kijev, na teritoriji dečje bolnice, opremljeno je uporište pripadnika neonacističkog bataljona, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.


General je rekao da je u gradskoj klinici broj 8 u Harkovu ukrajinska vojska postavila artiljerijsko oruđe i skladište municije. Osoblje i svi civili, uključujući i one teško bolesne, proterani su pod pretnjom odmazde. U Slavjansku, na teritoriji železničke bolnice duž Malogorodecke ulice raspoređena je teška vojna tehnika i opremljeno je uporište sa skladištem municije. U Odesi, u zgradi kliničke bolnice u Ulici Akademika Zabolotnog, postavljeno je vojno komandno mesto, a na susednoj teritoriji se nalaze oklopna vozila, artiljerija i višecevni bacač raketa.
AP Photo/Vadim Ghirda
 


Mizincev je skrenuo pažnju da ove i slične činjenice, grubo kršeći norme međunarodnog humanitarnog prava, ignoriše Svetska zdravstvena organizacija.

- Još jednom pozivamo sve međunarodne organizacije i pre svega Svetsku zdravstvenu organizaciju da utiču na zvanični Kijev i preduzmu efikasne mere u cilju sprečavanja korišćenja medicinske infrastrukture u vojne svrhe - istakao je general.

O evakuaciji civila

Mizincev je dodao da je u protekla 24 sata iz opasnih područja LNR, DNR i ukrajinskih teritorija koje kontroliše Kijev u Rusiju evakuisano 15.637 ljudi, među kojima 2.002 dece.

AP Photo/Bernat Armangue
 

General je podsetio da u regionima Rusije radi više od 9,5 hiljada centara za privremeni smeštaj, opremljenih svim potrebnim, sa mestima za odmor i toplim obrocima.


Tokom proteklog dana 115 građana Ukrajine izrazilo je želju da se evakuiše u Rusiju. Takvih prijava ima više od 2,7 miliona, rekao je Mizincev.

On je dodao da je Rusija od marta isporučila Ukrajini 17.700 tona humanitarne pomoći, a sprovedena je 971 humanitarna akcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike