NATO lovci F-35 stižu u komšiluk: Raspoređuju se vojne snage alijanse u Rumuniji!

04.05.2022

15:53

0

Autor: J.B.O.

Rumunija odlučila da preduzme mere za jačanje odbrambene sposobnosti

NATO lovci F-35 stižu u komšiluk: Raspoređuju se vojne snage alijanse u Rumuniji!
Copyright Pixabay/Military_Material

Predsednik Rumunije Klaus Johanis obavestio je parlament da je odobrio raspoređivanje američkog bataljona Strajker za izvršenje odbrambenih zadataka NATO, kao i raspoređivanje odreda američkih lovaca F-35 radi jačanja protivvazdušnih sposobnosti Alijanse.

U dokumentu prosleđenom parlamentu navodi se da eskalacija tenzija i masovno jačanje vojnog prisustva Rusije u blizini Ukrajine i u oblasti Crnog Mora utiču na međunarodnu bezbednost i stabilnost, zbog čega je Rumunija odlučila da preduzme mere za jačanje odbrambene sposobnosti, prenose ruske RIA Novosti.

Da podsetimo, Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je generala Kristofera Kavolija za novog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Kavoli je stručnjak za Evroaziju i bio je učesnik u ratu u Avganistanu, a trenutnu dužnost je preuzeo u oktobru 2020, nakon što je komandovao američkom vojskom u Evropi od januara 2018, prenosi američka televizija.

Ako njegov izbor bude potvrđen, Kavoli će na poziciji komandanta NATO snaga u Evropi zameniti vazduhoplovnog generala Toda Voltersa koji bi trebalo da se penzioniše, navodi CNN.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike