U Šangaju građani konačno izlaze iz izolacije, u Pekingu se spremaju za novi talas

03.05.2022

09:03

0

Kina ne odustaje da broj slučajeva zaraze spusti na nulu

U Šangaju građani konačno izlaze iz izolacije, u Pekingu se spremaju za novi talas
kina - Copyright AP Photo/Ng Han Guan)

Samo pojedine grupe građana, od ukupno 25 miliona koliko ih živi u Šangaju, mogle su danas da izađu u kratke šetnje i kupovinu životnih namirnica nakon što su više od jednog meseca bili primorani da provedu u kovid izolaciji.

Istovremeno, u glavnom gradu Kine Pekingu počela je još jedna runda masovnih testiranja s ciljem da se zaustavi dalje, nekontrolisano širenje virusa.

Na društvenim mrežama se može videti kako stanovnici Šangaja šetaju svojim kvartovima ili stoje u redovima ispred supermarketa koji su ponovo dobili dozvolu za rad.

AP Photo/Ng Han Guan
 

Vlasti su u nedelju proglasile postepeno ublažavanje mera u pet od 16 gradskih četvrti Šangaja u kojima živi oko petina stanovništva ovog megapolisa.

Nekim građanima je ovo bila prilika da napuste kućnu izolaciju prvi put posle nekoliko nedelja, iako je i dalje na snazi zabrana korišćenja automobila i bicikala.

U Pekingu se situacija zahuktava

Kineske vlasti pripremaju u Pekingu bolničke kapacitete za slučaj izbijanja novog talasa epidemije koronavirusa, iako je broj novoinficiranih i dalje nizak.

Državni mediji izvestili su danas da je bolnica sa 1.000 kreveta u Sjaotangšanu u severoistočnim predgrađima Pekinga, koja je izgrađena još 2003. godine za lečenje zaraženih SARS-om, obnovljena za slučaj da se pojavi novi talas zaraze.

AP Photo/Ng Han Guan
 

U nezvaničnim onlajn objavama se navodi da je na hiljade kreveta pripremljeno u karantinskom centru u blizini aerodroma, ali državni mediji nisu potvrdili tu vest, po svemu sudeći u pokušaju da se izbegne izazivanje straha u javnosti.

U Pekingu je u protekla 24 sata potvrđeno još 62 novozaraženih, od kojih se kod 11 ne ispoljavaju simptomi infekcije, a tokom dvonedeljnog talasa razbuktavanja epidemije u glavnom gradu Kine je evidentirano ukupno oko 450 novozaraženih.

Peking je prijavio oko 450 slučajeva kovida 19.

AP Photo/Andy Wong
 

Kina se držala svoje stroge strategije nulte tolerancije na kovid i ograničavala putovanja, organizovala masovna testiranja čitavih gradova i gradila velike privremene objekte kako bi se izolovala svaka zaražena osoba.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike