Berlin je spreman da popusti: Nemačka iznela uslove pod kojima će ukinuti sankcije Rusiji

01.05.2022

13:37

0

Od pokretanja vojne operacije u Ukrajini EU je odobrila pet paketa sankcija Moskvi, a sada razmatra šesti

Berlin je spreman da popusti: Nemačka iznela uslove pod kojima će ukinuti sankcije Rusiji
AP22018469019723 - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini neće biti ukinute osim ako Moskva ne povuče svoje trupe iz susedne zemlje, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

U intervjuu za Bild, objavljenom u nedelju, Berbok je objasnila da „prekid vatre može biti samo prvi korak“ kada je reč o ukidanju sankcija.

- Jasno nam je da sankcije mogu biti ukinute samo ako Rusija povuče svoje trupe - rekla je ona, dodajući da „mir pod uslovima koje diktira Rusija“ neće doneti bezbednost Ukrajini ili Evropi.

- U najgorem slučaju, to bi bio poziv za sledeći rat - još bliže našim granicama - izjavila je ona.

Berbok je rekla da je ruski napad na Ukrajinu „nepovratno narušio” mir u Evropi i da sada „nema povratka” u vreme pre 24. februara, kada je ruski predsednik Vladimir Putin najavio „specijalnu vojnu operaciju”.

- Nikada se više ne možemo osloniti samo na Putinova obećanja - rekao je nemačka ministarka i dodala da međunarodna zajednica ima odgovornost da se osigura da Ukrajina bude dovoljno jaka da sama donosi odluke - kazala je Berbok.

Tobias Schwarz/Pool via AP
Analena Berbok

Od pokretanja vojne operacije u Ukrajini EU je odobrila pet paketa sankcija Moskvi, a sada razmatra šesti. Ograničenja, koja se odnose na različite sektore ruske privrede, Moskva smatra „nezakonitim“ i „neopravdanim“.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja nezavisnosti republika Donbasa, Donjecka i Luganska, od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike, iako su iz Rusije i republika stizali izveštaji o sve intenzivnijem granitiranju ukrajinskih trupa koje su prisilile nekoliko hiljada civila da se evakuišu u susednu zemlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike