Desetine u zatvorima širom Istanbula: Demonstranti krenuli ka trgu Taksim, a ranija zabrana vlasti je bila striktna (VIDEO)

01.05.2022

20:10

0

Kancelarija guvernera Istanbula odobrila je održavanje proslave Prvog maja u drugom gradskom okrugu, ali i saopštila da su skupovi na svim drugim lokacijama nedozvoljeni i nezakoniti

Desetine u zatvorima širom Istanbula: Demonstranti krenuli ka trgu Taksim, a ranija zabrana vlasti je bila striktna (VIDEO)
AP Photo/Emrah Gurel

Na prvomajskom protestu u Turskoj, turska policija je privela desetine demonstranata koji su pokušali da dođu do glavnog istanbulskog trga Taksim, gde skupovi nisu dozvoljeni.

Okupljeni demonstranti su protestovali zbog ekonomskih teškoća izazvanih rastućom inflacijom u toj zemlji, prenosi agencija Rojters.

- Naša glavna tema ove godine su morali da budu troškovi života - rekao je predsednik Konfederacije turskih radničkih sindikata (Turk-Is) Ergun Atalaj dok je polagao venac na trgu Taksim.

Atalaj je zahtevao da se minimalne zarade prilagođavaju mesečno, u skladu s rastom cena.

Kancelarija guvernera Istanbula odobrila je održavanje proslave Prvog maja u drugom gradskom okrugu, ali i saopštila da su skupovi na svim drugim lokacijama nedozvoljeni i nezakoniti.

 

 

U saopštenju iz kancelarije guvernera Istanbula navodi se da su 164 demonstranta privedena širom grada zbog "pokušaja održavanja nelegalnih demonstracija".

Izveštač britanske agencije navodi da je video policiju koja je u sukobu sa demonstrantima i da im stavlja lisice na ruke.

Policija je takođe privela 30 ljudi u centru okruga Bešiktaš i 22 osobe u Šišliju, izvestila je novinska agencija Demiroren.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u Turskoj porasti na 68 odsto u aprilu, podstaknuta rusko-ukrajinskim sukobom i rastućim cenama roba, kao i da će početi da slabi tek neznatno do kraja godine, pokazalo je istraživanje Rojtersa u četvrtak.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug