Sankcije ispred bezbednosti? U Poljskoj bi moglo da eksplodira 500 vagona gasa

30.04.2022

10:51

0

Pre nekoliko dana Varšava je uvela sankcije protiv 50 ruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima su i „Gasprom“, „Novatek“ i „Akron“

Sankcije ispred bezbednosti? U Poljskoj bi moglo da eksplodira 500 vagona gasa
Gasna skladišta puna - Copyright AP Photo/Martin Meissner

Zbog sankcija koje su u Poljskoj uvedene protiv podružnice ruske kompanije „Novatek“, postoji opasnost da eksplodira oko 500 vagona tečnog prirodnog gasa, saopštila je kompanija „Novatek grin enerdži“.

- Značajna i veoma realna opasnost povezana je sa tim što je kompanija lišena kontrole i što joj je uskraćena mogućnost daljeg transporta i istovara oko 500 železničkih vagona tečnog prirodnog gasa koji su legalno ušli na poljsku teritoriju. Zbog fizičko-hemijskih svojstava tečnog gasa u slučaju dugotrajnog zadržavanja vagona na putevima, rasta spoljne temperature i istovremeno povećanja pritiska gasa u vagonima može doći do ispuštanja gasa u atmosferu i do zapaljivanja, što će prouzrokovati jak požar, težak za gašenje - navodi se u saopštenju.

U vezi sa navedenim, „Novatek grin enerdži“ smatra da je „neophodno odmah preduzeti mere kako bi oko 40 miliona litara gasa propan-butana koji je akumuliran u železničkim cisternama brzo i bezbedno stiglo do terminala“.

- Očigledno je da zbog uvedenih sankcija kompanija „Novatek grin enerdži“ ne može ništa da preduzme u vezi s tim - saopštila je kompanija.

Pre nekoliko dana Poljska je uvela sankcije protiv 50 ruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima su i „Gasprom“, „Novatek“ i „Akron“. Zbog toga je u Poljskoj nekoliko desetina rejona ostalo bez tečnog gasa koje je gorivom snabdevala kompanija „Novatek grin enerdži“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike