Predsednik Brazila odbrusio Dikapriju zbog kritika: Narod će odlučiti želi li da njime vladaju strani prevaranti!

30.04.2022

13:24

0

Autor: 24sedam

Prema zvaničnim podacima, krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu, zbog kog je glumac i apelovao na građane, poraslo je za više od 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju, otkako je Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine

Predsednik Brazila odbrusio Dikapriju zbog kritika: Narod će odlučiti želi li da njime vladaju strani prevaranti!
Bolsonar Dikaprio - Copyright AP Photo/Eraldo Peres Profimedia

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro uzvratio je ironičnom porukom holivudskom glumcu Leonardu Dikapriju nakon što je on pozvao mlade u ovoj zemlji da glasaju na izborima 2. oktobra koji se održavaju ove godine.

Glumac je u četvrtak na Tviteru objavio da je Brazil dom Amazonije i drugih ekosistema koji su od vitalnog značaja za klimatske promjene.

- Ono što se događa tamo važno je za sve nas, a glasanje mladih ključno je u pokretanju promena za zdravu planetu - naveo je glumac u svojoj objavi.

Bolsonaro, koji je tokom svog mandata značajno manje radio na zaštiti životne sredine u Brazilu, odgovorio je na njegovu objavu sarkastičnim komenratom na istoj društvenoj mreži.

 

 

- Hvala na podršci, Leo! Zaista je važno da svaki Brazilac glasa na predstojećim izborima - piše u Bolsonarovom tvitu.

Naglasio je i to da će narod u Brazilu „odlučiti da li želi da zadrži suverenitet nad Amazonijom ili da njime vladaju prevaranti koji služe određenim interesima stranih zemalja".

Bolsonaro je zatim otišao korak dalje, objavljujući snimak ekrana jedne od Dikaprijevih objava na Instagramu i insistirajući da je glumac koristio staru fotografiju iz 2003. da ilustruje požare koji su zahvatili Amazon 2019. godine.

- Postoje ljudi koji žele da uhapse brazilske državljane koji naprave ovu vrstu greške ovde u našoj zemlji, ali ja sam protiv ove tiranske ideje. Tako da ti opraštam. Zagrljaji iz Brazila! - pručio je brazilski predsednik glumcu.

 

 

Prema zvaničnim podacima, krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu poraslo je za više od 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju, otkako je Bolsonaro preuzeo dužnost 2019.

Dikaprio je ranije podržao pozive ekoloških grupa koje zahtevaju da sva ulaganja u Brazil budu uslovljena čvrstom posvećenošću vlade očuvanju amazonske prašume, koja se često opisuje kao „pluća planete“.

Međutim, ti pokušaji su uglavnom bili bezuspešni, a Bolsonaro ih je odbacio kao narušavanje brazilskog suvereniteta.

Kritike i pad rejtinga

Aktuelni predsednik Brazila suočava se sa široko rasprostranjenim kritikama zbog politike zaštite životne sredine svoje vlade, a optužen je da je omogućio ubrzanje krčenja šuma u Amazoniji.

AP Photo/Raul Spinasse
Žair Bolsonaro

Predsednikov rejting je pao nakon početka pandemije kovida 19, a Brazil je postao jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu.

On je poslednjih meseci uspeo da povrati simpatije nekih birača, ali ankete pokazuju da i dalje zaostaje za svojim levičarskim rivalom Luizom Inasijom Lula da Silvom.

Istraživanje koje je sproveo FSB Peskisa ranije ove nedelje pokazalo je da je Lula, koji je bio predsednik Brazila tokom perioda snažnog ekonomskog rasta između 2003. i 2010. godine, na putu da pobedi Bolsonara sa 41 do 32 odsto u prvom krugu izbora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike