Upozorenja EU nisu na mestu: Plaćanjem u rubljama Mađarska ne krši sankcije

09.04.2022

14:55

0

Ursula fon der Lajen kritikovala je izjavu premijera Viktora Orbana, koji je spreman da ispuni uslove Rusije

Upozorenja EU nisu na mestu: Plaćanjem u rubljama Mađarska ne krši sankcije
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Anna Szilagyi

Plaćanjem ruskog gasa u rubljama ne krše se evropske sankcije, pošto Budimpešta ima bilateralni ugovor sa Moskvom, izjavio je predstavnik Mađarske Vlade Zoltan Кovač u intervjuu za Si-En-En.

Tim rečima on je prokomentarisao izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je rekla da će plaćanje u rubljama predstavljati zaobilaženje sankcija koje su uvedene Rusiji.

- Evropska unija zasad ne obavlja zajedničku kupovinu gasa i nafte za evropske zemlje. Nastavljamo da se pridržavamo ugovora sklopljenih sa Rusijom, koji se tiču nafte i gasa. U skladu sa njima, tehničko je pitanje u kojoj valuti će se plaćati gas. To ne znači zaobilaženje bilo kakve sankcione politike. Кao što dobro znamo, mađarska ekonomija i mađarsko stanovništvo zavise od ruskog gasa 85 odsto - rekao je Кovač.

Podsetimo, Savet EU odlučio je da u okviru petog paketa sankcija uvede mere protiv još 217 pojedinaca i 18 subjekata, a kao odgovor na "neopravdanu ničim izazvanu" rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među sankcionisanima našle su se dve ćerke Vladimira Putina, Oleg Deripaska, jedan od najuticajnih ruskih ologarha, kao i jedna od najvećih ruskih banaka, VTB, objavljeno je u Službenom glasniku EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike