Rusi: Ukrajina ne mari za sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana!

26.04.2022

21:25

0

Stalna misija Rusije tvrdi da bi sedam važnih odredbi koje su predložene kao obaveze strana, doprinelo stabilnosti i predvidljivosti svega što se sada dešava u vezi s nuklearnom infrastrukturom Ukrajine

Rusi: Ukrajina ne mari za sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana!
Copyright Profimedia

Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da je Ukrajina odbila da potpiše sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana koji je pokrenula Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

- Nekoliko nedelja se vodila aktivna diskusija o inicijativi generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da se zaključi sporazum između Agencije, Rusije i Ukrajine u cilju osiguravanja bezbednosti nuklearnih objekata - navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija TAS S.

Stalna misija Rusije tvrdi da bi sedam važnih odredbi koje su predložene kao obaveze strana, doprinelo stabilnosti i predvidljivosti svega što se sada dešava u vezi s nuklearnom infrastrukturom Ukrajine.

- Rusija je od samog početka podržavala inicijativu generalnog direktora IAEA. Bili smo spremni da potpišemo dokument Agencije onako kako ga je pripremio generalni direktor - navodi se u saopštenju stalne misije Rusije pri UN.

Tvrde, međutim, da su zbog nesposobnosti vlasti u Kijevu osujećeni najpre trilateralni, a potom i bilateralni sporazumi (Rusija-IAEA, Ukrajina-IAEA).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike