Ukrajina dobila 200 tenkova od Poljske, Portparol Pentagona optužio Putina za brutalnost (FOTO/VIDEO)

29.04.2022

21:56

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajina dobila 200 tenkova od Poljske, Portparol Pentagona optužio Putina za brutalnost (FOTO/VIDEO)
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 65. dan.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su još šest ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, municije i goriva, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ukrajina je zatražila od Bugarske da odobri popravku teške vojne mašinerije u svojim fabrikama naoružanja, rekao je danas bugarski premijer Kiril Petkov nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Najoštriji napad Vašingtona na Moskvu dosad. Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina!

Šta znamo do sada?

U toku je 65. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina!

- UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Marijupolja

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Nehamer bio u poseti Putinu

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Ruske snage u Hersonu pronašle ukrajinska dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo"

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratite 24sedam LIVE blog:

23.55 - Kraj operacije u Ukrajini čim se ispune svi ciljevi

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.

23: 15  Volas: Putin možda proglasi opstu mobilizaciju 9. maja

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da proglasi opštu mobilizaciju u Rusiji na Dan pobede nad fašizmom 9. maja.

Kako Volas tvrdi, Putin bi mogao da proglasi da "smo sada u ratu sa svetskim nacistima i da treba masovno mobilisati ruski narod", prenosi Gardijan.

Volas je za El-Bi-Si ocenio i da Putin nije uspeo gotovo ni u jednom svom cilju.

23.05 Portparol Pentagona optužio Putina za brutalnost

Portparol Pentagona Džon Kirbi optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokazao brutalnost i izopačenost tokom invazije na Ukrajinu, koja traje više od dva meseca.

"To je brutalnost najhladnije i najizopačenije vrste", rekao je Kirbi obraćajući se novinarima, a prenosi Rojters.

On je ocenio da je teško gledati šta Putin radi u Ukrajini i "misliti da bi neki etički, moralni pojedinac to mogao da opravda", dodaje Bi-Bi-Si. 

 

22.25 Olaf Šolc zaobišao ruski vazdušni prostor

Avion nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je završio posetu Japanu, prešao je Severni pol na povratku da bi zaobišao ruski vazdušni prostor, pišu nemački mediji.

Avion je prešao više od 12.000 kilometara. Da je kancelar leteo preko Kine, a potom i Rusije, let bi bio kraći za sat i 20 minuta.

AP Photo/Guglielmo Mangiapane,Pool
 

 

Letovi iznad Severnog pola su retkost čak i za iskusne pilote, navode mediji.

22.10 Predala se ukrajniska vojska pod Izjumom

Na ruskim društvenim mrežama pojavile su se informacije o predaji vojnika 93. Ombr.

 

 

21.55 - Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

 

21.40 - Ukrajina se povlači iz nekoliko sporazuma sa Rusijom

Ukrajina je odlučila da se povuče iz nekoliko sporazuma sa Rusijom uključujući i sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji.


21.30 - Ruska televizija: Tročlana porodica napustila Azovstalj

Tročlana porodica uspela je da ode iz fabrike Azovstalj u Marijupolju preko humanitarnog koridora, objavio je danas kanal TV Rosija 24.

 

20.35 - Zelenski: Veliki rizik da pregovori s Moskvom budu prekinuti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da postoji veliki rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti za šta je "okrivio" bes javnosti zbog onoga što je nazvao "zverstvima ruskih trupa", prenosi Interfaks Ukrajina.

- Ljudi (Ukrajinci) hoće da ih ubiju. Kada takva vrsta stava postoji, teško je govoriti o stvarima - naveo je Zelenski.

20.26 - Francuski predsednik Makron u subotu će obaviti telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim

20.05 Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove

Norveška je saopštila danas da će uslediti peti paket sankcija EU prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke.

"Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski rezim i ključno je da budemo uz EU i druge zemlje kako bismo nastavimo da slabimo sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajii", rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt.

Odluka norveške vlade koja stupa na snagu 7. maja predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke, prenosi CNN.

20.00 Ruska vojska uništila još 200 ukrajinskih ekstremista, PVO sistem Buk M-1 i helikopter Mi-24

Ruska vojska je za prethodna 24 časa uništila 200 ukrajinskih ekstremista i pogodila još 60 vojnih objekata, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane na redovnom brifingu.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
 

Kako je rekao, ruska avijacija je pogodila 22 vojna objekta uključujući i četiri skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja, kao i 13 centara sa ljudstvom i vojnom tehnikom.

 

Takođe, naveo je Konašenkov, visokopreciznim naoružanjem pogođeno je još 38 vojnih objekata uključujući i skladište goriva u blizini mesta Voljno Polje.

„Raketne snage ruske vojske uništile su i protivvazduhoplovni sistem Buk-M1 ukrajinske vojske, a uništen je i jedan helikopter Mi-24 koji se nalazio u Čugujevu“, precizirao je.

Istovremeno, oboreno je šest ukrajinskih dronova i tri rakete „Točka-U“ iznad mesta Izjum, Nova Dmitrovka i Suhoj Kamenkoj, kao i rakete iz sistema „Smerč“ u blizini mesta Topoljsko.

 

19.35 Kijev:Građani da ne koriste kola, gorivo se čuva za vojsku

Vlasti Kijeva pozvale su stanovnike ukrajinske prestonice da ne koriste svoje automobile da bi se gorivo sačuvalo za vojsku.

"Građani Kijeva, ako ste se vratili u prestonicu, molimo vas da koristite javni prevoz ako je to moguće. Oni na sigurnom (izvan Kijeva) neka sačekaju sa povratkom", rekao je Nikola Povoroznjik, zamenik šefa gradske administracije dodajući da nadležni imaju u vidu potrebe ukrajinske vojske i odbrane.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

 

Povoroznjik je rekao da mreža javnog saobraćaja u gradu dobro funkcioniše, prenosi CNN.

19.12 - Konačno će se sresti! Putin i Zelenski pristali da se sastanu, a zna se i mesto

19.05 SAD ne veruju u pretnju da bi RUS upotrebila nuklearno oružje

SAD ne veruju da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno oružje uprkos nedavnom zaoštravanju retorike Moskve, izjavio je danas neimenovani visoki američki zvaničnik iz sektora odbrane.

"Mi nastavljamo da pratimo njihove nuklearne kapacitete svakog dana i naše su procene da ne postoji pretnja od upotrebe nuklearnog oružja kao ni pretnja po teritoriju NATO", dodao je zvaničnik, prenosi Rojters.

18.03 - Makedonska guvernerka: Nema smetnji za plaćanje gasa u rubljama

Guvernerka makedonske Narodne banka (NBRM) Anita Angelovska-Bežoska saopštila je da ne postoje nikakve regulatorne prepreke za obavljanje finansijskih transakcija u rubljama za plaćanje ruskog gasa, ako to bude potrebno.

18.01 - Zabrana ulaska za 16 predstavnika

Zbog pridruživanja antiruskim sankcijama Evropske unije, Rusija je zabranila ulazak pojedinim parlamentarcima, članovima vlada, predstavnicima poslovnih i akademskih krugova kao i predstavnicima medija sa Islanda, iz Norveške, sa Grenlanda i Farskih ostrva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Preduzete su kontra mere protiv devet predstavnika Islanda, 16 predstavnika Norveške, tri predstavnika Grenlanda i tri predstavnika Farskih ostrva. Navedenim licima se zabranjuje ulazak na teritoriju Rusije - precizira ruska strana.

Ističe se da su lica koja su uneta na „crnu listu“ aktivno propagirala antirusku retoriku i učestvovala u formiranju i sprovođenju politike, usmerene protiv Rusije.

17.55 - Produžen policijski čas u Odesi

Policijski čas u Odesi biće produžen nakon 1. maja u 22.00 sata i trajaće do 3. maja u 05.00 sati.

Kako je prenela agencija Unian, u tom periodu stanovnicima će biti zabranjeno da se zadržavaju na ulicama i javnim mestima ukoliko nemaju posebne propusnice i dozvole.

17.18 - Rusi prvi put objavili kako podmornica gađa ciljeve u Ukrajini (VIDEO)

16.30 U vežbama Baltičke flote učestvovalo više od 1.000 vojnika

Više od 1.000 vojnika iz sastava ruske Baltičke flote učestvovalo je u vežbama za razbijanje terorizma, saopštila je danas pres-služba Flote.

- Vežbe jedinica i formacija Flote stacioniranih u regionima Kaljiningrada i Lenjingrada uključivale su antiterorističke odrede sa više od 1.000 vojnika i 50 komada naoružanja - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Vojnici su prikazali brzo razmeštanje naoružanja, posebno oklopnih transportera BTR-82A, kao i oklopnih vozila "tajfun" i "tigar-M", i jedinica pojačanja u područja u koja su se infiltrirali teroristi.

 

16.09 - Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekim evropskim zvaničnicima

Zbog pridruživanja antiruskim sankcijama Evropske unije, Rusija je zabranila ulazak pojedinim parlamentarcima, članovima vlada, predstavnicima poslovnih i akademskih krugova kao i predstavnicima medija sa Islanda, iz Norveške, sa Grenlanda i Farskih ostrva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Preduzete su kontra mere protiv devet predstavnika Islanda, 16 predstavnika Norveške, tri predstavnika Grenlanda i tri predstavnika Farskih ostrva. Navedenim licima se zabranjuje ulazak na teritoriju Rusije - precizira ruska strana.

Ističe se da su lica koja su uneta na „crnu listu“ aktivno propagirala antirusku retoriku i učestvovala u formiranju i sprovođenju politike usmerene protiv Rusije.

Profimedia/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Pixabay
 

15.50 - DNR: Situacija u „Azovstalju“ uskoro će se razrešiti

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da očekuje da se situacija u blokiranom metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju uskoro razreši.

- Vrlo brzo, računam na to, situacija u „Azovstalju" u Marijupolju će biti razrešena, a mi ćemo tamo videti veliki broj plaćenika - rekao je Pušilin za ruski Prvi kanal.

15.22 - Rusija: Ukrajina je granatirala dva sela na zapadu Rusije

Dva ruska regiona na granici sa Ukrajinom, Kursk i Brjansk, tvrde da je njihova teritorija granatirana.

- Jutro u pograničnom gradu Rilsku bilo je nemirno. Oko 8 sati iz minobacača je pucano na kontrolni punkt u selu Krupec - rekao je na Telegramu guverner Kurske oblasti Roman Starovoit.

Starovoit kaže da su ruski graničari i vojska uzvratili vatru, nakon čega nije bilo novih napada. U napadu na rusku teritoriju nije bilo žrtava ili razaranja, dodao je on. Načelnik Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je granično odeljenje FSB izvestilo o granatiranju sela Bela Berezka, koje je navodno izvršeno sa ukrajinske teritorije.

14.53 - Ukrajina dobija više od 200 poljskih tenkova T-72

AP Photo/Andrew Marienko
 

Poljska je isporučila Ukrajini više od 200 tenkova T-72 i nekoliko desetina borbenih vozila.

Kako navodi ukrajinska Pravda, Poljska ima skoro 400 tenkova T-72., a neki od njih su modernizovani 2019. godine, kada im je povećana vatrena moć.

S druge strane, ističe se da je Poljska predala tenkove koji nisu modernizovani.

Pozivajući se na Radio Poljske, Pravda piše da je Varšava već isporučila Kijevu samohodne haubice "2S1", raketne sisteme "grad", rakete vazduh-vazduh za borbene avione Mig-29 i Su-27.

Ukrajinska vojska dobila je i poljske bespilotne letelice proizvođača "VB elektoniks" i "Varmate", prenosive protivvazduhplovne raketne sisteme "perun" i veliku količinu municije.

14.30 - Saopšteno da je jedna osoba stradala u granatiranju Oljginka

U ukrajinskom granatiranju naselja Oljginka u Donjeckoj Narodnoj Republici poginuo je jedan čovek, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

- U napadu Oružanih snaga Ukrajine u Oljginki poginuo je jedan muškarac, a još troje ljudi je hospitalizovano: dva muškarca i jedna žena - navedeno je u saopštenju Štaba na Telegram kanalu.

13.44 - NATO jedinice od 2014. operišu u Ukrajini

Vojne elitne jedinice NATO-a podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske vojske, tvrdi nemački magazin „Fokus“.

AP Photo/Philippos Christou
 

Specijalci iz Velike Britanije i SAD obučavaju ukrajinske vojnike, između ostalog, za korišćenje modernog protivtenkovskog oružja.

13.31 - Peskov: Predaja ruske imovine Kijevu opasan presedan

Odluka Sjedinjenih Američkih Država o konfiskaciji ruske imovine s ciljem da se pruži pomoć Ukrajini predstavlja opasan presedan i pokušaj da se ozakoni eksproprijacija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je opasan presedan koji predstavlja nedopustivo izvrtanje i kršenje svih pravnih normi. To nije ništa drugo do eksproprijacija privatne imovine i pokušaj da se to ozakoni na pseudo način - rekao je Peskov novinarima, prenosi Sputnjik.

13.25 - Ukrajinska vojska pucala je mesto Olginka u DNR i tom prilikom ranjeno je četvoro civila.

12.52 - Na Kirovsku oblast Donjecka vatra je otvorena s područja koje spada u zonu odgovornosti ukrajincke jedinice "Ajdar", saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

12.10 - Indonezija je spremna da olakša mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, saopštio je danas predsednik Indonezije Džoko Vidodo u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS.

- Razmenio telefonom mišljenja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini, kao i o saradnji G20. Podvukao da se rat mora odmah zaustaviti i da se mirovnim pregovorima mora pružiti šansa. Indonezija je spremna da doprinese ovom cilju - napisao je Vidodo na Tviteru.

12.02 - Lukašenko: Moskva i Minsk neće biti bačeni na kolena

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Zapad sankcijama neće uspeti Minsk i Moskvu da baci na kolena.

Lukašenko je, tokom razgovora sa građanima u Gomeljskoj oblasti, istakao da Belorusija i Rusija imaju dovoljno resursa, tehnologija i inteligencije, prenosi agencija Belta.

11.22 - Ukrajinske snage pucale su na granični punkt u Brajnskoj oblasti

Žrtava nema, saopštio je gubernator.

11.12 - Poljska isporučila Ukrajini više od 200 tenkova

Poljska je isporučila Ukrajini više od 200 tenkova T-72 , javlja Poljski radio.

- To je dovoljna količina za formiranje dve brigade. Pored tenkova, Ukrajini je isporučeno i nekoliko desetina borbenih vozila pešadije - navodi radio.

11.09 - Sa ruske podmornice ispaljena raketa na ukrajinske vojne objekte

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak lansiranja krstarećih raketa "Kalibar" sa podmornice, na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

Raketa je ispaljena sa podmornice Crnomorske flote, navodi agencija RIA Novosti.

 

 

10.22 - Uništeno 112 ukrajinskih vojnih objekata

Ruska avijacija je tokom noći uništila 112 ukrajinskih vojnih objekata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10.01 - Ruske snage uništile raketno-kosmički zavod "Artem“ u Kijevu

Oružane snage Rusije su uništile raketno-kosmički zavod „Artem“ u Kijevu, saopštio je u petak portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

- Visokopreciznim oružjem velikog dometa Vazdušno-kosmičke snage Rusije su uništile proizvodne korpuse preduzeća raketno-kosmičkog sektora 'Artem' u gradu Kijevu -  rekao je Konašenkov novinarima.

09.37 - Za danas planirana evakuacija civila iz Azovstala

Za danas je planirana operacija izvlačenja civila iz fabrike Azovstal, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da se Ukrajina nada da će danas evakuisati civile koji se nalaze sa ukrajinskim borcima u ogromnoj čeličani Azovstal u gradu Marupolju na jugu zemlje.

Drugi detalji se ne navode.

09.12 - Borelj: Mariupolj je evropski Alepo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj smatra da je Mariupolj evropski Alepo.

- Grad koji je uništen do temelja. Sa hiljadama mrtvih civila. Daćemo sve od sebe da ovaj rat okončamo što je pre moguće. I zato ćemo nastaviti da pomažemo Ukrajini - napisao je Borelj na Tviteru.

Prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini transformiše globalnu geopolitiku.

08.46 - U Donjecku poginulo sedam osoba, 45 ranjeno u poslednja 24 sata - ukrajinske snege 25 puta pucale

U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 25 puta pucale na teritoriju DNR.

Poginulo je sedam osoba, a 45 je ranjeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

08.21 - Gađana Kurska oblast: Minobcačima na granični punkt u ruskom selu

Gubernator Kurske oblasti (teritorija Rusije) saopštio je da je iz Ukrajine minobacačima gađan granični punkt u selu Krupec. Žrtva nije bilo, niti je pričinjena materijalna šteta.

Pozicije ukrajinskih snaga sa kojih je otvorena vatra su uništene.

07.51 - Čečenski lider: Ukrajini nedostaje jedan Ahmed Kadirov, a evo i zašto

Ahmed Kadirov je spasao Čečeniju od potpunog uništenja, upravo jedan tako jak i dalekovid lider sada nedostaje Ukrajini, ocenio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Zahvaljujući njemu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu uspeli smo da se izbavimo iz ratne klanice kojom je rukovodila zlosutna prekookeanska ruka - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ahmed Kadirov, otac sadašnjeg lidera Čečenije, bio je prvi predsednik te republike.

07.43 - Bocan-Harčenko: Moskva neće priznati nezavisnost Kosova, ne treba porediti situaciju sa Donbasom

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da Moskva neće priznati samoproglašeno Kosovo i da ostaje dosledna svojoj politici.

- Tražimo implementaciju Rezolucije 1244, koja treba da se primenjuje, i prema našem mišljenju, i prema Međunarodnom pravu - rekao je Bocan Harčenko, gostujući u emisiji Insajder TV.

A.K./ATAImages
 

On je ovaj stav Rusije izneo odgovarajući na pitanje da li izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, da su samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o nezavisnosti takozvanog Kosova, znači i promenu odnosa Rusije prema pitanju statusa srpske južne pokrajine, navodi Insajder.

- Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promeni odnos prema tom pitanju - objasnio je ambasador Rusije u Srbiji i dodao da ono ostaje presedan u međunarodnom pravu, kao i da "jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti“ Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcepljenjem Donbasa.

07.20 - Ukrajinci celu noć granatirali Donjeck

Ukrajinske snage celu noć su granatirale Donjeck i mesta u okolini. Jutros je pogođeno skladište nafte u Donjecku.

07.14 - Zaharova: Lažni narativ o nuklearnim pretnjama iz Moskve

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je sinoć da izjave zapadnih zemalja da Rusija preti nuklearnim ratom nisu tačne.

- Zapadni zvaničnici u najgorim tradicijama dezinformisanja prenose medijima, radeći to na koordinisan nacin, lažni narativ o nuklearnim pretnjama iz Moskve -  napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
 

Zaharova je navela da su ministarstva spoljnih poslova zemalja NATO počela da ubeđuju svoje stanovništvo da Rusi "zveckaju oružjem", a suštini, kako je rekla, Rusija razume rizike u toj oblasti i ne može ni da razmišlja o nuklearnom ratu.

07.00 - Kijev se još uvek trese pd rakentog napada

U Ukrajini je prošlo 7 sati ujutru, a njen glavni grad Kijev se još uvek potresa od raketnog napada lansiranog prethodne noći. Eksplozije su usledile ubrzo nakon što se generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, priznajući da njegova organizacija nije uspela da spreči ili okonča rat. U međuvremenu, NATO je upozorio da zapad treba da bude spreman na duge staze i mogućnost da će se rat "oteći i trajati mesecima i godinama“.

Šef UN priznaje da Savet bezbednosti nije uspeo da spreči i okonča rat Generalni sekretar UN kritikovao je Savet bezbednosti svoje organizacije tokom posete Kijevu. Tokom konferencije za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Antonio Gutereš je rekao da savet nije uspeo da spreči ili okonča rat u Ukrajini.

- Da budem vrlo jasan. Savet bezbednosti nije učinio sve što je u njegovoj moći da spreči i okonča ovaj rat. Ovo je izvor velikog razočarenja, frustracije i besa - rekao je.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

06.45 - Kanadske trupe obučavaju Ukrajince

Kanadske trupe obučavaju ukrajinske trupe da koriste artiljeriju haubice, potvrdila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

 

Sjedinjene Države obučavaju mali broj ukrajinskih snaga na haubicama i nekim drugim sistemima van Ukrajine.

 

Anand, govoreći zajedno sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, nije rekao gde se održava kanadska obuka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike