Eksplozije u Kijevu, Savet Evrope traži osnivanje Međunarodnog suda za Ukrajinu (FOTO/VIDEO)

28.04.2022

21:42

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Eksplozije u Kijevu, Savet Evrope traži osnivanje Međunarodnog suda za Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Ukrajina rat - Copyright Profimedia AP Photo/Francisco Seco

Šezdeset i četvrti dan vojne operacije u Ukrajini.

Najžešće borbe se vode u Marijupolju oko železare "Azovstalj". UN priprema evakuaciju civila iz železare, ali lokalne vlasti optužuju ruske snage da ne dozvoljavaju evakuaciju iz "Azovstalja". Generalni sekretar UN Antonio Guteres posetio je ukrajinski grad Buču. EU: Države članice saglasne da neće plaćati gas u rubljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da su donete sve odluke o reagovanju Moskve u slučaju da dođe do pretnje strateškoj bezbednosti Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ukoliko se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera – udar će biti munjevit.

Šta znamo do sada

-  Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina!

- UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Marijupolja

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

- Posle oslobođenja, izabran novi gradonačelnik Hersona

23.40 Blinken:Za ukidanje sankcija Rusiji potreban bar prekid vatr

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi za ukidanje sankcija Rusiji bio neophodan barem prekid vatre u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija treba da potpuno povuče svoje trupe iz Ukrajine da bi postigla ovaj cilj, američki državni sekretar je odbio direktno da odgovori na ovo pitanje.

Saul Loeb/Pool via AP
 

 

23.23 Savet Evrope traži osnivanje Međunarodnog suda za Ukrajinu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je rezoluciju kojom poziva sve zemlje članice i posmatrače da osnuju Međunarodni krivični sud sa ovlašćenjem da istražuje i krivično goni ruske političare i vojnike koji su navodno počinili ratne zločine u Ukrajini.

Kako je saopštila PS SE, jednoglasno je usvojena rezolucija o "hitnom uspostavljanju ad hoc Međunarodnog krivičnog suda, sa mandatom da istražuje i krivično goni zločin agresije koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Ruske Federacije", prenosi Si-En-En.

Skupštinu Eaveta Evrope čine 324 parlamentarca iz nacionalnih parlamenata 47 država članica tog tela.

22.45 Peskov:Civili mogu iz Azovstalja, militanti da poloze oruzje

Ruski predsednik Vladimir Putin je već jednom rekao da civili mogu slobodno da napuste čeličanu "Azovstalj", dok militanti moraju da polože oružje, izjavio je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je reagovao na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da je Kijev spreman za hitne pregovore o evakuaciji ljudi iz "Azovstalja" u Marijupolju, prenosi agencija TASS.

Profimedia
 

 

"Predsednik je jasno stavio do znanja, civili mogu da izađu i idu gde god žele. Militanti moraju da polože oružje i takođe da izađu. Njihovi životi će biti sačuvani. Svim povređenima i bolesnima biće pružena medicinska pomoć", rekao je Peskov i upitao: "O čemu da se pregovara u ovom slučaju?".

22.19 - Sandu: Moldavija se sprema za mogucu obustavu gasa iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da se vlasti spremaju za moguću obustavu isporuka gasa iz Rusije.

- Svaki dan se održavaju sastanci i sednice u energetskom sektoru, jer je to najveći problem. Ako Gasprom obustavi isporuke, imamo rezerve u skladištima na teritoriji Rumunije. Osim toga, deo gasa možemo kupiti na tržištu, vlasti su se spremale. Gasa će biti, ako ne od Gasproma, onda iz drugih izvora, ali cena je veoma visoka - poručila je moldavska predsednica, prenosi Sputnjik.

22.00 Mizincev:UKR nacionalisti i dalje drze 90 stranaca kao taoce

Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 90 stranih državljana iz pet država kao taoce, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

- Osim toga, 75 stranih brodova iz 17 država i dalje je blokirano u sedam ukrajinskih luka, rekao je Mizincev, a prenose RIA Novosti.

Dodao je da opasnost od ukrajinskog granatiranja i mina u moru ne dozvoljavaju brodovima da slobodno izlaze na otvoreno more

 

21.40 - Eksplozija u gradu Fastov, 75 kilometara od Kijeva. Navodno, tri rakete su pogodile železničko čvorište u ovom gradu

21.30 - Mizincev: Ukrajinske snage granatiraju grad Liman u DNR

Ukrajinske snage granatiraju grad Liman u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u nameri da za to optuže rusku vojsku, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Prema njegovim rečima, kijevski režim nastavlja da proizvodi provokativne materijale o navodnoj pogibiji civila od artiljerijske vatre ruske vojske, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, ukrajinska vojska sama granatira stambene objekte, dok strani mediji snimaju kako bi kasnije rusku vojsku optužili za zverstva.

21.05 - Gutereš kritikovao SB UN zbog neuspeha da spreči rat u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je kritikovao Savet bezbednosti UN zbog neuspeha da spreči ili okonča rat u Ukrajini.

- Da budem vrlo jasan: Savet bezbednosti nije učinio sve što je u njegovoj moći da spreči i okonča ovaj rat, a to je izvor velikog razočarenja, frustracije i besa. Ali muškarci i žene Ujedinjenih nacija su radili svaki dan za narod Ukrajine, rame uz rame, sa toliko hrabrih ukrajinskih organizacija - poručio je generalni sekretar UN, prenosi BBC.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

21.02 - Vasilev: Zamenićemo ruski gas

Bugarska može da zameni celokupno snabdevanje ruskim gasom iz drugih izvora i neće se suočiti sa nestašicom naredne zime, izjavio je zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev danas u Briselu.

20.28 - Kličko: Ruske snage pucale na ukrajinsku prestonicu

Dve eksplozije potresle su centralni kvart Kijeva večeras nakon što su ruske snage pucale na ukrajinsku prestonicu, rekao je u onlajn objavi gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je rekao da vlasti prikupljaju detalje o mogućim žrtvama, prenosi agencija Rojters.

Ranije je britanska agencija izvestila da su očevici rekli da su se čule dve eksplozije u gradu.

20.21 - Eksplozije u Kijevu i Belgorodu

U Kijevu su se danas čule dve eksplozije, rekli su očevici za Rojters.

Kako navodi britanska agencija, nema više detalja o tome šta ih je izazvalo.

20.16 - Konašenkov: Uništeno šest ukrajinskih skladišta oružja

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su još šest ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, municije i goriva, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Profimedia
 

20.01 - Ukrajina traži vojnu pomoć od Bugarske

Ukrajina je zatražila od Bugarske da odobri popravku teške vojne mašinerije u svojim fabrikama naoružanja, rekao je danas bugarski premijer Kiril Petkov nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Bugarska je, kao članica Evropske unije i NATO-a, osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali tek treba da odluči da li će joj poslati vojnu pomoć, a jedan od partnera četvoropartijske vlade Kirila Petkova protivi se takvom potezu.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

19.47 - Gutereš: Činimo sve za evakuaciju civila iz Azovstalja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da ta organizacija čini sve što je u njenoj moći da omogući evakuaciju boraca i civila koji se nalaze u čeličani "Azovstalj" u gradu Marijupolju.

19.39 - Rusija uvela zabranu ulaska za 592 državljana Kanade

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da uvodi zabranu ulaska za gotovo 600 kanadskih državljana, uključujući premijera Džastina Trudoa.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

19.15 Bajden optužio Rusiju da koristi energente kao oružje

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je danas Rusiju da koristi energente kao oružje, navodeći da uprkos tvrdnjama Kremlja da je Rusija pouzdan snabdevač svojih potrošaca energentima "njeni postupci prema Poljskoj i Bugarskoj pokazuju drugačije".

Bajden se pozvao na saopštenje ruskog energetskog giganta Gasproma koji je prekinuo isporuku gasa dvema zemljama.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Bajden je rekao da to pokazuje da Rusija koristi energiju "ne samo kao robu, već i kao oružje", prenosi Bi-Bi-Si.

18.35 - Pomoć ukrajinskim neonacistima iz Nemačke

Neonacistička partija „Treći put” u martu je isporučila materijalnu pomoć „militantnim nacistima” u Ukrajini, a neonacisti iz „Trećeg puta” takođe „održavaju dugoročne kontakte” sa pukom „Azov”.

10. aprila obavešteni su o predaji još jedne serije materijalne pomoći „Azovu“, navodi se u dokumentu.

18.02 - Bajden tražio od Kongresa 33 milijarde dolara za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara kako bi se podržala Ukrajina u narednoj fazi rata.

Bajden je tražio i da se dodatno pritisnu ruski oligarsi, uključujući i to da se njihova imovina koristi kako bi se finansirala odbrana Ukrajine.

- Treba nam ovaj zakon kako bismo podržali Ukrajinu u ovoj borbi za slobodu - rekao je Bajden.

17.23 - Vereščuk: Rusija predala Ukrajini 33 vojnika i 12 civila

Rusija je predala Ukrajini 33 ukrajinska vojnika, uključujući 13 oficira u razmeni ratnih zarobljenika, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk danas.

- Doveli smo kući i 12 civila - napisala je Vereščuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Petorica vojnika, koja su razmenjena danas, bila su su ranjena, dodala je ona.

Vereščuk nije rekla koliko Rusa je ovog puta razmenjeno.

17.22 - SAD i Velika Britanija zabranile „Besmrtni puk“ (VIDEO)

16.55 - Požar u Hersonu

Veliki požar u Hersonu. Meštani pišu na društvenim mrežama da je grad bukvalno obavijen dimom.

16.40 Rumunske trupe idu ka Ukrajini?

Pojavio se snimak sa kolonama rumunskih trupa koje se navodno kreću ka moldavskoj i ukrajinskoj granici.

16.29 - Poljska planira da preuzme kontrolu nad delom Ukrajine

Direktor ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin optužio je danas Vašington i Varšavu da razrađuju planove za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad njenim "istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Radi se, zapravo, o pokušaju da se ponovi istorijski "dogovor“ za Poljsku posle Prvog svetskog rata, kada je Zapad, predstavljen Antantom, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od "boljševičke pretnje“, a zatim i uključi te teritorije u sastav poljske države, rekao je Nariškin.

16.28 - "Nastavlja se juriš"

Nastavlja se juriš na "Azovstal" posle noćnog bombardovanja, rekao je gradonačelnikov savetnik Petar Andrjuščenko.

- Od 12 časova okupatori su zatvorili pristup u levoj obali iz parka Duga. Meštani prijavljuju veliko kretanje vozila prema Azovstalu i zvuke borbe.

16.05 - Preminuo general koji je bio bitna figura u Putinovom životu: Ostao upamćen po onome što je rekao o ruskom lideru

15.41 - Bugarska ne pristaje na ruske uslove: Odbijaju da plaćaju gas u rubljama

Premijer Bugarske Kirili Petkov izjavio je da oni neće pristati na ruske uslove kada je reč o plaćanju gasa u rubljama.

- Moramo da delujemo zajedno i brzo. Jer nećemo pristati na to. Niko nema pravo da jednostrano menja uslove ugovora. Ako bismo to prihvatili to bi bila prva pukotina u evropskoj porodici a Bugarska neće biti uzrok tome - izjavio je Petkov za francuski "Mond".

15.33 - Rezultati granatiranja Nikolajeva

 

15.08 -  Stoltenberg: NATO je spreman da podržava Ukrajinu godinama

Hannibal Hanschke/Pool via AP
 

NATO je spreman da podržava Ukrajinu godinama u ratu protiv Rusije, uključujući i pružanje pomoći Kijevu da pređe sa starog oružja iz sovjetske ere na modernu zapadnu vojnu opremu, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

15.01 -  Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina!

14.31  - Šolc: Sankcije će biti ukinute tek kad se ruske trupe povuku

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, tokom posete Japanu, da će sankcije protiv Rusije biti ukinute tek nakon povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine.

Šolc je naglasio da su sankcije veoma delotvorne i da Rusija primećuje da nanose ogromnu štetu mogućnostima ekonomskog razvoja.

Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP
 

 

Kazao je da će se koristiti sankcije kako bi se rat okončao i ruske trupe povukle, i da bi Ukrajina povratila suverenitet.

Šolc je naznačio da sankcije neće biti ukinute ako Rusija ponudi primirje uz zadržavanje zaposednutih teritorija.

14.15 - Mariupolju preti epidemija

Lokalne vlasti Mariupolju upozorile su da je podložan epidemijama s obzirom na užasne sanitarne uslove u većem delu grada i činjenicu da je možda hiljade tela ostalo neprikupljeno.

14.06 - Zaharova poslala nedvosmislenu poruku Zapadu: Reakcija će biti oštra, znamo šta je OEBS radio

13.50 - Šrederu naređeno da vrati doktorat

Nemački Univerzitet Getingen zatražio je od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da se odrekne počasnog doktorata zbog stavova o Rusiji i zadržavanja funkcija u ruskim kompanijama.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 Univerzitet Getingen ističe da je neshvatljivo da Šreder posle toliko nedelja rata u Ukrajini, i sve teže humanitarne katastrofe u toj zemlji nije osudio rusku agresiju i nije podneo ostavku u ruskim kompanijama.

- Zadržavanje funkcija u ekonomskom aparatu agresora se ne podudara sa stavovima Univerziteta Getingen, njegovim ciljevima i vrednostima - podvlači se u saopštenju.

13.31 - Napad ukrajinskih trupa na stambene četvrti Hersona i Izjuma je ratni zločin, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

12.19 - Ukrajinske snage granatirale pijacu u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su pijacu "Merkur" u Donjecku.

Najmanje dve osobe su poginule, dok je pet ranjeno u ovom napadu, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Profimedia
 

Gradonačelnik Donjecka izjavio da su prema preliminarnim podacima poginule tri osobe.

11.29 - Rusi oborili ukrajinski avion Su-24

10.50 - Rusija saziva sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija će 6. maja sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

- Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po „Arria-formuli" 6. maja - izjavio je Leonidičenko, prenosi TASS.

On je najavio da će se na tom sastanku obratiti „nezavisni govornici sa prve linije fronta", koji će, kako je naveo, „saopštiti činjenice, a ne lažne informacije“.

AP Photo/Francisco Seco
 

Ruski diplomata je ovo izjavio na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po „Arria formuli", koji su sazvale Francuska i Meksiko, navodi TASS.

09.24 - Prinađena Hitlerova knjiga

U bazi neonacističkog puka „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak) u Marijupolju pronađena je knjiga Adolfa Hitlera „Majn kampf“ (zabranjena u Rusiji).

Kako javlja izveštač, izdanje na ruskom jeziku pronađeno je tokom provere baze gde su se nalazili neonacisti.

08.03 - Gutereš: Ovaj rat se neće završiti sastancima

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je doputovao u posetu Ukrajini nakon što je boravio u Moskvi, opisao je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao "veoma koristan".

Gutereš je rekao da je njegova poruka tokom sastanka sa Putinom bila ista kao i ona na početku sukoba, a to je da se "ruskom invazijom krši Povelja UN i da se ona mora završiti što je pre moguće", prenosi Si-En-En.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

Gutereš, koji bi danas trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je tokom sastanka sa Putinom izrazio zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i "mogućnosti (počinjenja) ratnih zlocina".

On je branio ulogu UN u pokušajima da se okonča rat, koji traje već dva meseca.

-Ovaj rat se neće završiti sastancima. Ovaj rat će se završiti kad Rusija odluči da se završi i kad se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo imati sastanke, ali to neće okončati rat - rekao je Guteres.

Profimedia
 

07.32 - Odjekuju eksplozije u centru Hersona

Serija snažnih eksplozija odjeknula je u centru Hersona, u blizini televizijskog centra, javljaju RIA Novosti.

Takođe i Si-En-En navodi da je odjeknula eksplozija u blizini televizijskog tornja u centru Hersona, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Na video snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama, vidi se eksplozija u vazduhu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike