Nestvaran potez usred krize: Rusija i SAD smirile tenzije za samo nekoliko sati!

27.04.2022

21:44

0

Ovaj iznenadni sporazum bi bio značajan diplomatski potez čak i u vremenima mira, ali je danas još značajniji, jer je učinjen pošto je sukob u Ukrajini doveo odnose Rusije i SAD-a na najnižu tačku u proteklih nekoliko decenija

Nestvaran potez usred krize: Rusija i SAD smirile tenzije za samo nekoliko sati!
Rusija i SAD - Copyright Profimedia

Rusija i Sjedinjene Američke Države danas su razmenile zatvorenike.

Američki vojni veteran, marinac koji je bio u zatvoru u Moskvi zamenjen je za osuđenog ruskog trgovca drogom koji služi dugu zatvorsku kaznu u Americi, saopštili su visoki zvaničnici SAD-a i ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi AP.

- Današnja razmena zatvorenika je rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa - navela je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ovaj iznenadni sporazum bi bio značajan diplomatski potez čak i u vremenima mira, ali je danas još značajniji, jer je učinjen pošto je sukob u Ukrajini doveo odnose Rusije i SAD-a na najnižu tačku u proteklih nekoliko decenija.

U okviru razmene, Rusija je oslobodila Trevora Rida, bivšeg marinca iz Teksasa koji je uhapšen u leto 2019. nakon što su ruske vlasti saopštile da je u alkoholisanom stanju napao policajca dok je privođen u policijsku stanicu.

Rid je kasnije osuđen na devet godina zatvora, iako su američka vlada i njegova porodica tvrdile da je nevin i nepravedno pritvoren.

Američke vlasti su pristale da razmene Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji služi dvadesetogodišnju kaznu u Federalnom zatvoru u Konektikatu zbog pokušaja šverca kokaina u SAD.

Uhapšen je u Liberiji 2010. godine i kasnije isporučen SAD-u, navodi AP.

Rusija je godinama tražila da se Jarošenko vrati u zemlju, a istovremeno je odbijala molbe visokih američkih zvaničnika da isporuči Rida, koji je proveo skoro hiljadu dana u pritvoru i čije se zdravlje, prema tvrdnjama njegove porodice, nedavno pogoršalo.

Visoki američki zvaničnik, koji nije ovlašćen da razgovara o ovoj temi, rekao je Asošijeted presu da je Ridov slučaj jedan od slučajeva „najvišeg prioriteta“ za Bajdenovu administraciju.

Isti anonimni zvaničnik je napomenuo da je Jarošenko, kome je kazna sada ublažena, već odslužio većinu svoje kazne.

Nije navedeno u kojoj zemlji su razmenjeni zatvorenici.

Rid je bio jedan od nekoliko Amerikanaca za koje se zna da su u zatvoru u Rusiji, uključujući zvezdu ženske En-Bi-Ej lige (WNBA) Britni Griner, koja je uhapšena u februaru nakon što je po policijskom izveštaju u njenoj torbi pronađen derivat kanabisa, i izvršnog direktora za korporativnu bezbednost u Mičigenu Pola Vilana, koji je u pritvoru zbog optužbe u vezi sa špijunažom, navodi američka agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike