Preminula Japanka Kane Tanaka - najstarija osoba na svetu: Preživela oba svetska rata, a bez dve stvari nije mogla u životu!

25.04.2022

07:23

0

Kane Tanaka je preminula u 120. godini

Preminula Japanka Kane Tanaka - najstarija osoba na svetu: Preživela oba svetska rata, a bez dve stvari nije mogla u životu!
profimedia-0491093254 - Copyright Profimedia

Kane Tanaka, poznata Japanka, koja je 2019. godine proglašena za najstariju osobu na svetu, umrla je u 120. godini, prenosi NHK.

Kane Tanaka je rođena 1903. godine. Preživela je dva svetska rata i vladavinu pet japanskih careva, počevši od reformiste Meiđija, koji je Japan iz feudalizma pretvorio u modernu imperiju, pa do njegovog pra-praunuka, sadašnjeg cara Naruhita.

Tanaka je živela u staračkom domu u japanskoj prefekturi Fukuoka i u januaru je proslavila svoj 119. rođendan. Najviše od svega, ova žena je volela gazirana pića i čokoladu.

U martu 2019. uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji stanovnik planete.

Profimedia
 

Japanci su poznati po dugovečnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svetu. Iako je moderno doba i promena u načinu ishrane dovela do porasta broja gojaznih, to je još relativno retka pojava u zemlji čija se kulinarska tradicija bazira na ribi, pirinču, povrću i drugoj hrani s malim procentom masnoće.

Japan je prvi put prošle godine zabeležio više od 80.000 stogodišnjaka, pokazuju zvanični podaci Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite zemlje. U 2020. godini jedan od 1.565 stanovnika Japana imao je više od 100 godina – više od 88% od toga su žene.

Profimedia
 

U Japanu žene u proseku žive 87,45 godina a muškarci 81,4.

Pre Tanake, najstarija osoba na svetu bila je takođe Japanka, Čijo Mijako, koja je umrla u julu 2018. u 117. godini.

U Japanu se godine tradicionalno poštuju, tako da ljudi ostaju aktivni i sa osećajem da su korisni i u 80-im godinama i stariji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike