Nasilje u Švedskoj poprimilo neočekivane razmere: Rikošeti povredili demonstrante, lider desničarske stranke ponosan na spaljivanje Kurana

19.04.2022

05:30

0

Autor: A. B.

Nasilje je počelo u četvrtak nakon demonstracija koje je organizovao Rasmus Paludan, lider krajnje desničarske partije "Tvrda linija", koji je poznat po spaljivanju Kurana

Nasilje u Švedskoj poprimilo neočekivane razmere: Rikošeti povredili demonstrante, lider desničarske stranke ponosan na spaljivanje Kurana
Tan2022-4-18_162322974_0 - Copyright Johan Nilsson/TT via AP

Trojici muškaraca u švedskom gradu Norčepingu bila je potrebna medicinska pomoć nakon što su pogođeni policijskim mecima tokom sukoba između policije i demonstranata nakon paljenja Kurana koji su izazvali nerede u nekoliko švedskih gradova tokom uskršnjeg vikenda.

Na nekim mestima kontrademonstranti su napali policiju uoči planiranih demonstracija desničarskih ekstremista. Premijerka Magdalena Anderson osudila je nasilje.

- Izgleda da su tri osobe pogođene rikošetima i sada se zbrinjavaju u bolnici. Sva trojica povređenih su uhapšena pod sumnjom da su počinili zločin - saopštila je policija u onlajn saopštenju, dodajući da nijedna od povreda nije opasna po život.

Policija je saopštila da je situacija u Norčepingu bila mirna u nedelju uveče.

Policija i demonstranti su tokom proteklih dana bili angažovani u ozbiljnim sukobima u kojima je nekoliko policajaca povređeno, a više vozila je zapaljeno.

Nasilje je počelo u četvrtak nakon demonstracija koje je organizovao Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija.

Paludan, koji je imao dozvolu za niz demonstracija širom Švedske tokom uskršnjeg vikenda, poznat je po spaljivanju Kurana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike