Grci izrazili „gađenje i tugu” nakon turskog izveštaja o oštećenjima na Svetoj Sofiji! (VIDEO)

21.04.2022

20:52

0

Carska vrata su glavni ulaz u najvažniju crkvu u Vizantijskom carstvu na svetu!

Grci izrazili  „gađenje i tugu” nakon turskog izveštaja o oštećenjima na Svetoj Sofiji! (VIDEO)
Wikimedia - Copyright Wikimedia

Generalna direkcija institucija Turske pripisala je oštećenje Carskih vrata Aja Sofije u Istanbulu „normalnom“ habanju.

U saopštenju se navodi da je „kružni drveni element na vratima Aje Sofije tokom vremena pretrpeo normalno habanje i uništen je jednostavnim dodirom“.

Insistirano je da je Aja Sofija dobro zaštićena sa 150 sigurnosnih kamera, 68 radnika obezbeđenja i turističke policije.

Međutim, u istom saopštenju se navodi da je, kada je Aja Sofija bila muzej, „primala 18.000 do 19.000 posetilaca [po danu], a sa pretvaranjem u džamiju taj broj je porastao na 40.000 do 45.000“.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je u utorak svoje „gađenje i tugu” nakon izveštaja o „vandalizmu” na vratima iz 15. veka.

Carska vrata su glavni ulaz u najvažniju crkvu u Vizantijskom carstvu na svetu! Vrata se zovu Carska vrata , jer su njih svojevremeno za ulazak u crkvu smeli da koriste samo carevi, a iznad ovih vrata njih se nalazi izuzetno lep mozaik Hrista Pantokratora.

Sveta Sofija ili Premudrost Božija, poznatija kao Aja Sofija  ili zvanično Velika džamija Aja Sofija (, bivša je pravoslavna patrijaršijska saborna crkva u Istanbulu u Turskoj. 

Od vremena završetka gradnje 537. pa sve do 1453. godine, služila je kao pravoslavna saborna crkva i sjedište Vaseljenskog patrijarha, izuzev između 1204. i 1261. godine, kada je pretvorena u rimokatoličku crkvu za vrijeme Latinskog carstva.

Građevina je bila džamija od 29. maja 1453. do 1931. Zatim je sekularizovana i otvorena kao muzej.1. februara 1935. godine.

Jula 2020. godine, turski Državni savet poništio je odluku Mustafe Kemala Ataturka iz 1934. godine kojom je Aja Sofija postala muzej kako bi ponovo bila pretvorena u džamiju.

Svečano je otvorena kao džamija 24. jula 2020. godine, kada je održana prva molitva kojoj je prisustvovao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Ona je bila najveća hrišćanska bogomolja na svetu skoro hiljadu godina, sve dok nije završena Seviljska katedrala 1520. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike