Predsednik izbacio članove porodice iz nove vlade, ali njegov brat ostaje premijer

18.04.2022

08:26

0

Šri Lanka treba danas da počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o kreditnom aranžmanu

Predsednik izbacio članove porodice iz nove vlade, ali njegov brat ostaje premijer
šri-lanka - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Predsednik Šri Lanke, Gotabaja Radžapaksa, imenovao je danas novi, prošireni sastav vlade od 17 ministara, pri čemu u izvršnoj vlasti više nema članova njegove porodice zbog protesta građana koji nisu zadovoljni načinom na koji se rešava razorna ekonomska kriza u zemlji.

Ipak, predsednikov stariji brat Mahinda Radžapaksa, ostaje premijer.

Ova ostrvska država od 22 miliona stanovnika, bori se sa dugotrajnim restrikcijama struje i nestašicom goriva i lekova, jer je nagli pad njenih deviznih rezervi zaustavio uvoz osnovnih životnih namirnica podstakavši hiljade ljudi da izađu na ulice.

Radžapaksina vlada treba danas da počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom aranžmanu, a analitičari smatraju da politička nestabilnost predstavlja rizik za nalaženje izlaza iz finansijskog kolapsa.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Predsednik Radžapaksa

Suočen sa rastućim narodnim nemirima, Radžapaksa je ranije ovog meseca raspustio vladu i pozvao sve stranke u parlamentu da formiraju vladu jedinstva, što je ponuda koju su opozicione grupe i članovi vladajuće alijanse odbili.

- Sedamnaest novih ministara je jutros položilo zakletvu u Sekretarijatu predsednika Gotabaje Radžapakse - saopšteno je iz kabineta predsednika.

Samo pet članova iz sastava prethodne vlade je ponovo položilo zakletvu, dok je većina ostalih ministarskih mesta dodeljena članovima vladajuće partije Podudžana Peramuna.

Osim Mahinde Radžapakse, nijedan drugi član predsednikove porodice nije u novom kabinetu. Dva predsednikova brata, Bazil i Čamal Radžapaksa, i premijerov sin, Namal Radžapaksa, koji su bili ranijoj vladi nisu ponovo imenovani.

Profimedia
 

Više hiljada građana nedeljama demonstrira ispred predsedničke kancelarije u prestonici Kolombu zahtevajući da članovi Radžapaksine porodice napuste vladu.

Loše ekonomsko upravljanje nekoliko uzastopnih vlada oslabilo je javne finansije Šri Lanke, a situacija je dodatno pogoršana odlukom o velikom smanjenju poreza koju je donela Radžapaksina administracija ubrzo nakon što je preuzela dužnost 2019.

Ključni sektori privrede, posebno turizam, bili su snažno pogođeni pandemijom kovida 19, a vlada je odugovlačila da se obrati MMF-u za pomoć.

Centralna banka Šri Lanke je prošle nedelje saopštila da jednostrano obustavlja otplatu spoljnog duga, kako bi krhke devizne rezerve od oko 1,93 milijarde dolara koristila za uvoz osnovnih dobara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike