Ruska avijacija uništila 44 vojna objekta, Kadirov: Počinje konkretna specijalna operacija u Ukrajini (FOTO)

17.04.2022

05:00

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Ruska avijacija uništila 44 vojna objekta, Kadirov: Počinje konkretna specijalna operacija u Ukrajini (FOTO)
ukrajina 1704 - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je okončala 53. dan.

Ono što je obeležilo dan za nama je izjava ključnog savetnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i šefa ukrajinskog pregovaračkog tima Mihaila Podoljaka koji je rekao da "Ukrajina nakon što je zatražila oružje od Evrope nije dobila ono koje je tražila i da oružju treba predugo da stigne".

Rusija je najavila recipročne mere nakon poteza vlasti Severne Makedonije. Takođe, Rusija je proglasila 18 članova predstavništva Evropske unije u Moskvi personama non grata.

Nastavljene su borbe u Donbasu.

 

Šta znamo do sad

Završen 53. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Potonula ruska raketna krstarice "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Nehamer bio u poseti Putinu

- Ruske snage u Hersonu pronašle ukrajinska dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo"

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

23.02 - Hvala što ste nas i danas pratili tokom čitavog dana, ponovo se čitamo od ponedeljka ujutru!

21.47 - DNR: Likvidiran komandant 36. ukrajinske brigade marinaca u Marijupolju

U sukobima u Marijupolju likvidirano je 50-tak pripadnika ukrajinskih trupa tokom njihovog pokušaja proboja, među kojima je i komandant 36. posebne brigade marinaca pukovnik Vladimir Baranjuk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Kako se navodi u saopštenju, u noći 11. na 12. aprila grupa vojnika 36. posebne brigade pokušala je da se probije iz fabrike „Iljič“ u Marijupolju. Snage DNR sprečile su proboj. Tokom sukoba je poginulo do 50 pripadnika ukrajinskih trupa, a još 42 su se predala.

- Tokom uviđaja na mestu sukoba, među poginulima je pronađeno telo komandanta 36. Posebne brigade marinaca, pukovnika Vladimira Anatoljeviča Baranjuka, njegove lične stvari i oružje - precizira se u saopštenju.

21.30 - Kadirov: Počinje konkretna specijalna operacija u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da u Ukrajini počinje „konkretna“ specijalna operacija i pozvao ukrajinsku vojsku da se preda saveznim trupama.

Printskrin/Telegram/Kadyrov_95
 

- Sada počinje konkretna specijalna operacija, sada će biti konkretni rezultati. Sami Ukrajinci su to tražili, da tako kažem. Ako neko nije mogao da pobegne – bežite, napustite svoje položaje. Bežite tamo gde su savezne trupe : primiće vas, nahraniti i napojiti - rekao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

19.25 - Moskva: Ruska avijacija uništila skladišta municije i goriva

Ruske snage uništie su danas visokopreciznim raketama iz vazduha skladišta goriva, maziva i municije u rejonu naselja Barvenkovo i Dobropolje, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je dodao da su ruske raketne snage i artiljerija uništile četiri komandna mesta, četiri artiljerijske baterije, dva skladišta goriva i maziva i 113 drugih ukrajinskih objekata.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je još 44 vojna objekta Ukrajine, prenosi Sputnjuk.

17.45 - RIA: Ukrajinski militanti u Mariupolju odbili da se predaju

Ukrajinske snage u Mariupolju odbile su da polože oružje, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo preostale pripadnike nacionalnih bataljona i Oružanih snaga Ukrajine da se dobrovoljno predaju kako bi spasili svoje živote.

Kako navodi agencija, u blizini fabrika "Azovstalj" i "Iljič" u Mariupolju jedinice samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) i Rusije vode borbe sa ukrajinskim snagama, koje su nastavile da pružaju otpor.

Jedan od komandanata jedinica samoproglašene DNR izjavio je da je situacija na prvoj liniji fronta napeta, ali da ruske snage "stabilno" idu napred.

- Već ulazimo u Azovstalj. Iljič je praktično naš...Kakvo primirje? O čemu da pričamo? Ignorisali su našu inicijativu i dobili odgovor - rekao je taj komandant, prenose RIA Novosti.

17.25 - Kuleba: Situacija u Marijupolju "crvena linija"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija i da je situacija u Marijupolju, koju je opisao kao strašnu, možda "crvena linija" na putu pregovora.

- Marijupolj je možda crvena linija - rekao je on za Si-Bi-Es njuz, a prenosi Rojters.

17.09 - "Bankrot Rusije je pitanje vremena"

Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom predsednik Rusije Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

U intervjuu za nemački list "Bild", ona je rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedelje i da je izvoz u Rusiju pao za 70 odsto.

16.30 - Šmihal: Preostale ukrajinske snage još se bore u Marijupolju

Preostale ukrajinske snage u južnoj luci Marijupolj i dalje se bore i nastavljaju da prkose zahtevu Rusije da se predaju, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Grad još nije pao - rekao je Šmihal za ABC, dodajući da ukrajinski vojnici i dalje kontrolišu neke delove grada.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

16.15 - Gaidai: U granatiranju Zolota poginulo dvoje, ranjeno četvoro

Najmanje dve osobe su poginule, a četiri povređene u današnjem granatiranju grada Zolote na istoku Ukrajine, izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Gaidai.

- U jednoj od višespratnica uništena su dva sprata... Imamo najmanje dvoje poginulih građana, još četvoro ranjenih - rekao je Gaidai.

15.40 - U Ukrajini moguće onlajn sklapanje braka tokom ratnog stanja

Ministarstvo pravde Ukrajine pojednostavilo je proceduru sklapanja braka tokom ratnog stanja, tako da je sada brak moguće sklopiti i onlajn, saopštila je danas zamenica ministra pravde Valerija Kolomijec.

15.31 - Kijev: Pet osoba poginulo, 13 ranjeno u granatiranju Harkova

Pet osoba je poginulo u granatiranju centra Harkova, a 13 je povređeno, sopštio je danas ukrajinski javni servis Suspilne, pozivajući se na izveštaj lokalnih zdravstvenih vlasti.

14.50 - Peskov: Rusija moze da izdrži konfrontaciju sa Zapadom

"Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju sa Zapadom", ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

14.38 - Estonija zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke

Estonija je, u okviru sankcija EU, od danas zabranila ruskim brodovima ulazak u svoje luke, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i infrastrukture te zemlje.

14.00 - Rusi tvrde: Kijev naredio da budu streljani oni koji žele da se predaju

Režim u Kijevu je zabranio pregovore o predaji u Marijupolju i naredio da se puca na sve koji žele da se predaju, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

13.10 - Ukrajinske snage odbacile ruski ultimatum: Nastavljamo borbu!

12.13 - Ukrajina od G7 traži 50 milijardi dolara finansijske pomoći

Ukrajina će od zemalja grupe G7 tražiti 50 milijardi dolara finansijske pomoći, a razmatra i izdavanje beskuponskih obveznica, kako bi u narednih šest meseci pokrila budžetski deficit nastao usled rata, saopštio je savetnik za ekonomiju ukrajinskog predsednika, Oleh Ustenko.

11.28 - Stiže oružje iz najnovijeg paketa pomoći SAD

U Ukrajinu je počelo da stiže oružje i oprema iz najnovijeg paketa pomoći SAD toj zemlji, javio je CNN pozivajući se na zvaničnika Bele kuće.

Vašington se prvi put saglasio da Kijevu obezbedi modele oružja za koje su pojedini zvaničnici samo pre nekoliko nedelja smatrali da predstavlja veliki rizik za eskalaciju situacije.

AP Photo/Andrew Marienko
 

11.26 - EU šalje jos 50 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

EU će izdvojiti dodatnih 50 miliona evra za humanitarnu podršku ljudima pogođenim ratom u Ukrajini, što uključuje 45 miliona evra za humanitarne projekte u Ukrajini i pet miliona evra za Moldaviju.

11.23 - Konašenkov: Vojska Rusije uništila fabriku za proizvodnju municije kod Kijeva

Ruska vojska je visokopreciznim raketama danas uništila fabriku za proizvodnju municije na području opštine Brovari u Kijevskoj oblasti, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Protekle noći ukupno je uništeno 68 vojnih objekata u Ukrajini, uključujući protivvazdušni sistem "OSA AKM" i šest skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i benzina, naveo je Konašenkov, prenosi Sputnjik.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
 

10.35 - Ukrajina i Rusija nisu se dogovorile oko humanitarnih konvoja

Ukrajina i Rusija nisu danas uspele da se dogovore o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom ugroženih područja, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- Nismo uspeli da se dogovorimo o prekidu vatre duž ruta za evakuaciju. Zbog toga, nažalost, danas nećemo otvoriti humanitarne koridore - navela je na platformi Telegram.

10.05 - Lajen: Na udaru novih sankcija banke i energetski sektor

U okviru šestog paketa sankcija Rusiji, Evropska unija razmatra mere koje se tiču bankarskog sektora, konkretno „Sberbanke“, kao i restrikcije u oblasti energetike, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

Ona je istakla da je glavni cilj sankcija smanjenje prihoda ruskih vlasti i da EU trenutno „razmatra pametne mehanizme“ koji će omogućiti da u sledeći paket sankcija bude uključena i nafta.

9.05 - Britanski podaci: Ruske snage preraspoređuju opremu ka istoku

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnovije obaveštajne informacije o ratu u Ukrajini, u kojima se navodi da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za podršku iz Belorusije prema istočnoj Ukrajini.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

8.57 - Iz Ukrajine u Rusiju se od 2014. preselilo oko 287.000 ljudi

Više od 287.600 ljudi doselilo se od 2014. godine u Rusiju iz Ukrajine u okviru programa za preseljenja, saopšteno je iz pres centra ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

8.15 - Ukrajinski militanti u Marijupolju dobili rok: Rusi ih pozvali da predaju oružje

Ruske oružane snage ponudile su pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju, da polože oružje od danas u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, pa će im životi biti pošteđeni, saopštio je šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

- S obzirom na katastrofalnu situaciju u fabrici Azovstalj i iz čisto humanitarnih principa, Ruske oružane snage nude militantima i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljske akcije i polože oružje - kazao je Mizincev, prenosi TASS.

Naveo je da će onima koji to učine, život biti pošteđen.

Profimedia
 

8.00- Ruski generalmajor Vladimir Frolov, zamenik zapovednika 8. armije, sahranjen je juče nakon što je poginuo u borbama u Ukrajini.

To su izvestili ruski državni mediji, čime je postao osmi ruski general za kojeg se veruje da je ubijen u invaziji Moskve na Ukrajinu.

7.20  - Više eksplozija odjeknulo ovog jutra u Kijevu

Ovo su javili lokalni mediji. Tokom protekle noći sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u gotovo svim delovima Ukrajine, preneo je Rojters.

Za sada nema detalja o jutrošnjim eksplozijama koje su potresle Kijev, 52. dana od početka napada Rusije na Ukrajinu.

Kako je javio AP, komanda ruske vojske upozorila je da će obnoviti raketne udare na prestonicu nakon gubitka komandnog broda crnomorske flote krstarice "Moskva".
 

7.10 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "ceo urbani deo Marijupolja očišćen od ukrajinskih snaga".

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da pregovori neće biti mogući ako ruske snage "unište branioce Marijupolja".

-Želim da kažem da će uništenje naših momaka staviti tačku na sve pregovore jer mi ne trgujemo teritorijama i našim ljudima", naveo je Zelenski.

7.00 -  Mizincev: SZO ćuti o korišćenju bolnica za vojna uporišta

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom je izjavio da Svetska zdravstvena organizacija još nije procenila "činjenice da neonacisti pretvaraju medicinske ustanove širom Ukrajine u svoja uporišta.

-Ukrajinske oružane snage i nacionalistički bataljoni raspoređuju teško naoružanje u vrtićima i srednjim školama, opštinskim i medicinskim ustanovama širom Ukrajine, uključujući Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Kijev, Odesu, Sumi, Harkov i Černigovsku oblast, tvrdi on.

Komentarišući humanitarne koridore, on je naveo da je iz Marijupolja humanitnim koridorima u pravcu istoka, bez učešća ukrajinske strane, evakuisano više od 139.000 ljudi, dok je za protekla 24 sata evakuisano 945 osoba.

„Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, na teritoriju Rusije je evakuisano više od 830.000 ljudi iz Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike, dok je danas evakuisano 15.000 izbeglica“, dodao je Mizincev.

6.55-  Blumberg: Abramovič u Kijevu

AP Photo/Sang Tan
 

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi razgovarao o nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Ti pregovori su, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin, zapali u ćorsokak.

Abramovič se sastao sa ukrajinskim pregovaračima sa kojima je razgovarao o načinima da se obnove pregovori, prenosi Blumberg pozivajući se na dobro upućene izvore.

6.45- Papa Franja Ukrajincima: Budite hrabri, mi smo uz vas

Papa Franja osudio je okrutnost rata u Ukrajini na Uskršnjoj misi bdenja, kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio.

Papa nije predvodio misu verovatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti, javlja Hina.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, koga su ruske snage prošlog meseca zarobile, a kasnije pustile na slobodu u razmeni zarobljenika.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike