Italijanski organi podigli optužnice protiv ekstremnih desničara! Neofašisti optuženi za napad na skup levičara! (VIDEO)

16.04.2022

21:46

0

Autor: 24sedam

CasaPound je ekstremno desničarska organizacija nazvana po američkom pesniku i simpatizeru fašističkog režima Ezri Paundu

Italijanski organi podigli optužnice protiv ekstremnih desničara! Neofašisti optuženi za napad na skup levičara! (VIDEO)
casapoud - Copyright Printscreen/YouTube/CasaPound

Italijanski organi optužili su u petak 18 militanata neofašističke grupe CasaPound za navodni napad na marš antifašista u Bariju 21. septembra 2018.

Antifašisti su protestovali zbog posete lidera nacionalističke partije Liga Matea Salvinija ovom gradu na jugu Italije.

Članovi CasaPounda optuženi su za nanošenje teških telesnih povreda, ali  i za obnavljanje raspuštene Fašističke partije koja je vladala Italijom od 1922. do 1943. godine. 

Suđenje će početi 13. oktobra.

Tužioci su rekli da je napad "podsećao na akcije fašističkih nasilnika". 

CasaPound je ekstremno desničarska organizacija nazvana po američkom pesniku i simpatizeru fašističkog režima Ezri Paundu, koji je zastupao ideje Benita Musolinija tokom Drugog svetskog rata.

Grupa je nastala 2003. godine kada je grupa mladih Italijana zauzela državnu zgradu u Rimu da se druže, slušaju muziku i razgovaraju o politici. Tokom godina, CasaPound je napredovao u izbornoj areni, proširivši svoj domet na nacionalnom nivou. Postojala je kratka saradnja sa partijom  Mattea Salvinija između 2013. i 2015.; međutim, CasaPound Italia je osvojila samo 0,9 odsto glasova na opštim izborima u Italiji 2018.

Vidljivost CPI u masovnim medijima u velikoj meri duguje hibridnoj organizacionoj konfiguraciji grupe - formalno, ona ima strukturu političke partije, kao i neformalnu postavku društvenog pokreta.

Kao politička partija, CPI ima jedno centralno sedište, formalno omladinsko krilo i nekoliko lokalnih ogranaka organizovanih hijerarhijski. Za autsajdere, sve akcije ili demonstracije CPI su jasno identifikovane. A sve razmene između grupe i novinara su centralizovane i standardizovane.

Za razliku od većine političkih partija, CPI ide dalje od izborne kampanje, vodeći se neformalnim taktikama mobilizacije, uključujući subkulturne aktivnosti radi regrutovanja i prikupljanja sredstava. 

CasaPound se infiltrirao u civilno društvo zahvaljujući svojoj mreži tematskih udruženja posvećenih uslugama u zajednici – samo za Italijane. 

Ovo uključuje humanitarnu dobrotvornu organizaciju, volontere civilne zaštite i niz projektnih udruženja za zaštitu životne sredine, pomoć osobama sa invaliditetom i zdravstveno savetovanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike