Polaganjem venaca obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

09.11.2020

15:04 >> 14:53

0

Autor: Jovana Vrećo

Minutom ćutanja odata je pošta stradalima, a molitvu je govorio rabin Isak Asijel

Polaganjem venaca obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je danas venac na Spomenik „Menora u plamenu” na Dunavskom keju povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma. Vence su položili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Saveta Evrope, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, SUBNOR-a Srbije, Udruženja logoraša Srbije, ambasade Nemačke, Austrije i Izraela, kao i predsednik opštine Stari grad.

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma organizuju Vlada Republike Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Darija Kisić Tepavčević podsetila je na nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine, a koje je označilo početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj, dodala je ona, poznat kao „Kristalna noć”, smatra se simboličnim početkom Holokausta, a odlukom Saveta Evrope obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

– Nečuven zločin počinjen nad Jevrejima zahteva od svih nas da ostanemo posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama. Obavezuje sve nas, ali i buduće generacije da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlika neće biti meta na čelu niti prepreka već ono što nas zbližava. Republika Srbija je iskreno opredeljena da borba protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije bude stalna i odlučna – navela je ona.

Beoinfo

Ministarka je ocenila da Srbija ide napred, ponosna na sopstvenu tradiciju i identitet, sa osnovnim vrednostima – slobodom i pravdom, kao jedinim održivim temeljima istinskog patriotizma. Borba protiv zla u korenu je bića Srbije, dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Srbija će, kao i do sada, biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika ekstremizma, istakla je ministarka.

– Sećanje na „Kristalnu noć” predstavlja našu trajnu, moralnu, političku i društvenu odgovornost – rekla je ona, podsećajući i da Srbija institucionalno učestvuje i podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve Holokausta i genocida i to putem obrazovnog programa i procesa vraćanja imovine.

Borba protiv fašizma i antisemitizma ne sme da bude tek puka sintagma već dužnost i obaveza, kako se ništa slično više nikad ne bi ponovilo, poručila je Kisić Tepavčević.

Pre zvaničnog obraćanja, minutom ćutanja odata je pošta stradalima, a molitvu je govorio rabin Isak Asijel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike