Sarkozi odlučio da podrži Makrona: Da li će to privući ili udaljiti glasače?

12.04.2022

11:55

0

Dva predsednika su se zbližila u poslednje vreme

Sarkozi odlučio da podrži Makrona: Da li će to privući ili udaljiti glasače?
makron sarkozi - Copyright AP Photo/Markus Schreiber/Thibault Camus

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao je danas Emanuela Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj.

Sarkozijeva podrška sigurno će pomoći francuskom predsedniku da privuče glasače koji su podržali konzervativku Valeri Pekres u prvom krugu glasanja, ali bi mogla da odvrati levo orijentisane birače.

- Glasaću za Emanuela Makrona jer mislim da on ima neophodno iskustvo dok se suočavamo sa dubokom međunarodnom krizom, složenijom nego ikad - napisao je Sarkozi u objavi na društvenim mrežama.

Makron se u drugom krugu glasanja bori da ubedi glasače radničke klase da glasaju za njega, a ne za kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen.

AP Photo/Francois Mori
 

U Makronovom taboru, međutim, ima onih koji strahuju da bi podrška Sarkozija mogla da dovede do apstinencije dela glasača.

- On je ugledna ličnost desnice, ali ne jednoglasno i ostaje bauk za levicu - upozorio je bivši ministar socijalista koji se pridružio Makronovom taboru i razgovarao za Rojters pod uslovom da ostane anoniman.

Prema navodima izvora, Sarkozi i Makron su se zbližili u poslednjih pet godina, a predsednik je često pozivao svog prethodnika u Jelisejsku palatu na večere.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike