Kina zatvara milionski grad zbog 27 slučajeva zaraze koronom

11.04.2022

10:17

0

Ne odustaju od strategije "nula kovida"

Kina zatvara milionski grad zbog 27 slučajeva zaraze koronom
kina - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Veliki industrijski grad Guangdžou zabranio je danas većinu dolazaka zbog velikog porasta inficiranih kovidom 19 u mnogoljudnim istočnim gradovima Kine.

U Šangaju je najveći porast broja obolelih: danas je objavljeno još 26.087 slučajeva, od kojih je samo 914 pokazivalo simptome, a grad sa 26 miliona stanovnika je pod strogom blokadom, te su mnogi stanovnici zatvoreni u svojim domovima na tri nedelje.

Takvo zatvaranje još nije najavljeno za Guangdžou, metropolu od 18 miliona stanovnika severozapadno od Hongkonga, u kojoj su stacionirane mnoge vrhunske kompanije i najprometniji aerodrom u Kini.

Danas je u ovom gradu prijavljeno samo 27 slučajeva.

Tanjug/AP Photo/Chen Si, File
Šangaj

Nastava u osnovnim i srednjim školama se od prošle nedelje, kada su otkrivena 23 lokalna slučaja infekcije, odvija na internetu, a izložbeni centar je povremeno pretvaran u improvizovanu bolnicu nakon što su vlasti ranije saopštile da će započeti masovno testiranje širom grada, navodi AP.

Isključivo građani koji imaju neodložne potrebe mogu da napuste Guangdžou, i to samo ako imaju potvrdu da su negativni na virus u roku od 48 sati pre polaska, rekao je portparol grada Čen Bin u saopštenju.

Kina se tokom epidemije pridržava svoje strategije „nulte tolerancije na kovid 19" i povremeno uvodi oštre epidemiološke mere uz strogu izolaciju i masovno testiranje, uprkos pritužbama na nestašice hrane i medicinskih usluga u Šangaju.

Tanjug/Chinatopix Via AP, File
 

Uprkos velikom broju slučajeva, u šangajskom talasu nisu prijavljeni novi smrtni slučajevi, verovatno zato što je omikron varijanta manje smrtonosna od starijih varijanti, a gradske vlasti tvrde da su obezbedile dovoljno zaliha za stanovnike, nakon pritužbi na dostavu hrane i drugih potrepština.

Kina se suočava sa jednom od najgorih lokalnih epidemija od početka pandemije i još je uglavnom zatvorena za međunarodna putovanja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike