Evropa doliva ulje na vatru: Kina razjasnila zbog čega se ukrajinska kriza sve više produbljuje

08.04.2022

09:16

0

Nemoguće je, s jedne strane, govoriti o prekidu vatre i okončanju rata, a sa druge strane kontinuirano dostavljati veliku količinu naoružanja i opreme, izazivajući dalju eskalaciju neprijateljstava, ocenio je Vang

Evropa doliva ulje na vatru: Kina razjasnila zbog čega se ukrajinska kriza sve više produbljuje
AP21300365218907 - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da Peking veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize.

To je rekao razgovarajući sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

Takođe je ocenio da je neophodno ponovo izgraditi izbalansiran, efikasan i održiv evropski bezbednosni sistem u skladu sa principom nedeljivosti bezbednosti.

Samo na taj način se može ostvariti dugoročna stabilnost u Evropi, rekao je Vang, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

On je naveo i da se Peking nada brzom prekidu vatre i uspostavljanju mira i da na svoj način preduzima napore u tom cilju.

Vang je kazao da Kina istovremeno smatra da sve strane treba da stvaraju neophodan ambijent i uslove za unapređenje mirovnih pregovora, da budu „akceleratori“ pregovaračkog procesa, a ne „mehovi“ za raspirivanje vatre.

Nemoguće je, s jedne strane, govoriti o prekidu vatre i okončanju rata, a sa druge strane kontinuirano dostavljati veliku količinu naoružanja i opreme, izazivajući dalju eskalaciju neprijateljstava, ocenio je Vang.

Istakao je i da je neprihvatljivo, s jedne strane, izjašnjavati se o podršci dijalogu i mirovnim pregovorima, a istovremeno uvoditi beskrajne jednostrane sankcije koje podstiču dalje zaoštravanje protivrečnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike