Jedva sastavili nekoliko stabilnih meseci: Premijer Izraela ostao bez većine u skupštini, izložen izglasavanju nepoverenja

06.04.2022

13:58

0

Odlazak Idit Silman, koji je obrazložila "ideološkim neslaganjima", ostavio je Benetu kontrolu nad 60 od 120 poslaničkih mesta u Knesetu

Jedva sastavili nekoliko stabilnih meseci: Premijer Izraela ostao bez većine u skupštini, izložen izglasavanju nepoverenja
AP22095486971217 - Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo

Premijer Izraela Naftali Benet izgubio je danas svoju tesnu skupštinsku većinu, nakon što je poslanica iz redova njegove nacionalisticke stranke dala ostavku, ostavljajući vladi nesiguran položaj na vlasti, ali trenutno bez neposredne opasnosti od kolapsa.

Odlazak Idit Silman, koji je obrazložila "ideološkim neslaganjima", ostavio je Benetu kontrolu nad 60 od 120 poslaničkih mesta u Knesetu, prenosi Rojters.

Pošto je skupština u prolećnoj pauzi, premijer je pošteđen skorog izglasavanja nepoverenja, za šta je potrebna podrška najmanje 61 poslanika, protiv opozicije koju predvodi dugogodišnji politički suparnik i bivši premijer Benjamin Netanijahu i predstavnika arapskih stranaka koji su izvan vladajuće koalicije.

Silman, iz Benetove versko-nacionalisticke partije Jamina, protivila se predlogu da se ljudima dozvoli da u javne bolnice unose kvasni hleb i druge namirnice koje su u skladu sa verskom tradicijom zabranjene tokom praznika Pashe, javila je javna televizija Kan, prenosi AP.

Za neke pobožne Jevreje samo prisustvo takve hrane u bolnicima nije košer, tj. u skladu sa strogim prehrambenim standardima tradicionalnog jevrejskog zakona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike