EU proteruje diplomate iz Rusije, objavljen spisak novih sankcija, Ukrajinci uništavaju strane brodove! (VIDEO/FOTO)

05.04.2022

19:58

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

EU proteruje diplomate iz Rusije, objavljen spisak novih sankcija, Ukrajinci uništavaju strane brodove! (VIDEO/FOTO)
ukrajina 0504 - Copyright Profimedia

U toku je 41. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Zatišje pred buru – tako bi se moglo okarakterisati situacija situacija na glavnom frontu - u Donbasu.

U toku je pregrupisavanje ruskih snaga, završava se „čišćenje“ Marijupolja, dok se „Kalibrima“ i „Iskanderima“ uništavaju strateška čvorišta infrastrukture i skladišta nafte.

Ukrajinska vojska upozorava da je Harkov sledeći cilj ruske vojske.

Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, kretala se juče u pravcu oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je Buču. On je ponovio da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini.

Podsetimo, ukrajinske vlasti i mediji podelili su snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, na kojem se vide tela poginulih koja leže na putu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sve fotografije i video materijali koje je objavio Kijev, a koje navodno svedoče o nekoj vrsti zločina ruskih vojnika u Buči, kako je navedeno, "još jedna provokacija".

Šta znamo do sad

- 41. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite dešavanja uživo iz Ukrajine uz 24sedam:

22.55 - Ruske trupe tamo nisu bile od 31. marta, dokaz je objavljen: Ruski ambasador u UN ukazao na detalje o Buči koje je Zapad prevideo

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja predočio je danas Savetu bezbednosti UN informacije za koje tvrdi da dokazuju da su optužbe protiv Rusije o dešavanjima u gradu Buča lažne.

 

20.58 - SAD nastavljaju da obučavaju ukrajinske vojnike

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da obučavaju ukrajinske vojnike rukovanju oružjem koje im je predato, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Naravno, oni moraju da prođu obuku. I mi to radimo - rekao je Ostin tokom rasprave o budžetu u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

AP Photo/Mykola Tymchenko
Ukrajinska vojska

20.38 - Portugalija i Rumunija proteruju po 10 članova osoblja ruskih ambasada

Portugalija i Rumunija će proterati po 10 članova osoblja ruskih ambasada u Lisabonu i Bukureštu, i time se pridružiti odgovoru drugih zemalja Evropske unije na navodne ratne zločine ruskih trupa u Ukrajini, prenosi Rojters.

Španija, Italija, Švedska i Danska najavile su slična proterivanja ranije danas, a nekoliko drugih zemalja prethodnih dana, prenosi britanska agencija.

20.26 - Poljanski: Rusi ne gađaju civilnu infrastrukturu, ne činimo ratne zločine

Rusija ne čini ratne zločine i ne napada civilnu infrastrukturu u Ukrajini, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše optužbe SAD protiv ruskog lidera.

- Mnogo puta smo izjavili da ne gađamo civilnu infrastrukturu. Mi ne činimo ratne zločine - istakao je Poljanski.

20.20 - Novi uspesi ruske vojske

Ruska vojska je u napadu visokopreciznim raketima uništila ukrajinski komandni punkt jedinica teritorijalne odbrane, skladište goriva i pogon za remont oklopne tehnike, a kod Marijupolja su oborena još dva helikoptera Mi-8 za evakuaciju lidera „Azova“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

20.15 - Ruski ambasador savetovao Zelenskog: Zapad je spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja pozvao je danas ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ne dozvoli Zapadu da ratuje "do poslednjeg Ukrajinca" kako bi ostvario svoje planove.

- Ne dozvolite Zapadu da nastavi svoje planove. Donesite ispravne odluke koje su potrebne vašoj zemlji zato što je Zapad spreman da se bori u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca. Donesite tu odluku sada. Znate situaciju na liniji fronta ili će možda biti prekasno - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN obraćajući se lično Zelenskom koji se prethodno uključio putem video-linka.

18.37 - Zelenski pozvao Ujedinjene nacije da izbace Rusiju iz Saveta bezbednosti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas Ujedinjene nacije da reformišu svoj sistem kojim se Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti daje pravo veta.

On je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava "kao agresora i izvor rata tako da ne može da blokira odluke o sopstvenoj agresiji".

Zelenski je rekao da bi trebalo raspustiti Savet bezbednosti ako to telo ne može da nađe način da pomogne da se zaustave ruske akcije u Ukrajini, jer to, kako tvrdi, dokazuje da SB UN ne može ništa da uradi sem da razgovara.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo
 

18.33 - EU proteruje 19 ruskih diplomata

Šef diplomatije EU Žozep Borelj odlučio je da jedan broj zvaničnika Stalne misije Ruske Federaciji pri EU proglasi personama non grata, zbog "bavljenja aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu".

U Briselu navode da se radi o 19 službenika Misije Ruske Federacije pri EU i da je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove danas pozvao ruskog ambasadora u EU da mu saopšti tu odluku.

18.22 - Saopšteni najnoviji uspesi trupa DNR

Snage Narodne milicije Donjecke Narodne Republike su tokom proteklog dana likvidirale 79 ​​ukrajinskih nacionalista, šest uporišta, dva minobacača kalibra 120mm, dva tenka i četiri oklopna vozila.

Zarobljeni su jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i dva kamiona, saopštila je Narodna milicija DNR na Telegramu.

18.06 - Potvrđene tvrdnje da se ukrajinske trupe iživljavaju na ljudima koje su privele

Gradonačelnik Dnjepra Filatov potvrdio je autentičnost video snimaka koje je objavio bloger Šari, a na kojima službenici Službe bezbednosti Ukrajine tuku i ponižavaju ljude koje su priveli.

- Potvrđujem. Ovo nije laž. Događaji su se odigrali u Pavlogradu - napisao je gradonačelnik.

 

 

17:38 - Granatirana naselja Pantelejmonovka i Mihajlovka

Ukrajinske trupe su u 18.10 (17.10 po srednjoevropskom) granatirale naselja Pantelejmonovka i Mihajlovka, ispalivši 11 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.58 - Ukrajinske trupe gađale su naselje Jakovljevku, ispalivši sedam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavnišvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

16.33 - Estonija i Letonija zatvorile dva ruska konzulata

Estonija je naredila zatvaranje dva ruska konzulata i poručila osoblju da napusti tu zemlju, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, osoblje ruskog konzulata moraće od 30. aprila da napusti Estoniju, prenosi Rojters.

Prethodno je i Letonija naredila zatvaranje dva ruska konzulata i poručila osoblju da napusti zemlju do kraja meseca.

16.27 - U utorak je iz Marijupolja u selo Bezimeno evakuisano 248 ljudi, od kojih 53 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

15.50 - Ursula fon der Lajen objavila spisak novouvedenih sankcija

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije, na Tviteru je objavila spisak sankcija koje će Evropska unija sutra uvesti Rusiji.

15.49 - Putin: Rusija je spremna da odgovori na nacionalizaciju ruske imovine u inostranstvu

Moguća nacionalizacija ruske imovine u inostranstvu predstavlja "mač sa dve oštrice", rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin navodeći da je Rusija sposobna da odgovori na to.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

15.35 - Berlin ostaje naklonjen Moskvi

Gradonačelnica Berlina Francuska Gifej izjavila je da ne namerava da raskine partnerstvo sa Moskvom, i pored sukoba u Ukrajini i izveštaja o navodnim ratnim zločinima ruskih snaga.

Ona je, međutim, napomenula da je partnerstvo sklopljeno 1991. sa Moskvom sada "u fazi mirovanja".

14.55 - EU predložila novi paket sankcija Rusiji

Evropska komisija predložila novi paket sankcija Rusiji koji obuhvata zabranu uvoza ruskog uglja i pristajanje ruskih brodova u luke EU.

14.30 - Ukrajinci uništavaju strane brodove

Ukrajinske snage u luci Marijupolja uništavaju strane brodove, a dim se vidi na turskom brodu "Azburg", saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Na brodu se nalazi 12 ukrajinskih građana.

 

 

- Komanda Azova, u saradnji sa specijalistima 83. centra za informativno-psihološke operacije Oružanih snaga Ukrajine, nastavlja sa puštanjem lažnih vesti kako bi se vojske Rusije i Donjecke Narodne Republike koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji optužile za zločine - navodi se u izveštaju.

14.02 - EU hoće da obustavi uvoz uglja iz Rusije

Evropska unija je predložila da se obustavi sav uvoz uglja iz Rusije, pošto države članice razmatraju kako da postupe po ugovorima o nafti i gasu sa moskovskim firmama, prenosi Dojče vele.

Čelnici Evropske unije prethodno su najavili da će u narednim danima razgovarati o dodatnim sankcijama Rusiji zbog nedavnih otkrića o zločinima u Buči.

Pixabay
 

14.00 - Madrid proteruje oko 25 ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Španije.

13.07 - Ruski ambasador u Parizu protestovao kod MSP Francuske

Ruski ambasador u Parizu Aleksej Meškov protestovao je kod Ministarstva spoljnih poslova Francuske zbog proglašenja ruskih diplomata za persone non grata, nazvavši to neprijateljskom akcijom koja šteti već komplikovanim odnosima Moskve i Pariza, saopštila je danas ruska ambasada.

12.49 - Zaharova: Moskva će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata

Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje 30 ruskih diplomata iz Italije i 15 diplomata iz Danske, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

12.38 - Švedska proteruje troje ruskih diplomata

Švedska će proterati troje ruskih diplomata koji se ne ponašaju u skladu sa međunarodnim pravilima, izjavila je u utorak ministarka inostranih poslova An Linde.

12.03 - Tras i Hajaši saglasni za dodatne sankcije Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je danas da se usaglasila sa japanskim kolegom Jošimasom Hajašijem da je potrebno uvesti dodatne sankcije Rusiji.

Profimedia
 

11.42 - Fon der Lajen i Borelj u Kijevu ove nedelje sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj otputovaće ove nedelje u Kijev na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, saopštio je danas portparol EU Erik Mamer.

11.38 - LNR: Ukrajinske snage su digle u vazduh cisternu, pretpostavlja se sa azotnom kiselinom u pogonu fabrike "Zarja" u Rubežnom

11.15 - Italija proterala 30 ruskih diplomata

Italija je proterala 30 ruskih diplomata iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Luiđi Di Majo.

10.45 - Nastavljeni pregovori

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko potvrdio je danas da su u toku intenzivni pregovori sa ukrajinskom stranom u video formatu.

Rudenko je za agenciju Interfaks rekao da je prerano govoriti o mogućnosti sastanka ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe pre nego što bude usaglašen tekst završnog sporazuma.

Profimedia
 

10.38 - Zelenski: Verovatno se neću sastati sa Putinom

10.18 - Danska proteruje 15 ruskih diplomata

Danska je odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o navodnom pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča, izjavio je danas danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

10.00 - Medvedev o Buči: To su lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande

Tvrdnje da su ruske snage pogubile civile u gradu Buči su lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande sa ciljem da diskredituju Rusiju, izjavio je danas potpredsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

9.16 - Traže suspenziju iz Saveta za ljudska prava UN

Sjedinjene Države će tražiti od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za zločin nad civilima u ukrajinskom gradu Buča.

9.14 - Rusija poziva SAD da prekinu naoružavanje Ukrajine

Američke vlasti bi trebalo da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu jer to dopinosi povećanju broja žrtava, navodi se u saopštenje ruske ambasade u SAD.

Profimedia
 

8.00 - Generalštab Ukrajine: Rusija se sprema za napad na istok zemlje

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas da se ruske nage pregrupišu i koncentrišu napore na pripremu ofanzivne operacije na istoku Ukrajine.

„Cilj je uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti", navedeno je u objavi ukrajinskog generalštaba na Fejsbuku.

Istaknuto je da ruske snage nastavljaju blokadu Harkova i artiljerijskoo granatiranje stambenih naselja infrastrukture, prenosi Unian.

7.00 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da se 267 ukrajinskih marinaca predalo ruskim vojnicima u Marijupolju.

U pitanju je 503. Bataljon 36. Posebne brigade Ratne mornarice Ukrajine.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike