(UŽIVO) Predsednički izbori u Americi na 24sedam: Na pomolu veliki preokret u Džordžiji, sukobi sa policijom u Njujorku, Bajden se opet obratio naciji (FOTO, VIDEO)

06.11.2020

06:24 >> 06:34

0

U trci za Belu kuću učestvuju dva kandidata - predsednik SAD Donald Tramp iz redova republikanaca i Džo Bajden ispred demokrata

(UŽIVO) Predsednički izbori u Americi na 24sedam: Na pomolu veliki preokret u Džordžiji, sukobi sa policijom u Njujorku, Bajden se opet obratio naciji (FOTO, VIDEO)
Copyright Pixabay

Dobro došli na blog 24sedam posvećen predsedničkim izborima u Americi!

Glasanje u Sjedinjenim Američkim Državama na predsedničkim izborima je završeno, ali rezultati glasanja još nisu poznati. U trci za Belu kuću učestvuju dva kandidata – predsednik SAD Donald Tramp iz redova republikanaca i Džo Bajden ispred demokrata. Iako su mnogi očekivali da će se u sredu ujutru znati ime šefa države, to ipak nije slučaj, što ove izbore čini najneizvesnijim u američkoj istoriji.

Pročitajte sve detalje o izborima koji su se dešavali tokom izborne noći i jučerašnjeg dana.

 

printscreen/foxnews

Šta do sada znamo:

  • Bajdena deli samo šest izbornih glasova da postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Dobivši Mičigen i Viskonsin, on je obezbedio 264 glasa od 270 koliko mu je potrebno da pobedi Donalda Trampa, koji ima 214.
  • Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljaska, Južnu Karolinu
  • Bajden je pobedio u ključnoj državi Arizoni, kao i u Viskonsinu, Mičigenu, u Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama
  • Tramp vodi u Džordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i na Aljasci.
  • U obraćanju javnosti Bajden je rekao da je uveren da je pobedio, a Tramp tvrdi da su glasovi pokradeni, preti tužbama i traži da se glasovi ponovo prebroje u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji
  • Glasovi u Nevadi mogu biti odlučujući za ove izbore

23:40 – Na pomolu veliki preokret u Džordžiji?

Glasovi u Džordžiji se i dalje broje, a situacija je pričično napeta jer je vođstvo Donalda Trampa spalo na manje od 10.000 glasova.

– Ista stvar se dešava i u Pensilvaniji – navode na CNN.

Trampovi advokati već se nalaze na oba mesta.
U Džordžiji je izbrojano oko 98 odsto glasova, u Pensilvaniji 93 odsto.

23:39 – Mark Esper podneo ostavku

Sekretar za odbranu Mark Esper napisao je ostvaku i izrazio spremnost da pomogne u izradi nacrta zakona prema kome bi se iz američkih vojnih baza uklonila imena generala Konfederacija, javlja NBC Njuz. Esper je navodno pripremio i pismo u kome je naveo da slučajevi kada seksrtar za odbranu ponudi ostavku u vreme tranzicije vlasti nisu novi, jer to daje mogućnost budućem predsedniku da izabere novog sekretara ili zadrži postojećeg. Predsednik Tramp trebao bi da se izjasni o ovoj ostavci.

23:35 – AP:Prednost Trampa u Džordžiji se smanjila

Desetine hiljada glasačkih listića u državi Džordžiji, koji još nisu prebrojani, dolaze iz okruga u kojima je Džo Bajden u vođstvu, a prednost koju je Donald Tramp imao u odnosu na protivkandidata se smanjila na oko 9 500 glasova, prenosi AP.

Agencija AP dodaje da je “Džordzija jedna od država koju Tramp mora da dobije kako bi ostao u trci za predsednika”.

Džordžija nosi 16 elektorskih glasova, a AP ocenjuje da je Tramp prerano proglasio pobedu.

23:30 – Arizona: Rezultati izbora verovatno sutra

Državni sekretar Arizone Kejti Hobs rekla je danas da ima još između 400.000 i 450.000 listića koji nisu prebrojani, od čega je 300.000 u Marikopa okrugu, najvećem u državi i da će rezultate imati verovatno sutra.

“Dobijamo informacije da većina izbornih komisija završava prebrojavanje glasova i da ćemo imati rezultate u petak. Znaćemo rezultate u Arizoni vrlo brzo, verovatno do kraja petka”, rekla je ona za CNN.

Arizona nosi 11 elektorskih glasova, a Džo Bajden je prema trenutnim projekcijama svih američkih medija blizu pobede u toj državi.

TV stanica Foks njuz je Arizonu već pripisala Bajdenu, zbog čega su se pobunili iz izbornog štaba Donalda Trampa.

23: 16 – Trampov izborni štab kritikovao Foks njuz zbog Arizone

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa danas je kritikovao televiziju Foks njuz, koja je na svom sajtu objavila da Džo Bajden ima 264 glasova elektora, dok CNN, BBC, CBS i drugi mediji pored imena demokratskog kandidata navode da ima 253 elektorska glasa.

Izborni štab se žalio na Foks njuz koji je Arizonu pripisao Bajdenu, iako glasovi još nisu prebrojani u toj državi, preneo je Rojters.

Foks njuz se drži projekcije agencije AP, dok Rojters i članovi Edison istraživačke grupe navode brojku od 253 elektorska glasa.

22:30 – Bajden se opet obratio naciji

Nemamo sumnje da ćemo pobediti. Tražim mir, glasovi se broje i uskoro ćemo znati rezultat. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio naše vojnike”, rekao je Bajedn i istakao da se SAD približavaju broju od 240.000 preminulih od koronavirusa i izrazio saosećanje sa svima onima koji su izgubli nekog svog u borbi protiv korone.

22:07 – Neizvesno i u Džordžiji

Državni sekretar Bred Rafesperger saopštio je večeras da je preostalo 47.277 glasačkih listića da se prebroje u Džordžiji. Za sad Donald Tramp vodi sa 12,835 glasova, dok se predviđa da bi bajden od preostalih neprebrojanih glasova mogao da osvoji čak 64 procenta što bi preokrenulo rezultat u korist Bajdena.

Tanjug/AP Photo/John Locher

22: 05 – Trampove pristalice sukobile se sa policijom u Njujorku

Policija u Njujorku objavila je informaciju da je uhapsila najmanje 30 pristalica Donalda Trampa, koji su se pobunili zbog izbornih rezultata, posle incidenta kada je jedan od aktera pljunuo policajca, posle čega je usledilo paljenje baklji, obaranje kanta za smeće i bacanjem jaja.

22:04 – Sud: Pošte SAD dva puta da pregledaju da li stižu glasovi

Američko državno sudstvo je danas naložilo da se dva puta dnevno pregledaju pošte kako bi se što pre primili glasački listići koji su poslati u finišu izbora, preneo je Rojters.

Neke države, uključujući Nevadu i Severnu Karolinu, sada prebrojavaju glasove koji su stigli poštom dan nakon izbora održanih u utorak.

Zbog kašnjenja u isporuci glasačkih listića, advokati su u žalbi napisali da je Pošta izbornoj komisiji isporučila oko 150.000 glašackih kutija dan nakon izbora, “iako je između 8.000 i 9.000 kutija poslato još u nedelju.”

Okružni sudija u SAD Emet Saliven je naložio da Pošte moraju dva puta dnevno da pregledaju da li su glasovi stigli, kako bi se kutije isporučile izbornoj komisiji istog dana.

Tanjug/ AP Photo/Rebecca Blackwell

21: 39 Tramp planira trku za Belu kuću 2024. ako izgubi od Bajdena

Iako je novi predsednik SAD i dalje nepoznat, razgovori ko bi mogao da učestvuje u predizbornoj trci na izborima 2024. već su započeli. Ova priča potekla je od Mika Mulvenija, bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa, koji je sad inače njegov specijalni izaslanik za Severnu Irsku, koji je rekao da će se Tramp ponovo kandidovati za predsednika SAD, ako izgubi ovu trku protiv Bajdena.

21: 21 – Pensilvanija: Rezultati će biti poznati do kraja dana

Državni sekretar Pensilvanije Keti Bukvar rekla je da bi konačni rezultati predsedničkih izbora u toj saveznoj državi trebalo da budu poznati do kraja dana.

“Mislim da bi definitivno trebalo da znamo rezultate do kraja dana. Ima oko 550.000 kutija koje se i dalje obrađuju, neke su već obrađene, ali možda još rezultati nisu objavljeni. Ali da, uskoro će biti sve jasno”, rekla je Bukvar za CNN.

Za razliku od državnog sekretara, šef okruga Alegeni kod Pitsburga Rič Ficdžerlald kaže da neće svi glasovi iz Pensilvanije biti prebrojani danas.

“Od 35.000 kutija, za 29.000 znamo da ih nećemo prebrojati danas, jer je federalni sud naložio da se te kutije ne otvaraju pre 5.00 u petak. Takođe, imamo i oko 6.800 kutija koje su sporne iz drugih razloga. Neke su oštećene, negde se pocepala traka na vrhu kutije, i tako dalje. Tih 6.800 kutija ćemo početi da prebrojavamo u 9.00 u petak, takođe po naređenju federalnog suda”, preneo je AP njegove reči.

Rojters navodi da je u toj državi prebrojano oko 92 odsto glasova, da Tramp drži prednost sa 50,2 odsto naspram Bajdenovih 48,5.

AP Photo/Rebecca Blackwell

20:15 – Misterija Nevade i Arizone

Dve savezne države u Americi privukle su naročito pažnju javnosti dok se još uvek u njima broje glasovi. Arizona i Nevada smatrale su se sigurnim državama – iako su “kolebljive” – za Bajdena, ali dok brojanje glasačkih listića traje, izgleda da će trka biti tešnja nego što se ispočetka činilo.

19:33 – Sud: Trampova žalba odbijena u Mičigenu

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa izgubio je spor pred sudom u Mičigenu, preneo je Rojters.

Trampov štab je tražio da se zaustavi glašanje u ovoj američkoj saveznoj državi, međutim, državni sudija Mičigena je odbacio žalbu.

Američke medijske kuće (Foks njuz, CNN, NBC…) su proglasile Bajdena pobednikom u Mičigenu sa osvojenih vise od 50.6 odsto glasova, dok je Trampu pripalo 48.8, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

19: 10 – „Velika krađa u Nevadi, zaustaviti prevaru“: Trampov tim spremio tužbu (VIDEO)

18:44 – Bajden uvećao vođstvo u Nevadi za 3.500 glasova

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden povećao je vođstvo u Nevadi u odnosu na rivala Donalda Trampa za oko 3.500 glasova, preneo je Rojters.

Na uzorku od preko 87 odsto izbrojanih glasova, Bajden ima oko 49,5 odsto glasova, a Tramp ima oko 48,5 odsto glasova.

Prema izvorima CNN-a, Bajden je uvećao razliku i u odnosu na Trampa ima više od 11.000 glasova, a na prethodnom preseku je ta razlika bila 7.647.

Nevada donosi šest elektorskih glasova, a Bajden sada ima 264 elektorskih glasova, dok Tramp ima 214.

Pobednik izbora će biti kandidat koji prvi stigne do 270 elektorskih glasova.

Tanjug/Jim Bourg/Pool via AP

18:25 – Glasovi vojske još pristižu gde nije završeno prebrojavanje

Prebrojavanje glasova vojske koji stižu poštom još se odvija u državama u kojima nije završeno poput Pensilvanije, Severne Karoline i Nevade.

Američki predsenik Donald Tramp smatra da glasovi koji stignu nakon izbornog dana ne treba da se prebrojavaju i podnosi tužbe kako bi se obustavilo brojanje u državama za koje smatra da u njima posmatrači nisu imali pristup i nisu mogli da obezbede fer proces, prenosi Foks njuz.

Kako se navodi, u državama u kojima su razlike između Trampa i demokratskog protivnika Džoa Bajdena posebno tesne, stotine hiljada glasačkih listića se i dalje broje i presudni su za izbor narednog predsednika SAD.

18:11 – Sud u Filadelfiji presudio u korist Trampa, u Džordžiji tužba odbačena

Sud u Filadelfiji je presudio da ljudi iz Trampovee kampanje mogu da stoje bliže ljudima koji broje glasove dok se glasovi broje.

Trampova kampanja je uložila žalbu na brojanje glasova u Džordžiji. Tužili su jer su rekli da brojači manipulišu glasovima. Kada ih je sud tražio dokaze, nisu imali nikakve, pa je tužba odbačena.

18: 06  – Izvor iz Bele kuće: Tramp ne shvata

Izvor iz Bele kuće CNN-u je otkrio kako Tramp još uvek nije shvatio kako bi on mogao izgubiti ove izbore.

Tanjug/AP Photo/Julio Cortez)

17:57 – Zaharova: Očigledni propusti američkog izbornog sistema

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije je ocenila da tenzije oko predsedničkih izbora u SAD pokazuju “očigledne propuste” američkog izbornog sistema i izrazila nadu da ta kriza neće dovesti do masovnih nereda.

“Očigledni propusti američkog izbornog sistema su vidljivi, što su više puta istakli međunarodni posmatrači, uključujući OEBS i priznati stručnjaci u toj oblasti”, rekla je Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Profimedia/TASS

17: 53 – Privremeno obustavljeno brojanje glasova u Filadelfiji pristiglih poštom

Prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom u Filadelfiji je privremeno zaustavljeno, prenosi MSNBC.

Kako se navodi, razlog je to što su demokrate tražile od vrhovnog suda te države da ukine presudu nižeg suda o posmatračima nadležnim za prebrojavanje glasova, prenosi Rojters, bez detaljnijeg objašnjenja.

Filadelfija je za ishod izbora jedna od ključnih saveznih država, a u kojoj još nije završeno prebrojavanje glasova.

17:35 – Tramp i dalje uveren: Pobedićemo

Republikanski kandidat Donald Tramp ponovo je izrazio uverenje u svoju pobedu na predsedničkim izborima u SAD i poručio da će pokrenuti pravni postupak protiv svih saveznih država u kojima njegov demokratski protivkandidat Džo Bajden tvrdi da je pobedio.

“Sve države, u kojima Bajden tvrdi da je pobedio pravno ćemo izazvati zbog glasačke prevare i državne izborne prevare. Imamo dovoljno dokaza – samo pogledajte medije. Mi ćemo pobediti! Amerika na prvom mestu”, poručio je Tramp na Tviteru.

U odvojenoj poruci napisao je i da je izvojevao “veliku legalnu pobedu u Pensilvaniji”, ne precizirajući na šta tačno misli.

17:06 – Oglasio se i državni tužilac Pensilvanije: Prebrojaćemo sve glasove

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro kritikovao je pozive Donalda Trampa da se zaustavi brojanje glasova u ključnoj državi za ishod američkih izbora.

“Nikome neću dozvoliti da prekine proces brojanja glasova”, rekao je Šapiro MSNBC-u. “To su legalni glasovi. I biće izbrojani”, dodao je on.
Šapiro je takođe optužio predsednika da pokušava da uvuče izborne zvaničnike u političku borbu umesto da fokus ostane na brojanju preostalih glasova. “Ta retorika mora da prekine. Kampanja je gotova”, rekao je on.

16: 48 – Rezultati iz Nevade stižu svakog časa

16:34 – Tramp ponovo udara na glasove pristigle iz pošte

Tramp se ponovo oglasio na tviteru, ovaj put tvrdeći da nijedan glas koji je pristigao nakon izbornog dana neće biti prebrojan.

16:05 – Bajden za petama Trampu u Džordžiji

U Džordžiji je ostalo da se prebroji još oko 61.000 glasova, koji su uglavnom stigli iz okruga u kojima demokrate imaju većinsku podršku.

Tramp u ovoj saveznoj državi trenutno vodi za 18.000 glasova i očekuje se ekstremno tesan konačan rezultat.

15:58 – Trampov tim sprema veliku objavu

Ričard Grenel, Adam Laksalt, Mat Šlap i Majkl Mekdonald, svi članovi Trampovog izbornog tima, najvili su za danas popodne (oko 17 i 30 po srednjeevopskom vremenu) “veliku objavu” u Las Vegasu. Za sada, nije poznato o čemu se radi.

 

15:5424sedam istražuje: Podeljena Amerika klizi u sukob, a da li će bitka za Belu kuću konačno dobiti epilog

15:30 – Oglasio se i Tramp

Ubrzo nakon Bajden na Tviteru se oglasio i republikanac. I Trampova poruka je bila jasna i glasna: “Zaustavite brojanje”

15: 20 -Bajden se oglasio na Tviteru

Kandidat demokrata Džo Bajden oglasio se danas na Tviteru jednostavnom i kratkom porukom koja glasi: “Izbrojite svaki glas”.

15:09 – “Još pola miliona glasova izbrojenih u toku noći u Pensilvaniji, Bajden je osvojio otprilike 75% kao što se očekivalo. Ostalo je oko 600 hiljada da se izbroji i očekuje se da demokratski predstavnik uzme 450, tako da je trenutno Trampovo “vođstvo” od 175.000, zapravo Bajdenov plus od 100-125.000″, ističe Brajan Sims na Tviteru, advokat iz Pensilvanije i pristalica Bajdenove kampanje.

14:14- Posmatrajući trenutnu situaciju, Pensilvanija, Severna Karolina, Aljaska i Džordžija će pripasti Trampu, zbog čega će ostati jedino Nevada koja će najverovatnije odlučiti pobednika. Ipak, u Arizoni gde Bajden vodi na 88 odsto obrađenog biračkog tela, ali taj plus nije preveliki već iznosi oko 60 hiljada glasova. Zbog toga postoji mogućnost da tu Tramp preokrene i sa pomenute četiri države odnese pobedu, možda i najneizvesniju u istoriji .

13:05Stresni američki utorak: prodaja hrane i pića oborila sve rekorde

12:20 – Prekinuto prebrojavanje zbog Trampovih pristalica

Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate, prema kojima Bajden ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071.

U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto nakon što su zvaničnici bilo prinuđeni da zatvore kancelariju u Feniksu zbog protesta Trampovih pristalica. Biće nastavljeno u toku dana.

Tanjug/Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

11.43 – Bajden je smanjio je zaostatak za Trampom u saveznoj državi Džordžija. Razlika je sada pala na 18.500 glasova. Radi se o 16 elektorskih glasova.

11:01Kako su glasali Afroamerikanci

Istraživanje NBC Njuza pokazalo je da je podršla demokratskom kandidatu među Afroamerikancima opala.

Džo Bajdena podržava 80 posto Afroamekrikanaca za razliku od pre četiri godine kada je Hilari Klinton dobila 82 posto podrške i značajno manje nego što je imao Barak Obama.

10:42 – Okrug Vigo glasa za pobedika izbora od 1888, sada kažu Tramp

Birači okruga Vigo iz američke savezne države Indijane tačno su predvideli predsednika na svim izborima od 1888. godine, uz samo dva izuzetka, a sada su glasali za Donalada Trampa.

Ipak, sada se čini da je Džo Bajden mnogo bliže pobedi, pa bi ovo mogao biti i treći izuzetak.

Poslednji predsednički kandidat koji je pobedio na izborima, a nije bio većinski miljenik birača okruga Vigo bio je Dvajt Ajzenhauer 1952. godine, piše Gardijan.

10:12 -Neizvesna situacija i u Arizoni

Trka za Belu kuću je još uvek neizvesna jer se situacija zahuktava u saveznim državama Džordžija, Arizona i Pensilvanija.

Najveći okrug u Arizoni upravo je objavio drugi od dva seta novih glasova koji su obećani u sredu uveče – smanjujući tamošnje vođstvo Džoa Bajdena za nešto više od 10.000 glasova.

9.05 – Okršaji policije i demonstranata u Njujorku

U pojedinim trenucima su u Njujorku izbijali žešći okršaji demonstranata i policije. Najmaje 50 osoba je uhapšeno.

Snage reda prijavile su “veliku štetu” u Portlandu, gde je uhapšeno najmanje desetoro, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

Protesti su održani u najmanje sedam gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis, San Dijego i Čikago.

8:40 – Nakon izbora u SAD  zabeležen je rekordan broj zaraženih korona virusom. Za 24 sata 102.831 novog slučaja korona virusa, što je prvi put od početka epidemije da je dnevni bilans premašio 100.000.

8.30 – Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Džoom Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobedu u Beloj kući.

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba.

7:43 – Dok ceo svet iščekuje nove rezultate američkih izbora, sve više američkih građana izlazi na ulice svojih gradova. I Bajdenve i Trampove pristalice su drugo veče zaredom izašli na ulice kako bi podržali svog kandidata.

6:40 – I dalje se očekuju konkretniji rezultati iza savezne države Džordžije. Prebrojavanje će se tamo nastaviti do duboko u noć po lokalnom vremenu.

5:38 – U državi Džordžija treba prebrojati još 90.000 biračkih listića. Tramp trenutno vodi za 28.500 glasova, ali listići koji se prebrojavaju poslednji su poslani poštom i to uglavnom iz okruga sklonih demokratima.

5:11 – U Arizoni treba prebrojati još 600.000 glasova, a Bajdenova  prednost je 79.000 glasova.

5.00 – Bajden je najavio svoj prvi veliki potez u slučaju da postane predsednik.

Kako je napisao na svom Tviteru danas je dan kada je SAD službeno napustio Pariski sporazum o klimi koji je snagu stupio krajem 2016. godine. Bivši američki predsednik Barak Obama potpisao je taj sporazum u ime SAD-a, samo  da bi Tramp Ameriku iz njega kasnije povukao.

Biden je pak najavio novi preokret.

– Danas je Trampova administracija služeno napustila Pariški sporazum o klimi. I za točno 77 dana, Bidenova administracija će mu opet pristupiti – napisao je Biden.

4:05 – Prednost Trampa u Doržiji se smanjila na 33.000 glasova, prema AP-u.

3:40 – U Pensilvaniji je Tramp jutros imao prednost od 600.000 glasova, a sada se ona smanjila na 187.000.

Prebrojano je 89 posto glasova, uz napomenu da preostali glasovi pristižu iz urbanih okruga koji su znatno naklonjeni demokratima. Ukupno  u ovoj državi treba da se prebroji još oko 800.000 glasova, a Bajden bi morao osvojiti najmanje 62, 63 posto njih da bi pobedio.

2:58 Smanjuje se razlika između dvojice kandidata u Džordžiji. Aktuelni američki predsednik vodi za manje od 40.000 glasova. Preostalo je još oko 120.000 neprebrojanih glasova.

1:59 – Opet je došlo do promene u Nevadi koja će tek danas u 18 sati po srednjevropskom vremenu objaviti nove rezultate u toj saveznoj državi. U Nevadi vodi  Bajden, a kako država nosi šest elektora to bi demokratskom kandidatu bilo dovoljno za ukupnu pobedu na američkim predsedničkim izborima.

1:55 – Trampovo vođstvo u saveznoj državi Džordžiji smanjilo se na 47.000 glasova, a i dalje se obrađuju birački listići iz okruga Fulton u kojem se nalazi i glavni grad države Atlanta. Taj je okrug naklonjeniji demokratima nego republikancima.

Tramp sada ima 49,0 posto glasova, a Bajden 48,9 posto.

1:35 – Severna Karolina, savezna država potrebna američkom predsedniku Donaldu Trampu za sve pobedu na predsedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. novembra, prenosi NBC.

U Severnoj Karolini Tramp prema podacima američkih medija trenutno vodi s 50,1 posto naprema 48,7 posto koliko ima demokrat Bajden. prebrojano je oko 95 posto glasova, a bez pobede u toj saveznoj državi nije izgledno da će republikanac Tramp i ostati američki predsednik.

NBC procenjuje da se u ovoj državi treba prebrojati još 300 hiljada glasova, a tamošnji ishod mogao bi mogao da utiče i na konačnu većinu u Senatu.

1:03 – Trampov štab je zatražio obustavu prebrojavanja glasova i u saveznoj državi Džordžija. To je, uz Pensilvaniju i Mičigen već treća država u kojoj su zatražili obustavu prebrojavanja glasova, dok su u Viskonsinu zatražili novo prebrojavanje glasova.

0.42 – Donald Trump se oglasio na Twitteru, a ovog puta je napao spostaveni pravni tim.

– Naši advokati su tražili “primereni pristup” biračkim mestima, ali šta će nam to pomoći? Šteta je već naneta integritetu našeg tima i samim predsedničkim izborima. O tome treba pričati! – napisao je.

-container”> 

 

0.30 – Rudolf Ðulijani, pravni savetnik američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, izjavio je u govoru u Filadelfiji ””da je u toku velika prevara”” na izborima u SAD. Bivši gradonačelnik Njujorka je pored ostalog, u govoru izneo bizarne ocene poput one da su na izborima možda glasali i “mrtvi i Marsovci””, kao i da je možda demokratski kandidat Džo Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta.

Ðulijani je pre odlaska u Filadelfiju na Tviteru poručio da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

 

Pročitajte još:

Sve oči uprte u Ameriku: Zašto još nije poznato ime predsednika SAD 

Bajden se obratio javnosti: Verujemo da ćemo imati dovoljno za pobedu, a kad sve ovo prođe… (VIDEO) 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike