Potres na Bosforu: Suđenje za ubistvo Kašogiju se prebacuje iz Turske u Saudijsku Arabiju!?

31.03.2022

21:55

0

Istanbulski sud saopštio je u četvrtak da će zatražiti mišljenje Ministarstva pravde o zahtevu za prenošenje postupka i zakazao sledeće ročište za 7. april

Potres na Bosforu: Suđenje za ubistvo Kašogiju se prebacuje iz Turske u Saudijsku Arabiju!?
kašogi - Copyright AP Photo/Lefteris Pitarakis, File

Turski tužilac pozvao je u četvrtak da se suđenje u Istanbulu saudijskim osumnjičenima za ubistvo novinara Džamala Kašogija zaustavi i prebaci saudijskim vlastima, što je potez koji dolazi u trenutku kada Turska nastoji da popravi odnose sa Rijadom.

Kašogijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre četiri godine izazvalo je globalnu negodovanje i izvršilo pritisak na de fakto vladara Saudijske Arabije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

U izveštaju američke obaveštajne službe objavljenom pre godinu dana navodi se da je "princ odobrio operaciju ubistva ili hvatanja Kašogija", ali je saudijska vlada negirala bilo kakvu umešanost prestolonaslednika i odbacila nalaze izveštaja. Turski sud je takođe ranije odbio zahteve da se izveštaj doda u spis predmeta.

Profimedia
 

Turski zvaničnici su rekli da veruju da je Kašogi, istaknuti kritičar prestolonaslednika, ubijen, a njegovo telo raskomadano u operaciji za koju je predsednik Tajip Erdogan rekao da je naređena na "najvišim nivoima" saudijske vlade.

Ubistvo i optužbe koje su usledile zaoštrile su veze između dve regionalne sile i dovele do nezvaničnog saudijskog bojkota turske robe, što je smanjilo izvoz Ankare u kraljevinu za 90 odsto.

Erdogan sada traži bolje veze sa državama koje su poslednjih godina postale ogorčeni rivali, uključujući Egipat, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Lideri Izraela i UAE posetili su Ankaru poslednjih meseci, ali napredak sa Kairom i Rijadom je sporiji. Erdogan je prošlog meseca rekao da se nada da će uskoro preduzeti "konkretne korake" sa Saudijskom Arabijom.

Istanbulski sud saopštio je u četvrtak da će zatražiti mišljenje Ministarstva pravde o zahtevu za prenošenje postupka i zakazao sledeće ročište za 7. april.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike