Erdogan se postavio kao glavni pregovarač: Spremni smo da organizujemo sastanak Putina i Zelenskog

29.03.2022

08:25

0

Turski lider između dve vatre

Erdogan se postavio kao glavni pregovarač: Spremni smo da organizujemo sastanak Putina i Zelenskog
turska - Copyright Profimedia

Napredak u pregovorima između ruske i ukrajinske strane, koji se održavaju danas Istanbulu, otvorio bi put za sastanak dvojice predsednika ovih zemalja, i Anakara je spremna za njegovu organizaciju, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U obraćanju delegacijama pregovarača u predsedničkoj palati u Istanbulu, Erdogan je danas rekao da je došlo vreme da razgovori daju konkretne rezultate bez obzira što, kako je naveo, pregovarači imaju "legitimne zabirnutosti" i pozvao je na hitan prekid vatre.

Turkish Presidency via AP
 

- Dobro došli u Tursku i naš Istanbul. Drago nam je da vas ugostimo u tako važnom trenutku, uložili ste velike napore u ime svojih zemalja. Sukob u Ukrajini je veoma uznemirujući za nas kao vašeg prijatelja i suseda. Na samom početku krize, uložili smo iskrene napore na svim nivoima i nastojali da ispunimo zahteve prijateljstva, dobrosusedstva i prava. Pokazali smo fer pristup koji štiti i poštuje prava obe strane na svim platformama gde imamo glas - saopštio je turski predsednik.

On je još naglasio da je za „zaustavljanje ove tragedije“ odgovornost na stranama, da "u postizanju pravičnog mira neće biti gubitnika", kao i da "nastavak sukoba nikome ne ide u korist".

Erdogan je rekao i da se nada da će sastanci biti od koristi za zemlje i region, a posebno je naglasio da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin "dragoceni prijatelji Ankare".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike