Ispaljeno više od 100 projektila na DNR: Putin razgovarao sa Makronom, Nemačka donela odluku o ruskim energentima (FOTO)

22.03.2022

22:11

1

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Ispaljeno više od 100 projektila na DNR: Putin razgovarao sa Makronom, Nemačka donela odluku o ruskim energentima (FOTO)
rat Ukrajina Rusija - Copyright AP/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 27. dan. Najavljeno je da će američki predsednik Džo Bajden ove nedelje otputovati u Evropu.

Bajden će prvo otputovati u Brisel, a zatim u Poljsku gde će se sastati sa tamošnjim liderima.

Zvaničnici Bele kuće rekli su i da američki predsednik ne planira da putuje u Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da će Ukrajinci morati da izglasaju na referendumu sve kompromise postignute sa Rusijom za okončanje rata.

Šta dosad znamo o sukobu

- 27. dan ruske oslobodilačke vojne operacije oblasti Donbas

- Rusi traže predaju Marijupolja

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

 Rusija prvi put upotrebila sistem "Kandžar"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo... 


23.10 Pariz: Makron razgovarao sa Putinom o prekidu vatre

Francuska Vlada potvrdila je večeras da je predsednik te zemlje Emanuel Makron razgovarao telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, saopštila je Jelisejska palata.

Navodi se da je razgovor samo nastavak prethodnih dijaloga koje je Makron imao sa Putinom u vezi sa prekidom vatre i aktuelnih bezbednosnih problema, preneo je Bi-Bi-Si.

"Trenutno nema dogovora, ali predsednik Makron ostaje uveren da treba da nastavi sa svojim naporima. Nema drugog puta nego da dođe do prekida vatre i da ruska strana pokaže dobru volju u razgovorima sa Ukrajinom", dodaje se u saopštenju.

Sputnik/Alexei Nikolsky AFP POOL/Ludovic Marin
 

 

23.05 Polovina ukrajinskih vojnika u Mariupolju izbačena iz stroja

Prema DNR-u, oko polovina od 14,5 hiljada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u vreme formiranja kotla u borbeno gotovom stanju ostala je u Mariupolju

22.15 - SAD rade sve da povećaju proizvodnju nafte i tečnog prirodnog gasa radi izvoza u Evropu

Sjedinjene Američke Države rade na tome da povećaju proizvodnju nafte i izvoze "svaki molekul" tečnog prirodnog gasa u Evropu kako bi smanjile zavisnost evropskih zemalja od ruskih energenata, rekla je danas američka ministarka za energetiku Dženifer Grejnholm.

- Već smo odobrili puštanje strateških rezervi nafte kako bi se stabilizovalo tržište. SAD izvozi svaki molekul tečnog prirodnog gasa kako bi ublažio manjak zaliha u Evropi. Bajdenova administracija je apelovala na američku industriju nafte da pojača proizvodnju kako bi zadovoljila aktuelne potrebe - istakla je Grejnholm, prenosi Glas Amerike.

SAD su uvele zabranu na uvoz ruske nafte i drugih energenata, dok evropske zemlje to nisu učinile jer u mnogo većoj meri od Amerike zavise od ruskih energenata.

21.40 - Porošenko: Džonson da ne poredi Bregzit i rat u Ukrajini

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko reagovao je danas nakon što je prethodno premijer Velike Britanije Boris Džonson uporedio rat u Ukrajini i Bregzit.

- Koliko je Britanaca poginulo zbog Bregzita? Nijedan. Zamolio bih Džonsona da ne upoređuje ukrajinski otpor sa Bregzitom - kazao je Porošenko za Aj-Ti-Vi njuz, a preneo "Gardijan".

Prethodno je, kako navodi londonski list, Džonson izazvao veliko nezadovoljstvo među političkim liderima u Evropi, a u domovini i bes političkih protivnika, nakon što je uporedio otpor ukrajinskog naroda ruskom napadu sa odlukom Britanije da napusti Evropsku uniju.

Leon Neal/Pool via AP
Boris Džonson

20.50 - Poljanski: Rusija nije planirala ni napala na hemijske objekte

Rusija nikad nije planirala napade na ukrajinske objekte sa opasnim hemikalijama i nikad ih nije napala, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama.

20.42 - „Kijev ignoriše humanitarne koridore ka Rusiji"

Ukrajinske vlasti ignorišu humanitarne koridore za povlačenje civila prema Rusiji, izjavio je danas šef Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Danas od 10.00, ruska strana je ponovo otvorila humanitarne koridore na pravcu Kijev, Černigov, Sumi i Harkov, jedan humanitarni koridor prema Ruskoj Federaciji i još jedan, preko teritorija koje kontrolišu kijevske vlasti prema zapadnoj granice Ukrajine. Zvanični Kijev se ponovo nije dogovorio ni o jednom koridoru prema Rusiji - rekao je Mizincev, a prenela agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su dodatno najavile još četiri rute u pravcu Zaporožja, „cinično ignorišući humanitarne koridore ka Ruskoj Federaciji".

20.29 - Zelenski će virtuelno učestvovati na samitu NATO u Briselu

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestvovaće virtuelno na samitu NATO u četvrtak kako bi razgovarao o ratu sa Rusijom, ali tačni detalji još nisu precizirani, objavila je danas agencija Interfaks Ukrajina citirajući portparola Zelenskog.

Portparol Sergij Nikiforov rekao je da će Zelenski imati video-obraćanje na samitu, ali i da bi mogao da učestvujeu diskusiji, preneo je Rojters.

Na samitu NATO učestvovaće i predsednik SAD Džozef Bajden, koji sutra stiže u Brisel.

20.24 - Ukrajinske trupe granatirale su teritoriju stadiona Donbas arena i parkovsku oblast škole u ​​Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR.

20.16 - Peskov: Nuklearno oružje biće upotrebljeno samo u slučaju realne pretnje Rusiji

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude realno ugroženo, rekao je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da ruska vojska ne izvodi napade na civilne mete u Ukrajini, i da svrha specijalne operacije nije „okupacija Ukrajine", prenosi agencija RIA Novosti.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

- Ruska vojska ne gađa civilne mete... Okupacija nije jedan od ciljeva pomenute operacije - rekao je Peskov za Si-En-En.

19.55 - Šolc: Nemačka neće bojkotovati ruske energente

Nemački kancelar Olaf Šolc još jednom je danas obacio pozive da Nemačka bojkotuje ruske energente zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Šolc je danas izjavio da su sankcije već uvedene Rusiji i da pogađaju ekonomiju te zemlje, a da će sve to „biti samo još dramačnije svakoga dana".

U isto vreme, sankcije su osmišljene da budu „podnošljive" za one koji ih uvode, uključujući i dugoročno, dodao je on.

- Zbog toga pozicija Nemačke ostaje nepromenjena po energetskom pitanju - rekao je Šolc.

Кancelar je izjavio da su ostale zemlje u Evropi još više zavisne od ruske nafte, uglja i gasa nego Nemačka, kao i da „niko ne treba da bude ostavljen po strani, kada je reč o ovom pitanju".

19.53 - Putin razgovarao sa Markonom

Sputnik/Alexei Nikolsky AFP POOL/Ludovic Marin
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj.

Razgovor je održan na inicijativu predsednika Francuske, prenose RIA Novosti.

Putin i Makron razgovarali su o Ukrajini, kao i o napretku trenutnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, dodaje se u saopštenju Kremlja.

19.50 - SAD neće zatvarati ambasadu u Moskvi

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan izjavio je da SAD ne nameravaju da zatvore američku ambasadu u Moskvi, a da predsednik SAD Džozef Bajden ne planira njegov opoziv u Vašington.

- Odmah želim da kažem da Sjedinjene Države ne nameravaju da zatvore ambasadu u Moskvi, a predsednik Bajden nema nameru da me opozove sa mesta ambasadora. Odlično znam iz razgovora sa predsednikom i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom koliko je važno imati diplomatsko predstavništvo u Rusiji - rekao je on.

19.49 - Za jedan dan iz Marijupolja evakuisano 68.000 ljudi

Više od 68.000 ljudi već je evakuisano iz Mariupolja, gde je humanitarna situacija poprimila katastrofalne razmere, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
 

U Rusiju se dnevno evakuiše 19.442 ljudi, uključujući 3.448 dece, a od početka operacije evakuisano je više od 366.000 ljudi.

Na svim humanitarnim koridorima i rutama, uključujući i one koje je proglasio Кijev, Oružane snage RF u potpunosti poštuju „režime tišine“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski ekstremisti i dalje kao „živi štit” drže kao taoce preko 4,5 miliona civila u raznim gradovima, kao i 6.862 državljana iz 25 stranih zemalja.

19.24 - Poljanski: Kijev će snositi svu odgovornost za bilo kakav napad na objekte sa hemijskim supstancama

Ako zemlje Zapada ne podrže rezoluciju Rusije o Ukrajini u Savetu bezbednosti, to može biti pokazatelj njihovog licemerja, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski nakon sednice Saveta bezbednosti UN.

Poljanski je takođe rekao da postoje dokazi o tome da ukrajinski ekstremisti pripremaju provokacije uz primenu hemijskih susptanci.

Кijev će snositi svu odgovornost za bilo kakav napad na objekte sa hemijskim supstancama i odgovaraće za to, istakao je Poljanski.

AP Photo/Evan Vucci
Sala Saveta bezbednosti UN

19.21 - SAD neće podržati rusku humanitarnu rezoluciji u Savetu bezbednosti, saopštila je ambasadorka Amerike pri UN.

19.13 - Čavušoglu kritikovao NATO

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da ovonedeljni sastanak lidera NATO treba da bude fokusiran na načine obezbeđivanja primirja u Ukrajini, a ne samo na sankcije.

- Prvi cilj svih treba da bude prekid vatre - rekao je Čavušoglu novinarima na marginama Organizacije islamske konferencije u Pakistanu.

19.04 - Erdogan: Rešava se pitanje mina u Crnom moru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas povodom ruskih tvrdnji o plutajućim minama iz Odese, ukrajinskog grada i pomorske luke u Crnom moru, da tursko Ministarstvo odbrane preduzima sve neophodne mere.

- Biće učinjeno sve što je potrebno, nema mesta zabrinutosti - kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

18.25 - Rusija istakla nove uspehe svojih trupa

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izdalo je saopštenje u kom je izvestilo javnost o uspesima ruske vojske u današnjim akcijama u Ukrajini i uspesima od početka vojne operacije.

Printscreen/YouTube/Минобороны России
 

U njemu se prvo navodi da su visoko preciznim oružjem dugog dometa gađani vojni objekti u Ukrajini, kao i da su uništena velika skladišta goriva i maziva ukrajinskih trupa u Lisičansku i Кramatorsku, skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u Družkovki i skladišta municije u Nadeždinki i Novoaleksandrvki.

18.13 - Vašington neće podržati humanitarnu rezoluciju Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN, izjavio je američki izaslanik u UN.

17.39 - Ukrajinske snage ispalile više od 100 projektila na devet naselja DNR

Ukrajinske snage su tokom dana ispalile preko 100 projektila i mina, između ostalog i iz sistema „Grad“.

Na udaru se našlo devet naselja DNR.

19.00- Ruska misija: Ujedinjene nacije večeras o otrovnim hemikalijama u Ukrajni

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da će Savet bezbednosti UN razmatrati večeras o, kako se navodi, incidentima vezanim za otrovne hemikalije u Ukrajini.

17.23 - NATO se priprema da upozori Kinu: Tvrde da bi Peking mogao da pomogne Moskvi

Članice NATO-a raspravljaju o tome kako da na najbolji način izraze zabrinutost zbog moguće saradnje Kine sa Rusijom u zajedničkoj izjavi nakon vanrednog samita u četvrtak, usred strahovanja da bi vojna i finansijska podrška Pekinga mogla da oživi vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Evropski diplomata sa saznanjima o nacrtu procesa rekao je da će u „zajedničkom saopštenju biti pomenuta zabrinutost oko potencijalne vojne podrške Kine Rusiji“. U toku su razgovori o tome da li će to uključivati i izjave u vezi sa posledicama takvih radnji, rekao je diplomata.

Profimedia
 

16.59 - SAD: Nema naznaka o napadu hemijskim oružjem u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države još nisu videle nikakve konkretne naznake ruskog napada hemijskim ili biološkim oružjem u Ukrajini, ali pomno prate obaveštajne podatke, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Rojters.

 

16.56 - Rusija je sposobna da isplati spoljni dug

- Rusija raspolaže sredstvima za isplatu spoljnog duga - izjavila je zamenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat.

Prema njenim rečima, Rusija je do sada izmirivala svoje obaveze po spoljnom dugu.

Ona je dodala da situacija oko Ukrajine čini da pravila plaćanja nisu jasno definisana i zato postoje rizici, ali se to posmatra u kontekstu cena ruskog duga na tržištu.

16.42 - Velika Britanija Ukrajini dala više od 4.000 protivtenkovskih raketnih sistema

Velika Britanija je ukrajinskim snagama obezbedila više od 4.000 protivtenkovskih raketnih sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U nizu tvitova ministarstvo kaže da su poslani uređaji bili NLAV (lako protivtenkovsko oružje sledeće generacije).

Ministarstvo odbrane u Tvitovima kaže da Velika Britanija ima „dovoljno sistema naoružanja za odbranu britanske nacionalne bezbednosti i za održavanje naših obaveza prema NATO-u“.

 

 

16.04 - Poljska zamrzla 33 miliona dolara u okviru antiruskih sankcija

Poljske vlasti zamrzle su više od 140 miliona zlota (33 miliona dolara) na računima na svojoj teritoriji u okviru sankcija uvedenih Rusiji, saopštio je portparol vlade Pjotr Miler.

15.55 - Poljska predložila SAD da isključi Rusiju iz G20

Poljska je danas saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svetskih ekonomija G20 i da je taj predlog dobio pozitivan odgovor.

Poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Pjotr Novak rekao je u saopštenju da se o tome razgovaralo na sastancima održanim u Vašingtonu prošle nedelje, prenosi Rojters.

15.52 - Ukrajina pozvala međunarodne bankarske grupe da zaustave rad filijala u Rusiji

Narodna banka Ukrajine pozvala je međunarodne bankarske grupe da zaustave rad svojih filijala i podružnica u Rusiji, saopštila je banka

To bi, kako se navodi, omogućilo da se pojačaju već uvedene sankcije Moskvi.

15.50 - Na udaru ukrajinskih snaga Donjeck i Aleksandrovka

Ispaljeno 10 projektila kalibra 122 milimetra, čija je primena zabranjena Minskih sporazumima.

15.21 - Gibraltar zaplenio superjahtu ruskog milijardera

Vlasti Gibraltara zaplenile su superjahtu u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Pumpjanskog, saopštio je britanski ministar saobraćaja Grant Šaps.

- Kao ministar saobraćaja, činim sve što mogu da onesposobim rusku industriju avijacije i brodarstva, a moja poruka Putinu i njegovim prijateljima je glasna i jasna - nemate gde da se sakrijete - rekao je Šaps.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP
Dmitrij Pumpjanski

15.08 - Ukrajinska vojska žestoko udarila na Ruse

Vojska Ukrajine objavila je na svom zvaničnom profilu na Tviteru snimak žestokog bombarodvanja ruskih snaga.

Snimak je, po svemu sudeći, napravio dron.

U snimku se vidi da je gađano nekoliko meta na tlu i da se iz tih tačaka diže gust crni dim.

14.13 - Više eksplozija odjeknulo u Kijevu

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas u Kijevu, u kojem je na snazi policijski čas u trajanju od 35 sati.

Kako navode američki mediji, jedna od eksplozija bila je toliko jaka da je aktivirala alarme na automobilima u centru ukrajinske prestonice.

13.23 - Ugašeni požari u oblasti nuklearke u Černobilju

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Černobilj

Ukrajinski ministar za prirodne resurse izjavio je danas da su požari ugašeni u oblasti nuklearne elektrane u Černobilju, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Prethodno su ukrajinske vlasti optužile ruske snage da su namerno podmetnule požar ili ga izazvale artiljerijskim granatiranjem.

13.02 - Peskov odbacio optužbe da Rusija planira sajber napade

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas optužbe američkog predsednika Džozefa Bajdena da Moskva planira da izvrši sajber napade, kao odgovor na sankcije koje su joj uvedene.

- Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, uključujući SAD, Rusija se ne bavi državnim razbojništvom - rekao je Peskov obraćajući se novinarima.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

12.34 - Rusija i S. Koreja razgovarale o razvoju bilateralnih odnosa

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov sastao se sa ambasadorom Severne Koreje u Rusiji s kojim je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa "u kontekstu promena koje se dešavaju na međunarodnoj areni", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

12.25 - Mađarska podigla lovce

Mađarska je juče podigla lovce Gripen da bi presreli neidentifikovanu letelicu koja je krenula iz Ukrajine, pišu lokalni mediji  pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Letelica je primećena iznad istočnog dela zemlje i kretala se ka Slovačkoj.  Gripeni su se, nakon patroliranja iznad tog područja, vratili u bazu.

12.01 - Zelenski: Za ruske trupe Ukrajina je kapija ka Evropi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas italijanskom parlamentu da je njegova zemlja na ivici preživljavanja zbog rata sa ruskim snagama i upozorio je da je cilj Moskve da se probije do ostatka Evrope.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

11.44 - Premijer Italije rekao je da je zemlja zamrznula imovinu „ruskih oligarha“ koji su potpali pod sankcije EU u iznosu većem od 800 miliona evra

11.38 - Malezija i Vijetnam nisu podržale antiruske sankcije

Dve zemlje su se dogovorile da ostanu neutralne po pitanju krize u Ukrajini, izjavio je malezijski premijer Ismail Sabri Jakob.

10.40 - Peking je zapretio SAD protivmerama za sankcije kineskim zvaničnicima

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je Vašington „glavnim prekršiocem ljudskih prava u svetu“. 

10.26 - Ministarstvo informisanja DNR saopštilo je da je do sada oslobođeno oko 50 odsto površine Marijupolja

10.07 -  Ruska avijacija uništila više od 100 ciljeva u Ukrajini

Ruska borbena avijacija pogodila je 137 vojnih objekata u Ukrajini, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- U protekla 24 časa operativno-taktična avijacija pogodila je 137 vojnih objekata u Ukrajini. Među njima su šest komandnih i komunikacionih centara, dva višecevna raketna bacača, jedan protivvazdušni raketni sistem, osam skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 101 mesto gde je bila nagomilana borbena tehnika - rekao je Konašenkov.

Profimedia
 

9.18 - Za Austriju neutralnost nije smetnja

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner najavila je da će Austrija učestvovati u vojnima snagama za brzu intervenciju EU.

- Neutralnost Austrije nije smetnja za učešće u trupama za brzu intervenciju - rekla je Taner.

9.15 - Rjabkov: Odnosi SAD i Rusije došli do ivice prekida

Rusko-američki odnosi su na ivici prekida, a njihova budućnost zavisi od toga koji će put da odabere Vašington, rekao je danas novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Američkom ambasadoru je juče uručena protestna nota, u kojoj se napominje da su aktuelna dešavanja dovela rusko-američke odnose do ivice prekida. Nema ništa više od onoga što je tamo navedeno. Ponovo naglašavam da se postavlja pitanje puta koji će SAD da izaberu - istakao je ruski zamenik ministra.

8.00 - Rusi osvojili kopneni koridor prema Krimu

Ukrajinska vojska objavila je da su ruske snage osvojile kopneni koridor prema Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine. To znači da je Ukrajini onemogućen pristup Azovskom moru.

07:43 - Sednica GS UN posvećena Ukrajini nastavalja se u sredu

Vanredna sednica Generalne skupštine UN, posvećena situaciji oko Ukrajine, biće nastavljena sutra, sa početkom u 10 časova po lokalnom vremenu.

Ranije u ponedeljak Generalnoj skupštini je već dostavljen predlog rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, u vezi sa kojim je planirano da se posebna sednica nastavi u utorak, 22. marta, ali je zbog organizacionih pitanja odlučeno da to bude dan kasnije, prema izvorima iz administracije UN.

7.30 - Bajden: Putin razmišlja o upotrebi biološkog i hemijskog oružja

AP Photo/Alex Brandon
 

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da postoji jasan znak da predsednik Rusije Vladimir Putin razmatra korišćenje i biološkog i hemijskog oružja u Ukrajini, prenosi Rojters.

7.20 - Ukrajinske snage tvrde da su povratile kontrolu nad Makarivom

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Posle višednevnih borbi, ukrajinske snage su navodno povratile kontrolu nad Makarivom, gradom koji se nalazi na 50 kilometara zapadno od Kijeva, saopštile su ukrajinske snage na svojoj Fejsbuk stranici.

7.15 - Pentagon optužio RUS da je počinila ratne zločine u UKR

Američki Pentagon je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i dodao da će pomoći u prikupljanju dokaza o njima, optužujući Kremlj da izvodi neselektivne napade kao deo namerne strategije u sukobu.

- Svakako vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na brifingu za novinare*- preneo je Rojters.

- Postoje istražni procesi koji će se odvijati i mi ćemo to dozvoliti. Daćemo doprinos tom istražnom procesu. Što se tiče toga šta će iz toga proizaći, to nije odluka koju će doneti rukovodstvo Pentagona - rekao je Kirbi.

7.00 - Kijev: Stanovništvo da se spremi za neselektivne ruske napade

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Ukrajinska vojska saopštila je danas da bi stanovništvo trebalo da se pripremi za neselektivno rusko granatiranje vitalne civilne infrastrukture.

Ukrajinske oružane snage su u saopštenju navele da se očekuje da će ruske snage nastaviti da napadaju vitalnu infrastrukturu koristeći „visoko precizno oružje i neselektivnu municiju“, prenosi Rojters.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je i da su ruske trupe zauzele kopneni koridor ka Krimu i blokirale Ukrajini pristup Azovskom moru.

U redovnom izveštaju ukrajinska vojska navodi i da su ruske snage "izgubile ofanzivni potencijal" i da su "primorane da pozovu pojačanje iz Rusije", prenosi BBC.

U saopštenju se tvrdi i da je u borbama u ponedeljak poginulo oko 300 ruskih vojnika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike