Saharski pesak prekrio Evropu: Teško se diše, nebo je neverovatne boje, a problema je bilo i u Beogradu (FOTO/VIDEO)

16.03.2022

15:35

1

Autor: 24sedam

Evropljane je dočekalo čudno jutro

Saharski pesak prekrio Evropu: Teško se diše, nebo je neverovatne boje, a problema je bilo i u Beogradu (FOTO/VIDEO)
sahara - Copyright Profimedia

Velika peščana oluja zahvatila je Evropu, donoseći pesak iz Sahare, zbog čega se u Španiji već dva dana teško diše. Slično je i u Parizu, Londonu i Beogradu gde su se vozači žalili na prljave automobile.

Profimedia
London

Evropljane je dočekalo čudno jutro, a boje neba su varirale od regiona do regiona. U Madridu je bila prljavosiva, a u okolini Švajcarskih Alpa narandžasta.

Profimedia
 

Služba za praćenje atmosferskih prilika "Kopernikus" navela je da prati veliki oblak prašine koji je narušio kvalitet vazduha širom velikih delova Španije, Portugalije i Francuske.

Meteorolozi su događaj opisali kao "izvanredan" jer se pojavila velika količina prašine, ali ipak nisu oboreni dosadašnji rekordi.

AP Photo/Manu Fernandez
Madrid

- Ovo je neobičan događaj, ali se obično događa jednom ili dvaput godišnje, uglavnom u februaru ili martu, kada sistem niskog vazdušnog pritiska iznad Alžira i Tunisa nakupi prašinu i pošalje je severno ka Evropi. Saharska prašina može da stigne i do Velike Britanije, pa čak i do Islanda, kao što se dogodilo prošle godine - izjavio je Karlos Perez Garsija, istraživač atmosferske prašine iz Barselone.

Kvalitet vazduha u Španiji je veoma nepovoljan, a građanima je sugerisano da nose zaštitne maske i izbegavaju vežbanje na otvorenom, pogotovo ako imaju respiratorne probleme.

Vidljivost je takođe smanjena, a opštinski radnici čiste ulice.

Zaprljani Beograd

Jutros je u Srbiji pala prljava kiša. Građani su se šokirali flekama koje je padavina ostavila na automobilima, ali i na garderobi. 

24 sedam/J.S.
 

Srpski meteorolog Đorđe Đurić objasnio je kako je došlo do ove pojave.

- Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava - naveo je Đurić na društvenoj mreži Fejsbuk.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike