Matica Rusina poručila Putinu: Predlažemo da se zapadna Ukrajina transformiše u Karpatsku Rusiju

15.03.2022

17:37

1

Ako zapadna Ukrajina ostane u stanju kakvom trenutno jeste, biće dovedeni u pitanje strategija državne bezbednosti Rusije

Matica Rusina poručila Putinu: Predlažemo da se zapadna Ukrajina transformiše u Karpatsku Rusiju
putin profimedia-0666205745 - Copyright Profimedia/Wikipedia

Lider Međunarodnog centra „Matica Rusina“ Pjotr Gecko, predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da transformiše zapadnu Ukrajinu u Karpatsku Rusiju.

- Rusini su zvanično podržali stav ruskih vlasti o Ukrajini. U kontekstu primoravanja Ukrajine na mir i federalizacije zemalja, predlažemo da se zapadna Ukrajina transformiše u Karpatsku Rusiju sa svim pravima, mandatima, titulama, piše u Geckovom saopštenju na sajtu organizacije.

Po njegovom mišljenju, ako zapadna Ukrajina ostane u stanju kakvom trenutno jeste, biće dovedeni u pitanje strategija državne bezbednosti Rusije.

- Nadamo se da će se rešavanje ovih pitanja posredstvom Karpatske Rusije prirodno uklopiti u strategiju državne bezbednosti Ruske Federacije, dodao je Gecko.

Savremeni Rusini

Savremeni Rusini su najvećim delom nastanjeni u svojim matičnim oblastima, koje obuhvataju karpatska područja u današnjoj Ukrajini, kao i pojedine oblasti u severoistočnom delu današnje Slovačke i jugoistočnom delu današnje Poljske.

Rusini su zvanično priznati za nacionalna manjina u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji. Ukrajina to pitanje još uvek nije rešila.

Umesto demokratskog rešavanja rusinskog problema zvanični Kijev u velikoj meri menja kadrove u sudskim, izvršnim i vojnim strukturama, koje su raspoređene u karpatskoj regiji. Ti organi se čiste od Rusina. Uz obrazloženje da se vodi borba protiv separatista Kijev je pojačao akcije protiv pojedinih rusinskih političara. Ukrajinske vlasti sprečavaju otvaranje rusinskih škola, radio i televizijskih stanica. U zvaničnim dokumentima Rusini su nazvani Ukrajincima-Rusinima. Zvanični Kijev kao da ne želi da čuje kulturološke, etnološke i istorijske argumente u prilog stvaranju kulturne rusinske autonomije.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike