Priče preživelih sa trajekta buktinje: Brod je bio očajan u svakom pogledu, oni koji su spavali u kamionima su nestali (VIDEO)

20.02.2022

12:13

0

Trajekt je plovio pod italijanskom zastavom

Priče preživelih sa trajekta buktinje: Brod je bio očajan u svakom pogledu, oni koji su spavali u kamionima su nestali (VIDEO)
trajekt-preživeli - Copyright Stamatis Katopodis/InTime News via AP

Putnik, nestao nakon požara na trajektu, koji je u petak plovio iz Grčke ka Italiji, pronađen je živ, a za sada se zna samo da je u pitanju mladić poreklom iz Belorusije.

On je pronađen u ranim jutarnjim časovima na levoj zadnjoj strani broda "Juroferi Olimpija" i nalazi se u dobrom zdravstvenom stanju.

Traga se za još 11 ljudi, a među njima ima državljana Bugarske, Grčke, Turske i Litvanije, saopštila je grčka obalska staža.

Stamatis Katopodis/InTime News via AP
Preživeli putnik

Kako se sumnja, nestali vozači kamiona su spavali u svojim vozilima zato što su kabine na trajektu bile pune. 

Ilijas Gerontidakis, sin nestalog grčkog kamiondžije, rekao je da je "Olimpija" bila u očajnom stanju u svakom pogledu.

- Bilo je stenica u krevetima, prljavštine, a nije bilo bezbednosnih sistema. Tamo je bilo oko 150 kamiona. Obično bi trebalo da bude 70 do 75 kabina, ali ih je ovde bilo 50. Terali su nas da spavamo po četvoro u kabini. Kako mi je rečeno, moj otac je spavao u kamionu - poručio je za portal Proto Thema.

Na trajektu koji je pod italijanskom zastavom plovio od luke Igumenica za Brindizi nalazio se ukupno 241 putnik i 51 član posade.

Stamatis Katopodis/InTime News via AP
 

U petak ujutru na brodu je izbio požar, a spasen je najveći broj putnika i članova posade, koji su prebačeni na ostrvo Krf.

Oblaci dima i dalje su se i dalje nadvijaju nad trajektom.

- Čuli smo alarm i mislili smo da je neka vežba, ali videli smo kroz prozore kabina da ljudi beže. U tom trenutku mislite samo na svoje bližnje... Kada sam došao na palubu, video sam dim i decu. Srećom, posada je brzo reagovala - rekao je jedan vozač kamiona.

Kapetan broda i dva inženjera su uhapšeni u petak, ali su pušteni istog dana. Tužilac Krfa je naložio istragu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike