Posle tri meseca drame, napokon oslobođen: Baksuzni brod "Ever Given" napušta Suecki kanal

06.07.2021

13:54 >> 14:05

0

Autor: J.B.O.

Ever Given je po sudskom nalogu zaplenjen i držan u jezeru između dva dela kanala

Posle tri meseca drame, napokon oslobođen: Baksuzni brod "Ever Given" napušta Suecki kanal
Copyright Suez Canal Authority via AP

Brod-kontejner “Ever Given” isploviće sutra iz Sueckog kanala, pošto je egipatski sud ukinuo nalog o njegovom zadržavanju, javlja Rojters pozivajući se na izjavu advokata japanskog vlasnika broda i izvore u pravosuđu.

Japanska firma “Šoei Kisen”, vlasnik broda, i njeni osiguravači objavili su u nedelju da su postigli sporazum sa upravom Sueckog kanala (SCA) o naknadi štete nastale zbog blokade tog plovnog puta kada se “Ever Given” u martu popreko nasukao u kanalu, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Nakon što je 29. marta pomeren i odblokiran, “Ever Given” po sudskom nalogu zaplenjen i držan u jezeru između dva dela kanala, pošto je SCA tražila kompenzaciju od vlasnika broda i njegovih osiguravača.

Ahmed Ali, advokat koji zastupa “Šoei Kisen”, izjavio je danas da je obavešten o odluci o ukidanju zadržavanja plovila, a iz SCA su najavili da će brodu biti dozvoljeno da isplovi u sredu, te da će biti održana ceremonija povodom njegovog odlaska.

Pročitajte još:

Brod dug 400 metara, jedan od najvećih brodskih kontejnera na svetu, pratiće dva tegljača i dva viša vodiča za usmeravanje plovila kroz kanal, dodali su izvori iz SCA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike