EU pripremila novi paket sankcija Rusiji: Sutra finalni odgovor!

13.03.2022

22:52

0

Turska je danas odbila da uvede sankcije Moskvi, dok je Zapad zapretio Kini ukoliko se odluči da pomogne Rusiji

EU pripremila novi paket sankcija Rusiji: Sutra finalni odgovor!
Zastava Evropske unije - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Finalizacija i odobrenje novog paketa sankcija Rusiji na ambasadorskom nivou EU očekuju se sutra, 14. marta, objavljeno je danas na Tviter nalogu Francuske koja predsedava Savetu Evropske unije.

- Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove su iznele predloge o novim sankcijama razrađenim nakon neformalnog samita u Versaju i konsultacija sa našim međunarodnim partnerima - navodi se u objavi na Tviteru, prenosi TASS.

Predloženi paket sankcija posebno predviđa suspenziju članstva Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, kao i ukidanje statusa najpovlašćenije nacije u trgovini sa zapadnim zemljama, čime će se otvariti široke mogućnosti za nametanje carina na rusku robu, navodi ruska agencija.

Podgorica se usaglasila sa EU

Crna Gora se usaglasila sa odlukom Evropske unije (EU) da se uvedu sankcije za 22 ruska zvaničnika zbog "akcija preduzetih s ciljem da se ugrozi teritorjalni integritet, suverenitet i nezavisnosti Ukrajine", saopšteno je danas iz kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

- Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se toj odluci Saveta, objavljeno je na sajtu Saveta EU uz napomenu da će i nacionalne politike tih država biti usklađene sa ovom odlukom.

Danas se više zemalja obratilo povodom uvođenja sankcija Rusiji.

Turska neće uvoditi sankcije

Turska se neće pridružiti pojedinim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na Diplomatskom forumu u Antaliji.

- Mi verujemo da sankcije neće rešiti problem - rekao je Čavušoglu na pitanje o stavu Turske u vezi sa sankcijama Rusiji.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na marginama Diplomatskog foruma da Alijansa očekuje da sve njene članice uvedu ograničenja Moskvi.

Kina upozorena na posledice pomoći Rusiji

Američke vlasti upozorile su Peking da će biti posledica ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, izjavio je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Pažljivo pratimo u kojoj meri Kina zapravo pruža materijalnu i ekonomsku podršku Rusiji. Preneli smo Pekingu da nećemo tolerisati niti dozvoliti bilo kojoj zemlji da pokuša da nadoknadi Rusiji njene ekonomske gubitke od zapadnih sankcija", rekao je Saliven.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike