Ruska pravoslavna crkva traži zabranu seks-šopova: To je „legalizovani razvrat“ (FOTO)

01.02.2022

22:55

0

Autor: 24sedam

Vladika je napomenuo da Crkva ne može da diktira vlastima šta će da dozvole a šta da zabrane, ne može zahtevati zatvaranje takvih ustanova ili bar regulisanje oznake na njima

Ruska pravoslavna crkva traži zabranu seks-šopova: To je  „legalizovani razvrat“ (FOTO)
road-gbbe7614e9_1920 - Copyright Pixabay

Seks-šopovi su „legalizovani razvrat“ i trebalo bi ih potpuno zabraniti. To je rekao ruski mitropolit Ilarion na ruskoj televiziji odgovarajući na pitanje jednog gledaoca.

- Mislim da takve prodavnice treba u potpunosti zabraniti - rekao je mitropolit Ruske pravoslavne crkve (RPC) u emisiji "Crkva i svet" na TV kanalu Rusija-24. Načelnik Sinodalnog odeljenja za spoljne crkvene odnose odgovorio je zabrinutom gledaocu da ove prodavnice privlače decu.

- Stav Crkve po svim ovim pitanjima je vrlo jasan i vrlo nedvosmislen. Protivimo se seksualnom promiskuitetu, protivimo se razvratu u svim njegovim oblicima, a takve takozvane prodavanice za odrasle nisu ništa drugo do legalizovani razvrat - rekao je crkveni poglavar.

Vladika je napomenuo da Crkva ne može da diktira vlastima šta će da dozvole, a šta da zabrane, ne može zahtevati zatvaranje takvih ustanova ili bar regulisanje oznake na njima.

Ipak, prema rečima njenog predstavnika, Crkva može direktno da se obrati svojim parohijanima i da im kaže šta je dozvoljeno a šta ne.

Printscreen/YouTube/ St Vladimir's Orthodox Theological Seminary
 

 

- Možemo reći našoj deci da je poseta takvim prodavnicama neprihvatljiva, ali, nažalost, ne možemo da nateramo državne organe da zatvore takve radnje niti da regulišu natpise na njima ili reklame koje su na njima - rekao je Ilarion.

Vladika Ilarion je u istoj TV emisiji rekao da je RPC pozvala na uspostavljanje takozvanog doba seksualne saglasnosti u Rusiji, podsećajući da Crkva ne blagosilja seks pre braka.

- Bilo bi korisno zakonski definisati starosnu granicu pristanka – barem da bismo mogli razdvojiti one slučajeve seksualnog kontakta koji su dobrovoljni sa obe strane i one u kojima je korišćeno nasilje. Činjenica je da je granica između ovakvih slučajeva vrlo često prilično suptilna, a ni  advokati ni sud nisu uvek u stanju da to u potpunosti razumeju - rekao je mitropolit.

On je dodao da nije slučajno to što Crkva smatra da je seksualni kontakt dozvoljen samo u okviru bračne zajednice, jer oni seksualni kontakti koji se dešavaju van ovih granica ili pre braka nose mnoge opasnosti.

- Uključujući i činjenicu da će mnogo starija osoba maltretirati mnogo mlađu osobu. Ovde su moguće sve opcije: nastavnik sa učenikom, trener sa mladim sportistom i tako dalje. A da bi se sprečili slučajevi nasilja, takva zakonska norma bi bila veoma korisna - objasnio je mitropolit.

Starost za pristanak na seksualnu aktivnost u Evropi se kreće od 14 do 18 godina.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike