Pravi haos: Pekare se masovno zatvaraju, struje nema danima!

07.03.2022

22:59

0

Ako ova situacija potraje još nedelju dana, 90 odsto pekara moraće da se zatvori

Pravi haos: Pekare se masovno zatvaraju, struje nema danima!
Čarli pekara 0610 2021 24sedam goran sivački (9) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Skoro 1.000 pekara zatvoreno je u Šri Lanki zbog velike nestašice gasa za kuvanje, saopštilo je danas udruženje pekarske industrije, što je posledica pada deviznih rezervi zemlje koja se odražava na celu privredu.


Ova ostrvska država se suočava sa najgorom finansijskom krizom u poslednjih deset godina, pri čemu su njene devizne rezerve pale za 70 odsto na 2,36 milijardi dolara u januaru, zbog čega se vlada muči sa finansiranjem robnog uvoza, uključujući hranu, lekove i gorivo, prenosi Rojters.

Širom zemlje se mogu videti kolone automobila ispred pumpi za gorivo, a gašenje nekoliko elektrana dovelo je do stalnih isključenja struje, koja ponekad traju više od sedam sati dnevno.

Nestašica gasa za kuvanje skoro je udvostručila cene hleba na oko 150 rupija (0,75 dolara) u nekim urbanim sredinama, kaže za Rojters N.K. Džajavardena, predsednik "Cejlonskog udruženja vlasnika pekara".

Dodaje da će "ako ova situacija potraje još nedelju dana, 90 odsto pekara morati da se zatvori".

- Mnogi pekari su podigli kredite, i sad neće moći da ih vraćaju. Vlada mora hitno da pronađe rešenje - ističe Džajavardena, čije je udruženje, koje broji oko 7.000 članova, najveće u tom sektoru u zemlji.

Visoki zvaničnik kompanije Laugfs Gas, koja je jedan od dva dobavljača gasa za Šri Lanku, rekao je da je uvoz u zastoju jer banke odbijaju da otvore akreditive. Ta firma obično isporučuje Šri Lanki oko 15.000 tona gasa mesečno iz Katara i Omana, u vrednosti od 50 miliona dolara.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike