ISPRAVKA Nema dokaza da su ukrajinski "Azovi" ubili dva civila u Marijupolju

06.03.2022

16:40

0

Zahvaljujemo se raskrinkavanju.ba što nam je skrenuo pažnju na grešku

ISPRAVKA Nema dokaza da su ukrajinski "Azovi" ubili dva civila u Marijupolju
rat ukrajina (4) - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Naš portal je objavio saopštenje Narodne milicije samoproklamovane Donjecke narodne republike (DNR)  da su dva civila ubijena 6. marta kada su militanti ukrajinske ekstremnodesničarske vojne jedinice "Azov" pucali na kolonu civila koji su pokušavali da napuste Marijupolj, dok su četiri osobe povređene.

Ipak,ispostavilo se da  ne postoje nikakvi dokazi koji potvrđuju da je ukrajinska vojska, to jeste bataljon Azov, pucala na kolonu civila. Pokušaj evakuacije obustavljen je, navodi The Kyiv independent, jer se ruska strana nije pridržavala dogovora o prekidu vatre. 

Tvrdnje o navodnim ubistvima i ranjavanju civila u humanitarnom koridoru, za koje je navodno odgovoran ukrajinski bataljon Azov, nije objavio nijedan zvanični izvor. Ove tvrdnje nisu potvrdile ni međunarodne organizacije koje djeluju u Ukrajini niti su o njima pisali kredibilni mediji. 

Zahvaljujemo se raskrinkavanju.ba što nam je skrenuo pažnju na grešku i izvinjavamo se čitaocima što smo objavili neproverenu informaciju. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta Luganske narodne republike i Donjecke narodne republike.

Nakon toga, 24. februara Rusija je otpočela specijalnu akciju na teriroriji Ukrajine sa ciljem demilitarizacije i denacionalizacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike