Skandal u Moskvi! Hrvatski ataše odbio da primi protestnu notu! (VIDEO)

04.03.2022

08:49

0

Vojnom atašeu rečeno je o nezakonitom delovanju hrvatskih državljanina u Ukrajini

Skandal u Moskvi! Hrvatski ataše odbio da primi protestnu notu! (VIDEO)
Kremlj - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Hrvatski vojni ataše u Rusiji Željko Akrap pozvan je juče u Ministarstvo odbrane u Moskvi povodom dolaska oko 200 hrvatskih plaćenika koji se bore u redovima ukrajinske vojske.

- Vojnom atašeu rečeno je o nezakonitom delovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. učestvovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je organizovao grupe hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu - istakao je nakon sastanka portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Nakon sastanka, Akrapu je uručena protestna nota, koju je on odbio.

Hrvatsko ministarstvo obrane u svom saopštenju naglasilo je da je vojni ataše Hrvatske odbio da primi notu jer "niti MORH niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji se možda nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakve informacije".

Podsećamo, ukrajinski predsednik Vlodomir Zelenski pozvao je dobrovljce širom sveta, a ne jedan od tih su se odazvali i iz našeg regiona.

 

Krajem februara, oko 200 hrvatskih dobrovoljaca stiglo je u Ukrajinu, a tada su izjavili:

- Mi se nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom. Idemo na front da se pridružimo ukrajinskom narodu i našim Hrvatima. Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini - izjavio je jedan od njih. 

Neonacisti iz velikog broja zemalja već se bore na strani Ukrajinaca, među kojima ima i Rusa čije su organizacije kao ekstremističke zabranjene od strane Putina.

Najpoznatija je Ruska neonacistička borbena grupa "Viktor Larionov", koja je u Kijevu a čiji su pripadnici u Rusiji optuženi za ubistva građana Rusije kavkaskog i azijatskog porekla, te su gonjeni od strane sudova, zaštitu našli među ukrajinskim neonacistima.

- Još jednom apelujem na vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite da neonacisti i Bendera koriste vašu decu, žene i starce kao živi štit, preuzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da će nam biti lakše da se pomirimo sa vama nego sa ovom bandom narkomana i neonacista, koji su se nastanili u Kijevu i uzeli za taoce ceo ukrajinski narod - rekao je ruski predsednik ranije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike