Rusi zauzeli skoro sve oko Krima: Helikopteri došli do Odeske oblasti, a ovako se vojska probijala kroz Ukrajinu (FOTO)

02.03.2022

12:15

0

Autor: 24sedam

Juče su Rusi stigli do Harkova, a danas su njihove trupe viđene i na jugu zemlje

Rusi zauzeli skoro sve oko Krima: Helikopteri došli do Odeske oblasti, a ovako se vojska probijala kroz Ukrajinu (FOTO)
mapa - Copyright Printscreen/Telegram

Sedmodnevna vojna operacija Rusije bila je više nego efikasna, o čemu svedoče brojni snimci koji su se pojavili na internetu, a na kojima se vidi da je uništeno mnogo vojne opereme i vozila ukrajinske vojske.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvo je poslao trupe u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku nakon intenzivnih napada ukrajinske vojske, posle čega su one nastavile da napreduju kroz Ukrajinu sa ciljem da je "demilitarizuju i denacifikuju".

Ruski zvaničnici više puta su istakli da cilj vojne operacije nije okupacija, nego oslobađanje Ukrajine, kao i da su civili bezbedni i da su mete ruske vojske samo vojni objekti.

Juče su Rusi stigli do Harkova, a danas su njihovi helikopteri viđeni u Odeskoj oblasti, na samom jugu zemlje.

 

 

Tako su uspeli da zauzmu skoro sve oblasti oko Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Na Telegram stranici "Borbeni efektivi" objavljena je mapa teritorija koje su, kako tvrde administratori, Rusi osvojili, a na njoj su označeni i pravci u kojima se očekuje da će se vojska dalje kretati.

 

Podsetimo, nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je na zahtev republika priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak specijalne oslobodilačke vojne operacije u regionu.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Velike sile reagovale su na ova dešavanja - Nemačka je u vidu sankcija zaustavila "Severni tok 2", a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan. Mnoge zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione. Juče je Vladimir Zelenski odbio da pregovara u Belorusiji, pa je na kraju dogovor ipak postignut. 

Istovremeno, Rusija trpi udare sa svih strana. Veliki broju zemalja je zabranio ruski avionima da lete njihovim vazdušnim prostorom, dok su društvene mreže stopirale naplatu reklamiranja ruskog sadržaja.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike