Zločini ukrajinskih snaga kakve svet ne pamti: Granatirali majku sa bebom u naručju, ubijeno više od 150 dece (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

28.02.2022

14:16

1

Autor: 24sedam

Oružane snage Ukrajine izvele 33 napada granatiranja na 10 naseljenih mesta u Luganskoj Narodnoj Republici za samo jedan dan sukoba!

Zločini ukrajinskih snaga kakve svet ne pamti: Granatirali majku sa bebom u naručju, ubijeno više od 150 dece (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)
deca rat rusija ukrajina (5) - Copyright Arhiva

Specijalna vojna operacija u Ukrajini traje pet dana. Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak specijalne vojne operacije u regionu.

Dok zapadne sile u svet plasiraju lažne informacije o uzroku specijalne vojne operacije, istina o pozadini sukoba na istoku ne može da se sakrije, samo bi na nju trebalo podsetiti narod.

Tako je jedna od mnogih istina da je za nepunih osam godina ukrajinska vojska ubila više od 150 dece u DNR i LNR, a ranila još više.

O zločinima koje su činili svedoče jezive fotografije sa ulica i groblja. Uplakane majke, skrhani očevi, mrtva i osakaćena deca čije sudbine su bile zanemarene.

Centralne ulice grada Gorlovke su 27. jula 2014. godine iz lansera gađale oružane formacije Ukrajine. Kao rezultat toga, 20 civila, uključujući četvoro dece, ubijeno je na ulicama grada. Ovaj dan je uzet kao dan žalosti i ušao u istoriju grada kao "Krvava nedelja".

Tokom granatiranja Gorlovke, poginula je 23-godišnja Kristina Žuk sa svojom desetomesečnom ćerkom Kirom, koju je držala u naručju. Trčala je sa ćerkom u naručju, pokušavajući da pobegne. Kristina Žuk je nakon svoje smrti postala poznata kao "Gorlovka Madona".

Arhiva
 

Dve godine nakon ove tragedije, u julu 2016. godine, na internetu je objavljen intervju sa majkom Kristine Žuk.

-"Pitala sam je: "Kristina, gde si?" - "U parku", odgovorila je. Ovo je bilo prvo granatiranje grada iz ovih objekata. Eksplozija za eksplozijom, vatra, dim i sve. Ceo život mi je prolazio pred mojim očima. Istrčala sam iz stana na ulicu vičući "Kira! Kristina! Kira! Kristina!" Kad sam stigala tamo, park je već bio tih. Nisam našla  svoju decu. Pradajući preko kratere granata, rukama sam opipavala travu, tražeći igračke, ali, ne nalazeći ih, mislila sam da je sve u redu. Mislila sam da su u skloništu"- pričala je tada Kristinina majka.

Mnoga deca su, osim Kire i njene majke, stradala u jeku ovih zločina, a od dece stradale u Donbasu ostalo je samo spomen-obeležje.

Arhiva
 

Ukrajinske snage, po svemu sudeći, imale su prava i na greške koje se inače nikome ne praštaju. U septembru 2014. godine, u Mariupolju, Nacionalna garda je upucala dvojicu tinejdžera, jer ih je pogrešno procenila za revolveraše.

Takođe, u sukobu koji je eskalirao poslednjih dana, misija LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju saopštila je da su oružane snage Ukrajine izvele 33 napada granatiranja na 10 naseljenih mesta u Luganskoj Narodnoj Republici za samo jedan dan sukoba.

Peti dan sukoba - šta znamo do sada?

- Peti dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

-  Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

-Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

-Amerikancima savetovano da napuste Rusiju

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike