Stručnjaci objasnili zašto Turska neće zatvoriti Bosfor, koliko god to Ukrajinci tražili

27.02.2022

09:50

0

Autor: 24sedam

Sporazum je veoma jasan

Stručnjaci objasnili zašto Turska neće zatvoriti Bosfor, koliko god to Ukrajinci tražili
bosfor - Copyright Profimedia

Četvrti je dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, a ono što čitavu akciju najviše obeležava su oprečne informacije ili nemogućnost da se proveri verodostojnost mnogih navoda.

Tako se tokom vikenda pojavila vest da je Turska, na zahtev Ukrajine, odlučila da zatvori svoje vodene puteve i vazdušni prostor ruskim brodovima i letelicama, međutim, ubrzo se oglasila turska strana rekavši da to nije istina.

Iako je Kijev zamolio da Ankara zatvori Bosfor i Dardanele, što bi sprečilo ruskim brodovima prolaz do Crnog mora, to se neće dogoditi, makar ne uskoro, i to iz veoma prostog razloga.

Ankara ima potpuni suverenitet nad prolazima, a vezana je i međunarodnim sporazumom.

Konvencija iz Montroa potpisana je 1936. godine i rukovodi upotrebom Bosforskog i Dardanelskog moreuza za teretne brodove drugih zemalja. Konvencija Turskoj daje kontrolu nad moreuzima unutar njenih granica i tokom mirnodopskog perioda pristup civilnim brodovima.

 

 

Ovim sporazumom ograničen je pristup vojnim brodovima.

Omer Čelik, portparol vladajuće Partije pravde i razvoja, odgovorio je na "predloge" da bi Rusija mogla biti odsečena.

- Turska će iskoristiti svoja ovlašćenja nad pitanjima koja bi mogla da dovedu do eskalacije kako bi se uspostavio mir. Svaka prijava različitih zemalja se ocenjuje prema njihovim zakonskim pravima i kriterijumima - naveo je.

Konvenciju iz Montroa su potpisale Turska, Velika Britanija, Sovjetski Savez i još šest drugih država 1936. godine, a njome se jasno dozvoljava ratnim brodovima, koji pripadaju Crnom moru, da prolaze kroz moreuze bez ikakve intervencije. Ograničenja mogu da postoje samo po pitanju vremena prolaska i veličine brodova.

Postigli dogovor: Ruski i ukrajinski vojnici zajedno čuvaju Černobilj (VIDEO)

- Član 19 je veoma jasan. Turska mora dozvoliti prolaz ratnim brodovima - objasnio je Mesut Akgun, profesor međunarodnih odnosa na privatnom Univerzitetu u Istanbulu.

Ipak, Ukrajina se poziva na isti član navodeći da Turska ima pravo i da zatvori prolaz.

Kako prenosi portal Middleeasteye.net, član zabranjuje prolaz ratnim brodovima zemljama koje su u ratu, ali je to podložno interpretaciji, međutim, smatra se da je u tom slučaju reč o brodovima koji aktivno učestvuju u borbama.

Međutim, član 20 kaže da, ukoliko je sama Turska u ratu, Ankara može da odluči šta će učiniti sa moreuzima. Takođe, Turska ih može zatvoriti ukoliko proceni da je u opasnosti i riziku od rata.

- Mislim da Turska neće zatvoriti moreuze na osnovu ratnih pretnji jer njih i nema - dodao je profesor.

Pojedini zapadni zvaničnici se slažu da moreuzi moraju ostati prohodni jer bi se, u suprotnom, kršila Konvencija.  

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike