Najnovija Trampova odluka: Smenjen američki ministar odbrane

09.11.2020

18:28 >> 19:04

0

Autor: M. I.

Tramp je na napisao i da će Miler sjajno obavljati taj posao

Najnovija Trampova odluka: Smenjen američki ministar odbrane
Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je na Tviteru da je na mesto ministra odbrane Marka Espera imenovao šefa centra za borbu protiv terorizma Kristofera Milera.

On je na napisao i da će “Kris” sjajno obavljati taj posao i da se zahvaljuje Esperu na njegovom radu.

Ko je Kristofer Miler?

Kristofer Miler je rođen u Platvilu u saveznoj državi Viskonsin, a odrastao u Ajova Sitiju u Ajovi. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Džordž Vašington, a magistrirao studije nacionalne bezbednosti.

Wikipedia/U.S. Army photo by Spc. Zachery Perkins

Bio je pripdnik specijalne jedinice “Zelene beretke” i služio je vojsku od 1983. do 2014. godine.

Miler je, do sada, bio direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma i bivši savetnik u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

Esper odbio da vojska interveniše tokom protesta

Kako prenosi Sputnjik, Trampova odluka došla je nakon spekulacija u medijima o Esperovom potencijalnom odlasku iz Bele kuće. “Hil” je 6. novembra, pozivajući se na anonimne izvore, izvestio da bi Esper mogao biti među članovima administracije koju bi Tramp otpustio bez obzira na ishod izbora, ili da bi čak mogao sam podneti ostavku.

Wikipedia/U.S. Army photo by Monica King

“Hil” je tada objavio da Donald Tramp sprema čistku i da su na udaru šefovi bezbednosnih službi – državni sekretar za odbranu Mark Esper, direktorka CIA Đina Haspel, šef FBI Kristofer Vrej i drugi.

Esper i Tramp imali su u poslednje vreme dosta razmimoilaženja, kao što su Trampovo protivljenje preimenovanju kasarni koje nose imena lidera Konfederacije iz Građanskog rata, posle antirasističkih protesta. Takođe, Tramp i Esper su se sukobili zbog Trampovog zahteva da vojska interveniše tokom protesta koji su potresali američke gradove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike