ISPRAVKA: Rusija tvrdi da je granatirana, Ukrajina to demantuje: Pročitajte oba saopštenja sukobljenih strana(VIDEO)

21.02.2022

16:11

0

Vlasti Donjecka i Luganska naložile evakuaciju civila

ISPRAVKA: Rusija tvrdi da je granatirana, Ukrajina to demantuje: Pročitajte oba saopštenja sukobljenih strana(VIDEO)
ukrajina rusija - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda/Russian Defense Ministry Press

Više medija u regionu, uključujući i naš, objavilo je 21. februara saopštenje FSB o navodnom ukrajinskom projektilu ispaljenom ka ruskoj teritoriji, bez saopštenja ukrajinskih vlasti. Ovom prilikom ispravljamo tu grešku i prenosimo vam saopštenja obe strane.

Svetski mediji preneli su 21. februara tvrdnje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prema kojima je ukrajinska vojska ispalila projektil na rusku teritoriju, kao i demanti vlasti u Kijevu.

Kako je izvestio Rojters, FSB je u ponedeljak, 21. februara, saopštio da je projektil ispaljen sa ukrajinske teritorije uništio objekat graničnih patrola u Rostovskoj oblasti. Uz ovu tvrdnju je ruska državna novinska agencija RIA objavila i video koji prikazuje uništeni objekat, ali ne i trenutak u kojem projektil pogađa objekat niti ostatke projektila.

Ukrajina, kako se navodi u Rojtersovom članku, poriče odgovornost za granatiranje ruske teritorije i optužuje Rusiju za plasiranje lažnih vesti. Spomenuti Rojters, Moskov tajms, Indija tudej, "USN", kao i mnogi drugi mediji širom sveta, u svoje izveštaje uvrstili su i saopštenje FSB-a, ali i demanti ukrajinskih vlasti.

I dalje je, naime, nejasno da li je ukrajinska vojska zaista granatirala rusku teritoriju, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina iznose suprotstavljene tvrdnje te da i dalje ne postoje jasni materijalni dokazi kojima bi se utvrdilo koja je istinita, objavio je portal raskrinkavanje.ba.

"21. februara u 9.50 časova neidentifikovani projektil ispaljen sa teritorije Ukrajine potpuno je uništio mesto službe graničnih patrola graničnog odeljenja FSB Rusije u Rostovskoj oblasti, koje se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice. Žrtava nije bilo“, navodi se u saopštenju FSB.

Sa druge strane, portparol ukrajinskih snaga u Kramatorsku na istoku Ukrajine rekao je da nije bilo nikakvog artiljerijskog gađanja na ruski granični punkt u sektoru Rostov kako je javila Rusija, ocenujući da se radi o ruskoj dezinformaciji.

"Ne možemo ih sprečiti da proizvode te lažne informacije, ali insistiramo na činjenicu da ne gađamo bilo kakvu civilnu infrastrukturu, ni teritoriju Rostov u Rusiji", rekao je za Frans pres Pavlo Kovalčuk, portparol ukrajinskih snaga u Kramatorsku na istoku Ukrajine. On je dodao da se "ne ispaljuje artiljerijska vatra na ruske okupacione snage".

Putin priznao Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku

Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju LNR i DNR. On je sa liderima Luganske i Donjecke Narodne Republike potpisao odgovarajuće dokumente.

Putin je izrazio uverenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.

Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika

 

Eksplozija u Lugansku

Nedaleko od kancelarije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u zajedničkom Centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre u centru Luganska odjeknula je eksplozija, javlja TASS.

Iz kancelarije LNR je saopšteno da je u toku istraga o ovom incidentu.

Traže od Putina da prizna Donjecku Republiku 

Šef samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na pomoći Donbasu.

Kako je naveo, stanovnici Donbasa se osećaju Rusima i glavna im je cilj - integracija sa Rusijom. On je pozvao Putina da prizna DNR.

Ruska vojska uništila oklopna vozila

Ruska vojska i graničari sprečili su da diverzantska grupa sa teritorije Ukrajine naruši državnu granicu.

Tom prilikom ubijena su petorica diverzanata koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i uništena dva oklopna vozila.

- Jedinice Južnog vojnog okruga su zajedno sa graničnim odredom FSB Rusije sprečile diverzantsko-izviđačku grupu da naruši državnu granicu Rusije sa teritorije Ukrajine - rekli su predstavnici Južnog vojnog okruga.

Kako su dodali u resoru, tokom okršaja dva vojna vozila Oružanih snaga Ukrajine ušla su na teritoriju Rusije kako bi evakuisala diverzante. Oba transportera su pogođena.

Poginulo je pet vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dok među Rusima nema žrtava.

Učestalo granatiranje

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika su bile prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju.

Prethodno su ruski mediji javili da je ukrajinska diverzantska grupa je ušla na teritoriju DNR sa juga kako bi se probila na granicu sa Rusijom. 

Ministarstvo za državnu bezbednost DNR je navelo da je ukrajinska vojska pokušala da se približi ruskoj granici, ali je naišla na otpor Narodne milicije DNR.

- Tokom proboja u vazduh je dignuto skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Narodne milicije DNR. Neprijatelj je pokušao da dođe do državne granice Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije. Borci DNR su blokirali centralne komunikacione puteve. U toku su borbe - navodi se u saopštenju.

Za tri dana iz Donbasa evakuisano više od 50.000 ljudi

Neki od evakuisanoh se vozovima šalju u različite delove Rusije.

U toku je evakuacija civila iz regije Donbas na istoku Ukrajine, koja je pod kontrolom proruskih separatista, u rusku regiju Rostov.

Ekipa Anadolije evakuacije koje su započele tokom vikenda u pograničnoj regiji, uz obrazloženje da su "napetosti porasle" u regijama Donjeck i Lugansk u Ukrajini pod kontrolom separatista.

Istovremeno, iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona, stiže saopštenje da su američki predsednik Džozef Bajden i predsednik rusije Vladimir Putin načelno dogovorili da održe samit o ukrajinskoj krizi.

Profimedia
 

Više od 21.000 izbeglica iz republika Donbasa prešlo je rusku granicu u južnu Rostovsku oblast u protekla 24 sata, saopštila je pres-služba ruske granične službe Rostovske oblasti.

Prethodno je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo da je iz Donbasa do sada u Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica.

Ranije danas u ukrajinskom granatiranju u predgrađu Donjecka ubijen je jedan civil, a poginuo je i jedan pripadnik narodne milicije, dok je drugi ranjen.

Gađani civilni objekti

Došlo je do novog granatiranja Donbasa od strane ukrajinske vojske – tri civilna objekta pogođena u Gorlovki, dok se detonacije čuju i u okolini Luganska.

Kako navodi Ministarstvo za vanredne situacije DNR, u mestu Gorlovka su pogođene dve devetospratnice i jedna škola.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike