"Ukrajina pravi 'prljavu bombu', oni to mogu!": Zabrinutost sukoba dostiže vrhunac

20.02.2022

12:14

0

To može Ukrajinu dovesti do statusa otpadnika, rekao je između ostalog ekspert Žahirin

"Ukrajina pravi 'prljavu bombu', oni to mogu!": Zabrinutost sukoba dostiže vrhunac
explosion-g6dc9c319b_1280 - Copyright Pixabay

Ukrajina, pošto se odriče Budimpeštanskog memoranduma (statusa nenuklearne sile), može pokušati da napravi "prljavu bombu", izjavio je ruski ekspert Vladimir Žarihin.

- Imaju uranijum, naravno... Imaju iskorišćeno nuklearno gorivo iz svojih nuklearnih stanica. Od toga mogu da naprave takozvanu „prljavu bombu“, odnosno, ne punjenje za nuklearnu eksploziju, već punjenje za nuklearnu kontaminaciju. Oni to mogu - objasnio je ekspert, uz napomenu da bi takvi postupci doveli do toga da ih i "Rusija i SAD jako udare po prstima".

To može Ukrajinu dovesti do statusa otpadnika, dodao je ekspert, prenosi Sputnjik.

- Ta (izjava Zelenskog o Budimpeštanskom memorandumu) vrsta je diplomatsko-terorističkog aktivizma koji je neophodan da bi se bilo u centru pažnje - rekao je Žarihin.

Na pitanje da li je moguć scenario po kojem bi Ukrajina mogla doći u posed nuklearnog oružja, ekspert je odgovorio: "Naravno, da ne. Niko im to neće dozvoliti", siguran je Žarihin.

Zelenski zvao Putina na sastanak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rešenje krize.

- Ne znam šta predsednik Ruske Federacije želi, tako da predlažem sastanak - kazao je Zelenski u subotu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, gde se sastao i sa američkom potpredsednicom Kamalom Haris.

Ukrajinski predsednik je dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

- Ukrajina će nastaviti da sledi samo diplomatski put radi mirnog rešenja - istakao je Zelenski.

Za sada nema odgovora Kremlja na ovaj predlog Zelenskog.

On je uputio poziv Putinu nekoliko sati nakon što su lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini naredili punu vojnu mobilizaciju.

Kijev gađa mete zabranjenom municijom, dva civila poginula u Lugansku 

Ukrajinske snage granatirale su naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), oblasti na jugu te zemlje, koristeći se municijom koja nije dozvoljena sporazumom iz Minska.

U pitanju su minobacači kalibra 120 mm, saopštio je Štab združenih snaga za kontrolu i koordinaciju primirja.

Kako prenose mediji, dva civila su poginula u napadu ukrajinskih snaga na Lugansk, a pet stambenih objekata je uništeno.

Misija DPR je prenela ranije da je Kijev ispalio 12 minobacača od 120 mm na grad Donjeck i četiri granate, kalibra 122 mm, na predgrađe Donjecka Oleksandrivku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike