Tenzije na vrhuncu! Donjeck evakuiše civile u Rusiju, strahuje se od ofanzive Kijeva

18.02.2022

13:49

0

Za sada nema komentara ruskih i ukrajinskih zvaničnika

Tenzije na vrhuncu! Donjeck evakuiše civile u Rusiju, strahuje se od ofanzive Kijeva
Tan2022-2-17_19916107_2 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušulin najavio je danas evakuaciju stanovnika iz DNR na jugoistok Rusije zbog pojačanog granatiranja.

Saopštavajući to na društvenim mrežama, Pušilin je rekao da je Rusija pristala da obezbedi smeštaj za ljude koji odlaze i da prvo treba evakuisati žene, decu i starije, preneo je Rojters.

Za sada nema komentara ruskih zvaničnika ili Kijeva, a svedok britanske novinske agencije navode da u Donjecku još nema znakova da je počela evakuacija.

- Od danas, 18. februara, organizovana je masovna centralizovana evakuacija stanovništva u Rusku Federaciju - naveo je Pušilin.

- Prvo treba evakuisati žene, decu i starije - dodao je on.

Sukobi između proruskih snaga i ukrajinske vojske koji su se u četvrtak odigrali na istoku Ukrajine bili su najveći od 2015. godine, izjavio je diplomatski izvor.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
 

Neimenovani izvor je rekao da su posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) već zabeležili 80 kršenja primirja duž linije podele između dve strane do petka ujutro, preneo je Rojters.

Ukrajinska vojska saopštila je ranije danas da je registrovala 60 slučajeva kršenja primirja od strane proruskih snaga u poslednja 24 sata i da je u jednom incidentu jedan vojnik povređen.

Ukrajinska vojska je u izveštaju navela da su proruske snage otvorile vatru na više od 10 naselja, koristeći tešku artiljeriju, minobacače i tenkove, preneo je Rojters.

S druge strane, samoproglašena Luganska Narodna Republika je prethodno saopštila da su ukrajinske vladine snage 29 puta prekršile primirje u poslednja 24 sata i okrivila Kijev za dva jutrošnja incidenta na svojoj teritoriji.

I samoproglašena Donjecka Narodna Republika optužila je Kijev za granatiranje sela Petrivske u 05.30 časova jutros po lokalnom vremenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike