Zvaničnici Luganska optužuju ukrajinsku vojsku: Snage Kijeva provociraju kako bi pokrenule agresiju

18.02.2022

11:41

0

Autor: 24sedam

Obaveštajci LNR raspolažu podacima da u nekoliko naselja pod kontrolom vlade Ukrajine stižu diverzantske jedinice

Zvaničnici Luganska optužuju ukrajinsku vojsku: Snage Kijeva provociraju kako bi pokrenule agresiju
Tan2022-2-17_17142341_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/File

Situacija na kontakt-liniji u Donbasu drastično se pogoršava, rekao je zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske narodne republike Ivan Filiponenko. Prema njegovim rečima, sa položaja ukrajinske vojske neprekidno se otvara vatra na LNR, a cilj je da se Narodna milicija isprovocira i uzvrati, piše Sputnjik.

Prema obaveštajnim podacima LNR, ukrajinske snage se pripremaju za pokretanje borbenih aktivnosti.

- Samo u poslednja 24 sata ukrajinska vojska je 29 puta pucala iz teškog naoružanja... Od početka dana oni su osam puta prekršili režim prekida vatre. Verujemo da je cilj da se Narodna milicija isprovocira i uzvrati, što bi bio povod za početak ukrajinske agresije na Donbas - rekao je Filiponenko novinarima.

Obaveštajci LNR raspolažu podacima da u nekoliko naselja pod kontrolom Kijeva stižu diverzantske jedinice.

Glavni zadatak specijalnih jedinica je intenziviranje snajperske vatre u tim oblastima, izvođenje diverzija.

Istovremeno, dodaje Filiponenko, ukrajinske snage su pojačale i delovanje bespilotnih letelica.

Tanjug/AP Photo/File
 

Proruske snage u istočnoj Ukrajini optužile su ukrajinske vladine snage za današnje artiljerijske i minobacačke napade u tri odvojena incidenta, izvestila je ruska agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika je saopštila da je granatirano selo Petrivske jutros u 5.30 po lokalnom vremenu, dok je samoproglašena Luganska Narodna Republika prijavila jutros dva dva incidenta sa minobacačkom vatrom.

Iz misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju poručuju da su ukrajinske vladine trupe u protekla 24 časa čak 29 puta prekršile primirje na teritoriji LNR.

- U protekla 24 sata, odnosno 17. februara, registrovano je ukupno 29 kršenja primirja od strane vojnih jedinica Ukrajine - saopštila je ta misija na svom Telegram kanalu, a prenosi ruska agencija TASS.

Agencija Interfaks javlja da je rusko ministarstvo odbrane objavilo da se nekoliko ruskih pešačkih jedinica vratilo u svoje baze u regijama Dagestan i Čečenija, i to nakon što su završili vežbe na Krimu.

Kremlj je ove nedelje saopštio da je počeo sa povlačenjem dela vojnika iz područja koja se graniče sa Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamenjene drugima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike