Obelodanjeni detalji odgovora koji je Rusija poslala SAD

17.02.2022

14:35

0

Autor: 24sedam

Dokument je predat američkom ambasadoru u Moskvi

Obelodanjeni detalji odgovora koji je Rusija poslala SAD
putin2 - Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

Rusija je poslala pisani odgovor Sjedinjenim Američkim Državama kao reakciju na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, potvrdio je zvaničnik Stejt departmenta.

Odgovor predat ambasadoru SAD u Moskvi, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- Danas, 17. februara, američki ambasador Džon Saliven pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijeni odgovor SAD o ruskom nacrtu ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo da je zahtev za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje neprihvatljiv, kao i da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti SAD i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu”.

Osam glavnih teza iz odgovora Moskve Vašingtonu

1. SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika. „U nedostatku spremnosti SAD za pregovore, Moskva može da pribegne vojno-tehničkim merama“, upozorili su u MIP-u, piše Sputnjik.

2. Moskva insistira na tome da američke trupe i naoružanje budu povučeni iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.

„Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma“, navodi se u tekstu.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Džozef Bajden

3. „Crvene linije“, kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

4. Moskva predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

7. SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike „obuzdavanja“ Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

8. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Krajem prošle godine u svetlu pogoršanja odnosa sa Zapadom i zaoštravanja situacije oko Ukrajine Moskva je predala Briselu i Vašingtonu nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama. Kremlj insistira na prekidu vojne saradnje NATO-a sa postsovjetskim zemljama, odustajanja od otvaranja baza na njihovim teritorijama, ograničavanju raspoređivanja udarnog naoružanja kod ruske granice, povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope i neširenju NATO-a na Istok. Rusija je 26. januara dobila pisani odgovor, ali su zapadni partneri ignorisali sve osnovne tačke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike