Ukrajina granatirala naselja u Donbasu? LNR tvrdi da je bačeno 160 granata, Kijev demantuje

17.02.2022

07:12

0

LNR naglašava da su oružane formacije Ukrajine grubo prekršile režim prekida vatre

Ukrajina granatirala naselja u Donbasu? LNR tvrdi da je bačeno 160 granata, Kijev demantuje
ukrajinska-vojska - Copyright Profimedia

Ukrajinske snage bezbednosti jutros su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, tvrde lokalni zvaničnici, dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju.

- Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm - prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, "oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno"  - prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska.

Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

- Uprkos činejnici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor - rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Da podsetimo, pre dva dana narodna milicija Luganska saopštila je da je otvorila vatru na poziciju ukrajinskih snaga nakon što je ranije tada ubijen jedan od njihovih pripadnika, a veruje se da je stradao od ukrajinskog snajpera.

Jedan pripadnik Narodne milicije Luganske narodne republike poginuo je kada su ukrajinske snage otvorile vatru na teritoriju LNR.

- U 15 sati po moskovskom vremenu, naoružane ukrajinske snage su iz pravca naselja Orehovo, pod kontrolom Kijeva, iz snajpera pucali na naselje Golubovsko, pod kontrolom LNR, i ubili jednog pripadnika Narodne milicije - rekao je predstavnik LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Ukrajinske snage su pucale nakon 18 dana tišine, naveo je predstavnik LNR.

Printscreen/YouTube/Sky News
 

Donji dom ruskog parlamenta zatražio je istog dana, 15. februara od predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganjska, dve otcijepljene regije na istoku Ukrajine koje podupire Rusija, saopštio je portparol parlamenta, preneo je Rojters.

Potez Državne dume, ako bude odobren, mogao bi dodatno da pojača tenzije nakon gomilanja ruske vojske u blizini Ukrajine što je potaknulo strah Zapada da bi Moskva mogla napasti tu zemlju.

Rusija poriče bilo kakve planove za invaziju i optužuje Zapad za ''neutemeljenu histeriju''.

Sporazum iz Minska

Priznanje samoproglašenih Narodne Republike Donjeck i Luganjsk moglo bi zaustaviti mirovni proces pokrenut u Minsku vezanih za istok Ukrajine, gdje je u sukobu između vladinih snaga i separatista koje podržava Moskva ubijeno oko 15.000 ljudi.

- Kijev ne poštuje sporazume iz Minska. Naši građani i sunarodnjaci koji žive u Donbasu trebaju našu pomoć i podršku - napisao je Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume na društvenim mrežama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike