Skandal za skandalom: Još jedan sin kraljice Elizabete na meti istrage, policija češlja organizaciju princa Čarlsa

16.02.2022

16:29

0

On se još nije oglašavao ovim povodom, ali su njegovi advokati preneli javnosti poruku britanskog prestolonaslednika

Skandal za skandalom: Još jedan sin kraljice Elizabete na meti istrage, policija češlja organizaciju princa Čarlsa
AP21336544981515 - Copyright AP Photo/Alastair Grant, Pool

Londonska gradska policija pokrenula je istragu o navodnom skandalu povezanom sa dobrotvornom organizacijom princa Čarlsa, Prinčevom fondacijom.

Policija je u saopštenju za javnost navela da istraga počinje nakon tvrdnji da su „dati finansijski iznosi izdvojeni da se osiguraju počasti i državljanstvo saudijskog državljanina“.

Istraga Sandej tajmsa objavljena prošle godine navodi da je tadašnji izvršni direktor Čarlsove dobrotvorne organizacije Majkl Foset pomogao da se saudijski biznismen Mahfuz Marej Mubarak bin Mahfuz nominuje za titulu počasnog komandanta Ordena Britanskog carstva (CBE).

Počasni CBE je jedno od najviših priznanja koje se može dodeliti državljaninu Komonvelta. Kraljica Elizabeta II svake godine dodeljuje priznanja ljudima u Velikoj Britaniji koji su „ostvarili dostignuća u javnom životu“ i koji su „posvećeni služenju i pomaganju Velikoj Britaniji“, navodi se na veb-stranici britanske vlade.

Londonska policija saopštila je da pokreće istragu prema Zakonu o časti (prevenciji zloupotreba) iz 1925.

- Odluka je usledila nakon procene pisma iz septembra 2021. Ono se odnosilo na izveštavanja medija u kojima se navodi da su date ponude za pomoć kako bi se obezbedile počasti i državljanstvo za jednog saudijskog državljanina - navodi se u saopštenju.

Prinčeva fondacija je glavna organizacija za brojne Čarlsove dobrotvorne projekte, sa sedištem na istorijskom imanju Dumfris haus u Škotskoj, koje se koristi kao centar za obrazovanje i obuku. Njme se upravlja nezavisno u odnosu na glavnu kancelariju princa Čarlsa u Klarens hausu.

Profimedia
Princ Čarls

Portparol princa Čarlsa rekao je za Si-En-En govoreći o navedenom saopštenju da „princ od Velsa nije imao saznanja o navodnoj ponudi počasti i britanskog državljanstva na osnovu donacije njegovim dobrotvornim organizacijama”.

Prinčeva fondacija je prošlog septembra naredila nezavisnu istragu o praksi prikupljanja sredstava nakon optužbi.

Policajci su kontaktirali Prinčevu fondaciju povodom svojih otkrića i nakon pregleda dokumenata koje je dobrotvorna organizacija dostavila uz postojeće informacije, „odlučeno je da će istraga početi“.

Portparol Prinčeve fondacije rekao je u saopštenju da bi „bilo neprikladno komentarisati istragu koja je u toku". Izvor upućen u slučaj, blizak dobrotvornoj organizaciji, rekao je za Si-En-En da će dobrotvorna organizacija u potpunosti nastaviti da sarađuje sa policijom.

Podsetimo, britanski princ Endru postigao je danas nagodbu sa Virdžinijom Džufri nakon što ga je optužila da ju je seksualno zlostavljao pre više od dve decenije, kada je imala 17 godina, zbog čega je kraljica bila prinuđena da mu oduzme titule i zabrani mu da učestvuje u aktivnostima koje je ranije obavljao predstavljajući monarhiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike